Dementiezorg

Unieke en praktijkgerichte opleiding voor het verzorgen van mensen met dementie - 3 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

3 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Krijg je in je werk binnen de zorg steeds vaker te maken met ouderen die dementeren? Of wil je gaan werken in de dementiezorg? Kies dan deze opleiding van Scheidegger. De praktijkgerichte opleiding zorgt ervoor dat je precies weet wat je moet doen om mensen met dementie te ondersteunen. Je verdiept je in theorie rondom dementie en leert als een ware professional omgaan met deze doelgroep. Ook richt je je op het begeleiden van de familie en partner van de cliënt. Na het volgen van deze opleiding ben je volledig voorbereid op de praktijk en kun je direct aan de slag.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die regelmatig te maken heeft met dementerende ouderen of die werkzaam wil zijn in de dementiezorg. Je wilt je verder ontwikkelen of een nieuwe richting inslaan met je werk. Je vindt het een mooie uitdaging om om te gaan met mensen met dementie en wilt hen graag zo goed mogelijk begeleiden.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Opzet van de opleiding

Deze korte opleiding bestaat uit 1 module van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op het praktijkgerichte examen. Een zeer ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Je gaat alleen aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. Zo krijg je in dit programma zicht op verschillende soorten dementie en leer je waarmee je bij deze aandoening rekening moet houden. Daarnaast leer je activiteiten afstemmen op de persoonlijke leefstijl, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. Na deze opleiding geef je succesvol begeleiding aan cliënten en geef je professioneel advies aan zowel hen als hun familie en partner.

Tijdens je opleiding heb je toegang tot de gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving e-Connect. Binnen deze leeromgeving vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend daarbij is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Wat is dementie?

 • Dementie
 • Oorzaken
 • Verschillende fases
 • Benaderingswijzen

Wat is kleinschalig zorgen?

 • De bewoner centraal
 • Kenmerken van kleinschalig zorgen
 • Kleinschalig zorgen: hoe doe je dat?
 • Kleinschalig zorgen: waarmee moet je rekening houden?

Hoe begeleid je familie en partner?

 • Familie, partner en naastbetrokkenen
 • Omgaan met achterdochtig gedrag
 • Omgaan met angstig gedrag
 • Omgaan met agressief gedrag

Afronding en diploma

Je rondt de opleiding af met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt met de praktijk. Na een positieve afronding ontvang je het diploma ‘Dementiezorg’ van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, zaterdag
 • Dagopleiding: 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 6 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 599,-

Studiemateriaal: € 125,-

Examenkosten: € 195,-

Je kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 37,50.

Deze opleiding volg je al vanaf € 306,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Dementiezorg

Unieke en praktijkgerichte opleiding voor het verzorgen van mensen met dementie - 3 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

3 maanden Duur van de opleiding