Over Scheidegger

Over Scheidegger

Toelatingsprocedure en 21+ regeling

Toelating tot HBO Bacheloropleidingen

Toelating tot Bacheloropleidingen is alleen mogelijk op grond van een diploma HAVO, VWO of MBO niveau 4.
 
Voor een opleiding kunnen aanvullende toelatingseisen worden gesteld. Wanneer dit het geval is, staat dit vermeld bij de betreffende opleiding. Onze studieadviseurs informeren je graag hierover.

De 21+ regeling is een toets die beoordeelt of je toereikende capaciteiten hebt om een opleiding op HBO Bachelor niveau te volgen. De 21+ regeling bestaat uit twee onderdelen: een digitale test en een gesprek met een studieadviseur. Indien je zowel het gesprek als de test positief doorloopt, ben je officieel toelaatbaar voor de HBO Bachelor opleiding.

Toelating tot een HBO Bacheloropleiding vanuit een HBO (deel)opleiding

Eerder of elders door jou gevolgde programmaonderdelen, bijvoorbeeld in een eenjarig HBO programma, kunnen vrijstelling opleveren binnen de door jou gewenste HBO Bachelor vervolgopleiding. Op basis van inhoudelijke overeenkomsten en de datum van het reeds gevolgde onderwijs neemt de examencommissie hierover een besluit. Daarnaast gelden de algemene toelatingseisen.
 
Een volledig overzicht van de toelatingseisen voor een opleiding vind je in de betreffende Onderwijs- en Examenregeling.

Toelating MBO opleidingen

De landelijk erkende MBO-opleidingen van Scheidegger zijn eigenlijk voor iedereen toegankelijk. Voor de opleidingen op niveau 2 geldt dat je beschikt over een diploma lager beroepsonderwijs, VMBO basis of MBO entreeopleiding. Voor de opleidingen op niveau 3 en 4 geldt dat je met een MBO-diploma op niveau 2, een MAVO-, HAVO- of VWO-diploma kunt instromen. Een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal 3 vakken op C-niveau waaronder Nederlands en minimaal 3 vakken op B-niveau, maar ook een overgangsbewijs naar het vierde studiejaar van HAVO of VWO is voldoende om aan de niveau 3- en niveau 4-opleidingen te kunnen deelnemen. Overigens geldt altijd dat ruime werkervaring binnen een relevant vakgebied een diploma kan compenseren.

Als je niet voldoet aan de formele toelatingseisen, kun je door middel van een uitgebreid intakegesprek en mogelijk een toelatingstoets alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan je motivatie, je werkervaring en opleidingsachtergrond centraal. Als je je afvraagt of je aan de formele instroomeisen voldoet, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken.

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!