Social Work opleidingen

Ben jij maatschappelijk betrokken en heb je een sterk gevoel voor rechtvaardigheid? Je kunt anderen helpen door de opleiding...

Lees meer

Social Work opleidingen

Ben jij maatschappelijk betrokken en heb je een sterk gevoel voor rechtvaardigheid? Je kunt anderen helpen door de opleiding Social Work te volgen. Tijdens deze opleiding ondersteun je groepen die steeds verder van de samenleving af komen te staan en help je hen om betrokken te blijven. Klinkt dit als jouw roeping? Lees snel verder en schrijf je in! 

Wat is social work?

...
Lees meer

Social Work opleidingen

Ben jij maatschappelijk betrokken en heb je een sterk gevoel voor rechtvaardigheid? Je kunt anderen helpen door de opleiding Social Work te volgen. Tijdens deze opleiding ondersteun...

Lees meer

Social Work: 7 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Prijs
Filters

HBO Bacheloropleidingen (1)

HBO-programma (1)

Social Work opleidingen

Ben jij maatschappelijk betrokken en heb je een sterk gevoel voor rechtvaardigheid? Je kunt anderen helpen door de opleiding Social Work te volgen. Tijdens deze opleiding ondersteun je groepen die steeds verder van de samenleving af komen te staan en help je hen om betrokken te blijven. Klinkt dit als jouw roeping? Lees snel verder en schrijf je in! 

Wat is social work?

Social work is een vakgebied dat zich focust op het welzijn van elke groep in de samenleving. Het biedt ondersteuning aan mensen die moeite hebben om hun weg te vinden en kansen te herkennen voor zichzelf. De volgende aspecten komen aan bod bij social work: 

 • Ondersteuning bieden aan mensen in moeilijke situaties. 
 • Bevorderen van sociale verandering om ongelijkheid en onrecht aan te pakken. 
 • Hulpverlening op het gebied van gezondheid, onderwijs en maatschappelijk welzijn. 
 • Kwetsbare groepen helpen om hun zelfredzaamheid te vergroten. 

 

Wat leer je bij een opleiding Social Work?

Tijdens de opleiding Social Work leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig te functioneren als professioneel hulpverlener. Je zorgt ervoor dat mensen betrokken blijven bij de samenleving door ze te ondersteunen bij allerlei soorten problematiek. Denk hierbij aan problemen op het gebied van financiën, afkomst, opvoeding en ouderdom. Tijdens het werk stimuleer je deze groep om deel te blijven nemen aan de maatschappij en herken je kansen voor hen. De opleiding leert je veelzijdig te denken en je in te leven in de ander. Daarnaast is samenwerken van groot belang binnen dit werk, dus hier wordt ook aandacht aan besteed. Doordat je telkens de koppeling met de praktijk maakt, word je klaargestoomd voor het échte werk. 

Welke vakken krijg je bij HBO Social Work? 

De HBO Bachelor Social Work bestaat uit vier fases, inclusief afstuderen. Dit zijn de vakken die je krijgt per fase: 

 • Fase 1: Ontwikkelings- en levensfasepsychologie, Kernbegrippen social work, Werken met methodieken, Coördineren en rapporteren, Professionele communicatie, Social work in de praktijk, Integrale opdracht, Praktijkprogramma. 

 • Fase 2: Klinische psychologie, Interculturele psychiatrie, Systeemgericht werken, De-escalerend werken, Keuzeprogramma HBO Bachelor Social Work, Integrale opdracht, Praktijkprogramma. 

 • Fase 3: Sociologie en maatschappij, Organisatie en kwaliteit in het sociaal domein, Interventies sociaal werk, Intervisie en coaching, Integrale opdracht, Praktijkprogramma. 

 • Afstudeerfase: Praktijkprogramma en Afstudeeropdracht. 

Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift. Je behaalt met deze opleiding van Hogeschool Scheidegger de officiële graad Bachelor of Social Work (BSW). Bekijk het volledige programma en alle thema’s die worden behandeld hier
 

Wat kun je worden met een Social Work opleiding?

Wist je dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn wat betreft jouw beroepsperspectief met deze opleiding? Je kunt de zorgsector in, maar bijvoorbeeld ook werken in een asielzoekerscentrum of bij jeugdinrichtingen. Hieronder wat voorbeelden van beroepen die je kunt uitoefenen: 

 • Ambulant begeleider 
 • Hulpverlener in de verslavingszorg 
 • Schuldhulpverlener 
 • Werkbegeleider dagbesteding 
 • Casemanager huiselijk geweld 
 • Programmacoördinator AZC 
 • Groepsleider in de gehandicaptenzorg 
 

Toelatingseisen

In principe gelden er geen specifieke toelatingseisen voor de HBO Bachelor Social Work. Wel moet je minimaal een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 op zak hebben. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je wellicht tóch instromen door deel te nemen aan het 21+ Toelatingsonderzoek. ​​Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 121 992. 

Blogs over social work

Wil je meer weten over wat een sociaal werker precies doet, hoe het takenpakket eruitziet en welke kwaliteiten je moet bezitten om dit werk goed te kunnen doen? Lees onze blog

 

Populaire opleidingen 

HBO Bachelor Social Work 

Heb jij een sterk inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en ben je een ster in communicatie? Dan past de HBO Bachelor Social Work goed bij jou. Deze opleiding voorziet je van alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen komen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Je krijgt vakken over onder andere psychologie, wet- en regelgeving en effectieve gesprekstechnieken. 

Kort HBO Social Work 

Wil je jouw hulpverlenende skills uitbreiden? Dan is het programma Kort HBO Social Work geschikt! Tijdens dit programma komen alle essentiële aspecten aan bod, zoals sociaal-maatschappelijke problematiek, pedagogisch begeleiden, professioneel communiceren en coördinatie en rapportage. Vanuit dit korte programma kun je mogelijk verder studeren als je die ambitie hebt. 
 

Waarom Social Work studeren bij Scheidegger?

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Wat kun je van ons verwachten? 

 • We adviseren en begeleiden je waar nodig op persoonlijk niveau. 
 • Je leert in je eigen tempo, zodat het perfect aansluit bij jouw huidige leven. 
 • Je leert veel van je medestudenten door de kleine klassen. Er is altijd ruimte voor extra uitleg. 
 • Door het unieke platform OnlineKlassikaal studeer je realtime in een klas, maar volg je de lessen online vanuit je eigen huis of werkplek. 
 • Onze docenten geven lessen van hoge kwaliteit en worden regelmatig geëvalueerd. 

Veelgestelde vragen over social work

In wat voor soort lesvormen wordt de opleiding Social Work gegeven? 
Is een opleiding Social Work te combineren met werk? 
Wat houdt social work in?
Wat kun je worden met een Social Work opleiding? 
Wat zijn de praktijkelementen in een opleiding Social Work?