Thema's

Thema's

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!

 1. HBO Bachelor Social Work (1-4 jaar)
 2. MBO Module Praktisch Leidinggeven (3 maanden)
 3. MBO Sociaal Werker niveau 4 (2 jaar)
 4. MBO Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 (1,5 jaar)
 5. MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4 (2 jaar)
 6. MBO Doktersassistent niveau 4 (2 jaar)
 7. MBO Module Ontwikkelingspsychologie (3 maanden)
 8. HBO Module Interculturele Psychiatrie (3 maanden)
 9. MBO Module Boekhouden en Administratie (3 maanden)
 10. HBO Programma Begeleiding bij Specifieke Doelgroepen (6 maanden)
 11. HBO Module Ouderenzorg en Dementie (3 maanden)

Leuke HBO-opleidingen

Heb jij al een diploma op MBO-niveau en vind je dat het tijd is voor de volgende stap? Of wil jij je verder ontwikkelen op HBO-gebied? Kijk dan eens of een van deze leuke opleidingen iets voor jou is!

1. HBO Bachelor Social Work (1-4 jaar)

Social work heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Dat is niet voor niets, want je kunt er ontzettend veel mee. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als werkbegeleider bij een dagbesteding (bijvoorbeeld in de ouderenzorg), als groepsleider in de gehandicaptenzorg, als casemanager bij huiselijk geweld of als hulpverlener in de verslavingszorg. Je kunt zowel de volledige Bacheloropleiding volgen als de korte versie van 1-2 jaar. 

2. HBO Programma Coaching (1 jaar)

Ben je geïnteresseerd in het begeleiden en adviseren van anderen? En wil je bruikbare tools in handen krijgen om als inspirerende coach aan de slag te kunnen en weten hoe je anderen echt in beweging kunt brengen? In deze opleiding verdiep je je in psychologie en coaching, krijg je inzicht in verschillende persoonlijkheidstypen en leer je de drijfveren van mensen kennen. Daarnaast ontwikkel je de benodigde coachingsvaardigheden.

Leuke MBO-opleidingen 

Heb jij al een diploma op MBO-niveau 1 of 2 en vind je dat het tijd is voor de volgende stap? Wie weet spreekt een van deze leuke MBO-opleidingen je aan!

3. MBO Sociaal Werker niveau 4 (2 jaar)

Als sociaal werker ben je een soort manusje-van-alles. Je zoekt uit wat voor hulp iemand nodig heeft en helpt bij praktische diensten en juridische en financiële vragen. Je geeft advies en voorlichting en informatie op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen. Je werkt in een welzijnsinstelling of een instelling voor maatschappelijke dienstverlening en binnen verschillende disciplines, zoals jeugd, volwassenen of ouderen.

4. MBO Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 (1,5 jaar)

Werk je als assistent-kok en ben je toe aan meer zelfstandigheid en uitdaging? Of ben je toe aan een andere werkomgeving en wil je graag aan de slag als zelfstandig kok in de horeca? Dan is dit dé opleiding voor jou! Als zelfstandig kok pas je o.a. recepten aan, ontwikkel en bereid je gerechten, bestel je de benodigde producten, plan je werkzaamheden, voer je menu-engineering uit en begeleid je lerende medewerkers.

5. MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4 (2 jaar)

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die graag volwassenen helpt die niet (meer) zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Je werkt met mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, een verslaving of mensen die dak- of thuisloos zijn. Als werkveld kun je denken aan de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg, maatschappelijke opvang, justitiële instellingen en asielzoekerscentra.

6. MBO Doktersassistent niveau 4 (2 jaar)

Als doktersassistent beantwoord je vragen, geef je voorlichting en advies aan patiënten en plan je afspraken en spoedafspraken in. Ook voer je medische handelingen uit, zoals oren uitspuiten, bloeddruk meten en het geven van de griepprik. Daarnaast werk je de administratie bij en help je de zorgverlener – zoals de huisarts – met het aanvullen van patiëntendossiers. Is dit wat voor jou? 

Leuke korte modules

Korte modules zijn een goede manier om te kijken of een opleiding bij je past. Als je een korte module hebt gedaan en de opleiding wilt volgen, kun je een vrijstelling krijgen voor die module. Ook zijn korte modules ideaal als je op een bepaald gebied je kennis wilt verbreden.

7. MBO Module Ontwikkelingspsychologie (3 maanden)

Hoe ontwikkelen kinderen zich door verschillende leeftijdsfases heen? In deze module ontdek je hoe onder andere de lichamelijke, cognitieve, emotionele en taalontwikkeling bij kinderen plaatsvindt, zodat je in staat bent afwijkingen en vertragingen in het leerproces te herkennen. Deze module vormt een goede basis om binnen het MBO verder te studeren naar Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4, Onderwijsassistent niveau 4 of Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3.

8. HBO Module Interculturele Psychiatrie (3 maanden)

Als hulpverlener heb je te maken met verschillende mensen, met verschillende culturele achtergronden. Juist dat maakt jouw werk zo leuk! De ene dag link je de keuzes van je cliënt aan haar katholieke opvoeding, de andere dag ga je in gesprek met iemand die worstelt met gewetenskwesties. Dankzij deze module gebruik jij straks jouw kennis van de verschillende culturen van jouw cliënten om tot genuanceerde behandelplannen te komen.

9. MBO Module Boekhouden en Administratie (3 maanden)

Wil je in korte tijd kennismaken met boekhouden en de financiële administratie? Dat kan! Na afloop weet je meer over de verschillende boeken waarin je de administratie vastlegt en wat je in welk boek registreert. Ook kun je gegevens invoeren in het boekhoudpakket. Kortom, een goede basis voor een functie als boekhouder of medewerker financiële administratie.

10. HBO Module Ouderenzorg en Dementie (3 maanden)

Ouder worden is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Daarom is het juist zo belangrijk dat de ouderenzorg van hoge kwaliteit is. Tijdens deze module ga je aan de slag met onderwerpen als eenzaamheid bij ouderen, stimuleren en vitaliteit, oorzaken van dementie en omgaan met dementie. Je leert ook hoe je de familie en mantelzorg begeleidt en verdiept je in de wet- en regelgeving.

11. MBO Module Praktisch Leidinggeven (3 maanden)

Praktisch leidinggeven en goed communiceren: in deze module ontwikkel je deze vaardigheden die je als manager nodig hebt. Je verdiept je in hoe je kunt optreden bij conflicten en hoe je deze kunt voorkomen. Ook ga je aan de slag met het plannen en verdelen van werkzaamheden. Kortom: een bijzonder praktijkgerichte en waardevolle module waar je de rest van je leven als manager veel aan zult hebben!

Neem contact op met Scheidegger

Heb je vragen? Neem gerust contact op met een van onze opleidingsadviseurs. We vertellen je graag meer! Bel ons op 035 − 7 121 992, mail naar info@scheidegger.nl of stel je vraag online.