Over Scheidegger

Over Scheidegger

Levenlanglerenkrediet (LLLK): Studielening voor volwassenen

Wil je studeren, maar kom je niet meer in aanmerking voor studiefinanciering? Dan kun je – als je jonger bent dan 57 jaar – tegen gunstige voorwaarden een studielening aanvragen: het levenlanglerenkrediet (LLLK). Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Wat is het levenlanglerenkrediet (LLLK)?

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) is een studiefinanciering voor volwassenen tot 57 jaar die geen recht meer hebben op de gewone studiefinanciering. Het LLLK is te gebruiken voor elke HBO Bachelor, HBO Associate degree of Masteropleiding. Ook als je alleen onderdelen van een erkende HBO- of Masteropleiding wilt volgen (zoals het eerste jaar, een deelprogramma of een losse module), kun je gebruikmaken van het LLLK.

Belangrijkste voorwaarden levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 57 jaar
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, zoals je werkgever*
  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding (of een deelprogramma of module daarvan)

* Als het collegegeld gedeeltelijk voor je wordt betaald, dan gaat dit af van het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Op de website van DUO staan alle voorwaarden op een rij. Maak gebruik van de ‘Voorwaardenhulp’ om te zien of je recht hebt op het levenlanglerenkrediet.

Hoeveel geld kun je lenen? 

Je kunt nooit meer lenen dan wat je aan collegegeld of lesgeld moet betalen. Je kunt lenen tot een maximum van € 11.570,- voor het studiejaar 2023-2024. Hiervoor heb je een ‘Verklaring Collegegeld’ nodig, die je van Scheidegger krijgt toegestuurd nadat je bij je inschrijving hebt aangevinkt dat je gebruik wilt maken van het levenlanglerenkrediet. Deze verklaring heb je vervolgens nodig om de studielening aan te vragen bij DUO.

* In het rekenvoorbeeld zie je het bedrag exclusief de rente van 2,56% (het rentepercentage van 2024). Wijzigingen in de rente hebben uiteraard gevolgen voor de hoogte van het terug te betalen bedrag. In het voorbeeld zie je een lening voor een HBO Programma dat onderdeel is van een erkende HBO Bacheloropleiding, met de looptijd van twaalf maanden en met een terugbetalingsperiode van vijftien jaar. Het uiteindelijke te betalen bedrag per maand is persoons- en renteafhankelijk.

Bij welke opleidingen kom ik in aanmerking voor LLLK? 

Het levenlanglerenkrediet geldt voor alle (voltijd, deeltijd en onderdelen van) HBO Bacheloropleidingen. Klik hieronder voor alle opleidingen bij Scheidegger waarvoor je het LLLK kunt inzetten. Heb je vragen of staat je opleiding er niet tussen? Neem dan contact op met onze studieadviseurs.

HBO Bachelors 

HBO Kort

HBO Programma's

HBO Modules

Eisen vooropleiding

Voor alle opleidingen geldt dat je moet voldoen aan de vooropleidingseisen van de volledige erkende opleiding. Dit geldt dus ook als je alleen een deelprogramma of module wilt volgen.

Ben je niet direct toelaatbaar op basis van een geschikte vooropleiding? Dan kun je misschien alsnog starten nadat je een 21+ toets hebt gedaan. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Welke kosten worden wel/niet vergoed door het levenlanglerenkrediet?

Niet alle opleidingskosten worden door het levenlanglerenkrediet vergoed. Je betaalt altijd een deel van de opleiding zelf. Hieronder lees je welke kosten je vergoed krijgt door het levenlanglerenkrediet en welke kosten je altijd zelf moet betalen.

Op de website van Scheidegger vind je per opleiding een overzicht van alle kosten. Ook kun je er gemakkelijk een kostenoverzicht aanvragen. Zo kun je vooraf een goede inschatting maken van de kosten die je zelf betaalt.

Levenlanglerenkrediet (LLLK) aanvragen

Wil je het levenlanglerenkrediet (LLLK) bij DUO aanvragen? Volg dan dit handige stappenplan voor het aanvragen van de studielening. Let op: je moet elk jaar het LLLK opnieuw bij DUO aanvragen!

Vragen? Neem contact op

Heb je vragen over het levenlanglerenkrediet (LLLK) of wil je persoonlijk studieadvies? We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur en op vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Veelgestelde vragen

Hoeveel rente moet ik betalen?
Is het levenlanglerenkrediet aftrekbaar?
Krijg je een BKR-registratie als je LLLK aanvraagt?
Wanneer moet ik de lening terugbetalen?
Wanneer wordt de lening uitbetaald?
Kijk hier voor meer veelgestelde vragen
Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken.

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!