HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige leidt je op tot het beroep van verpleegkundige. De opleiding is volledig toegespitst op de competenties die verpleegkundigen (nu en in de toekomst) nodig hebben. De opleiding is daarom ontwikkeld volgens Nursing 2020. We maken hierbij gebruik van de ordening in 7 competentiegebieden, gebaseerd op de systematiek van de CanMEDS (Canadian Medical Education Directions for Specialists). Binnen de opleiding leer je alles wat je als HBO-verpleegkundige in de praktijk moet kennen en kunnen. Zo versterk je onder meer je medische basiskennis, verpleegkundig handelen en je vaardigheden op het gebied van professionele zorg. Daarnaast vergroot je je verpleegtechnische vaardigheden in het skills lab. In dit skills lab oefen je met realistische verpleegsituaties, materialen en apparatuur. Het programma is zeer flexibel ingericht en volledig op de praktijk gericht. Met het diploma van deze opleiding kun je onder andere werken in een (psychiatrisch) ziekenhuis, verpleeghuis, instelling voor gehandicapten, in de basisgezondheidszorg of in de thuiszorg. Je sluit je Bacheloropleiding af met het officiële getuigschrift HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige. De opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool NCOI.

BIG-registratie

Het beroep van HBO-verpleegkundige is een beschermd beroep volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Als je je diploma van deze opleiding hebt behaald, kun je je BIG-registratie omzetten naar HBO-verpleegkundige.

Subsidie

Deze Bacheloropleiding maakt deel uit van de unieke voucherregeling van het ministerie van OCW. Je ontvangt tot maar liefst € 10.000,- korting. Kijk daarvoor bij het programma HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) (met subsidie). Zie Subsidie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze opleiding kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, de gunstige studiefinanciering van de overheid. Je kunt voor alle studiekosten, behalve je boeken, tegen 0% rente bij de overheid geld lenen. Bovendien heb je na het behalen van je diploma 15 jaar de tijd om het terug te betalen. Een unieke kans. Zie Subsidie en Financieel voordeel voor meer informatie.

Voor wie?

Je wilt op een efficiënte en flexibele manier het officiële getuigschrift HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige behalen. Heb je al een diploma MBO Verpleegkunde niveau 4 en een BIG-registratie? Dan kun je deze mogelijk inbrengen als vrijstelling. Ook voor mensen met andere relevante diploma’s zijn vrijstellingen en studieduurverkorting wellicht mogelijk.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Heb je dit niet en ben je minimaal 21 jaar? Dan kun je instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling.

Opzet van de opleiding

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 lesavond in de week of 1 lesdag in de 2 weken. De kosten van de opleiding zijn gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Per module rond je steeds een onderwerp af, waardoor je flexibel kunt studeren. Je beschikt over een moderne online leeromgeving die alle informatie bevat die je voor de opleiding nodig hebt. Naast de modules werk je tijdens de opleiding aan een portfolio in de vorm van praktijkopdrachten. Je koppelt die direct aan je eigen stage of werkomgeving. Je wordt bij de opbouw van je portfolio persoonlijk begeleid door een ervaren portfolio-/stagebegeleider die is gespecialiseerd in de HBO-V-opleiding. In de afstudeerfase werk je aan je eindscriptie en leg je de laatste hand aan het praktijkprogramma.

Aanpak

Onze opleidingen onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als verpleegkundige veel aan hebt. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving en stimulerende docenten zorgen ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt!

Stage

Ervaring opdoen in de praktijk in de vorm van een stage is een essentieel onderdeel van deze opleiding. Je loopt tijdens je opleiding in totaal 2.300 uur stage. Om deze opleiding succesvol te doorlopen dien je een zorginstelling te vinden waar je stage kunt lopen. Werk je al in de zorg als MBO-verpleegkundige? Dan kun je je baan in veel gevallen gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Je moet gedurende je opleiding echter wel in de breedte ervaring opdoen binnen de zorg. Dat kan betekenen dat je ook enige tijd in een andere zorginstelling stage zult lopen. Hogeschool NCOI heeft een stageadviesbureau dat je kan adviseren over je persoonlijke invulling van de stage of je kan helpen bij het vinden van een geschikte stageplek.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Verpleegkunde 8 EC
 • Medische basiskennis 8 EC
 • Verpleegkundige basisvaardigheden 8 EC
 • Somatische zorg 8 EC
 • Geriatrie en gerontologie 8 EC
 • Gezondheidsbevordering 8 EC
 • Praktijkprogramma 6 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Totaal fase 60 EC

Fase 2

 • Stageblok fase 2 HBO-V 8 EC
 • Pedagogische zorgverlening 8 EC
 • Comorbiditeit en gedrag 8 EC
 • Psychogeriatrische zorg 8 EC
 • Verpleegtechnische handelingen 8 EC
 • Zorginnovaties en ethiek 8 EC
 • Eindopdracht 6 EC
 • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

 • Stageblok fase 3 HBO-V 12 EC
 • Persoonlijk leiderschap in de zorg 12 EC
 • Keuzeprogramma HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) 24 EC
  • Autismezorg
  • Dementiezorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Jeugdzorg
  • Ouderenzorg
  • Verslavingszorg
  • Kernprogramma Pedagogiek
  • Kernprogramma Zorgmanagement
  • Wijkverpleging
  • Verpleegkunde en psychiatrie
  • Hoogcomplexe somatische zorg
 • Praktijkprogramma 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma 30 EC
 • Afstuderen 30 EC

Examens

Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Iedere module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Zo werk je op prettige wijze naar je Bachelorgraad.

HBO Bachelorgetuigschrift

Je behaalt met deze opleiding een wettelijk erkend getuigschrift. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige’ van Hogeschool NCOI. Daarnaast mag je de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de NVAO. Dit garandeert je dat de opleiding perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. NCOI is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Dossiervorming: € 200,-

Cursusgeld: € 8.490,-

Studiemateriaal: € 1.900,-

Examenkosten: € 2.760,-

Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-

Afstuderen: € 1.490,-

Diplomering: € 500,-

Reprorechten: € 15,-

Arrangementskosten vanaf het tweede jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding