Opleidingen Kinderopvang

Met een opleiding Kinderopvang bied jij kinderen de beste start!

Steeds meer kinderen brengen steeds meer tijd door in de kinderopvang....

Lees meer

Opleidingen Kinderopvang

Met een opleiding Kinderopvang bied jij kinderen de beste start!

Steeds meer kinderen brengen steeds meer tijd door in de kinderopvang. Het is dan ook niet vreemd dat er de laatste jaren veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit...

Lees meer

Opleidingen Kinderopvang

Met een opleiding Kinderopvang bied jij kinderen de beste start!

Steeds meer kinderen brengen steeds meer tijd door in de kinderopvang. Het is dan ook niet vreemd dat er de...

Lees meer

Kinderopvang: 3 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Prijs
Filters

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen (1)

Opleidingen Kinderopvang

Met een opleiding Kinderopvang bied jij kinderen de beste start!

Steeds meer kinderen brengen steeds meer tijd door in de kinderopvang. Het is dan ook niet vreemd dat er de laatste jaren veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de kinderopvang en dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de medewerkers. In 2016 bereikten de brancheorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezamenlijk het akkoord ‘Innovatie Kwaliteit Kinderopvang’ (IKK) over het verbeteren van de kwaliteit in de kinderopvang. Een van de doelstellingen van het akkoord is om de professionaliteit van de kinderopvang en de medewerkers te verbeteren. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal een MBO-diploma hebben om in een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal te mogen werken. Ook is sinds 2019 een nieuwe rol verplicht binnen de kinderopvang: iedere organisatie moet nu een pedagogisch beleidsmedewerker (PBM)/coach in dienst hebben om de medewerkers te ondersteunen. Mooie kansen dus binnen dit vakgebied, als je over het juiste diploma beschikt. En dat diploma haal je natuurlijk bij Scheidegger!

Erkend MBO Kinderopvang

Wil jij werken in de kinderopvang, of werk je er al een tijdje en wil je nu een erkend MBO-diploma behalen? Dan kun je bij Scheidegger het diploma MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 behalen. Daarin leer je alles over het werken in de kinderopvang, krijg je les in de ontwikkelingspsychologie van kinderen en leer je alles wat je moet weten over pedagogiek. Met dit diploma word je een echte professional binnen je vakgebied. Werk je al een tijdje in de kinderopvang en wil je nu een stapje hogerop, bijvoorbeeld door leidinggevende taken gaan uitvoeren? Of wil je meteen starten met een opleiding op MBO-niveau 4? Dat kan met de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Daarin leer je onder meer coördineren en organiseren. Ook ga je aan de slag met orthopedagogiek, waarin je leert specifieke ondersteuning te geven voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.
 
Goed om te weten:
Als je de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 al hebt gevolgd, dan kun je het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 met een verkort programma behalen!

Werken met baby’s

Werk je als pedagogisch medewerker met baby’s of ga je in de toekomst werken met baby’s? Dan wordt er van je verlangd dat je je gaat bijscholen. Sterker nog, vanaf 1 januari 2023 moet je verplicht een bewijs van specifieke scholing voor baby-opvang in bezit hebben. Met het Scheideggerprogramma Werken met Baby’s ben jij alvast voorbereid. Je frist in 3 maanden tijd je kennis op over de ontwikkeling die baby's doormaken van 0 tot 2 jaar. Ook oefen je met het verzorgen, begeleiden en stimuleren van baby's.
 
Deze opleiding is geaccrediteerd door het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang (OAK) en sluit aan op de eindtermen uit de cao Kinderopvang. Zo weet je zeker dat je straks aan de eisen voldoet.

Opleidingen Pedagogisch Beleidsmedewerker en Pedagogisch Coach

Op basis van het akkoord ‘Innovatie Kwaliteit Kinderopvang’ (IKK) gelden sinds 1 januari 2019 nieuwe eisen voor de kinderopvang. Vanaf die datum moet op iedere kinderopvangorganisatie en peuterspeelzaal een pedagogisch beleidsmedewerker of pedagogisch coach aanwezig zijn. De PBM/coach moet minimaal in het bezit zijn of komen van het diploma MBO 4 (Sociaal) Pedagogisch Medewerker, in combinatie met een bewijs van gevolgde erkende scholing op HBO-niveau op het gebied van pedagogiek of coaching.

FCB-erkend HBO-diploma

Bij Scheidegger kun je kiezen uit 3 FCB-erkende* opleidingen pedagogisch coach kinderopvang, waarmee je in 3 tot 6 maanden voldoet aan de eisen van de cao-tafels Kinderopvang en Sociaal Werk en de wet IKK:
 
HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach
HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach, specialisatie Pedagogiek
HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach, specialisatie Coaching
 
Meer weten over deze opleidingen of ontdekken welke het beste past bij jouw persoonlijke situatie? Lees dan onze informatiepagina Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach.

Nederlands 3F

Een van de nieuwe kwaliteitseisen aan medewerkers in de kinderopvang is dat zij moeten beschikken over taalniveau 3F. Heel begrijpelijk, want je hebt dagelijks contact met kinderen die bezig zijn hun taalgebruik te ontwikkelen. Het daarom niet alleen belangrijk dat je zelf vloeiend en grammaticaal correct spreekt, maar ook dat je je taalgebruik kunt aanpassen aan hun niveau, weet hoe je ze helpt hun woordenschat uit te breiden en ze stimuleert om actief taal te gebruiken. Dit leer je allemaal in de Scheideggerprogramma’s Nederlands 3F voor Kinderopvang en Nederlands 3F voor Kinderopvang en Voorschoolse Educatie. Hiermee heb jij gelijk het diploma op zak dat vanaf 2023 voor alle medewerkers in de kinderopvang verplicht wordt.

HBO Manager Kinderopvang

Vind je het leuk om met kinderen te werken, maar nog leuker om ervoor te zorgen dat jouw kinderopvangorganisatie de beste opvang biedt? Werk je al een tijdje in de kinderopvang en wil je nu graag doorstromen naar HBO-niveau? Dat kan met de opleiding HBO Manager Kinderopvang. Je volgt een module over het pedagogisch beleid in de kinderopvang en een module praktisch leidinggeven. Je leert hoe je ervoor kunt zorgen dat alles binnen de organisatie op rolletjes verloopt en dat jouw team zich volledig inzet om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen. Je weet bovendien hoe je medewerkers kunt stimuleren om zich te blijven ontwikkelen en hoe je verbeterplannen kunt implementeren om processen te optimaliseren. Met dit diploma kun jij op succesvolle wijze aan de slag als manager in de kinderopvang.
 
*FCB is het arbeidsmarktfonds voor de branches sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang. Het fonds biedt informatie, tools en subsidie voor werknemers en werkgevers met als doel het werk beter, makkelijker en met plezier te kunnen doen. Meer informatie vind je op: www.fcb.nl