Wil jij mensen begeleiden en en ondersteunen in het dagelijks leven, zodat zij zo goed mogelijk hun eigen keuzes (kern: eigen regie) kunnen maken? En zodat zij zichzelf kunnen redden met zo min mogelijk professionele begeleiding? Dan is de MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3 van onze businesspartner NCOI iets voor jou. Je leert behoeften herkennen en begeleidingsplannen opstellen. Of het nu gaat om vragen op het gebied van wonen, dagbesteding of maatschappelijke participatie, jij past de begeleiding aan je individuele cliënt aan. Naast de maatschappelijke betrokkenheid verdiep je je ook in de lichamelijke gezondheid van je patiënt en leer je veelvoorkomende verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Doordat je leert en werkt tegelijk, word je uitstekend voorbereid op de praktijk.
Wat doet een begeleider maatschappelijke zorg?
Als (aankomend) begeleider maatschappelijke zorg houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:
- Duidelijk krijgen wat de cliënt nodig heeft
- Cliënt ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding
- Omgaan met onvoorziene en crisissituaties
- Ondersteunen en motiveren bij activiteiten
- Informeren, adviseren en ondersteunen van de cliënt en naastbetrokkenen
- Uitvoeren van verpleegtechnische handelingen
- Begeleiden van nieuwe collega’s, stagiairs of vrijwilligers
Je werkt als begeleider. Als werkveld kun je denken aan een instelling voor wonen en dagbesteding in de gehandicaptenzorg, een kleinschalige woonvorm of de thuissituatie van de cliënt.
Voor wie is de opleiding MBO Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3?
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Unieke opleidingsopzet
Werkplekleren
In deze opleiding staat praktijkgericht leren en de combinatie tussen werk en privé centraal. Je past jouw opgedane kennis direct toe in de praktijk op je eigen werkplek of stagebedrijf. We noemen dit ook wel de beroepspraktijkvorming (BPV). Veel studenten kunnen stage lopen op hun eigen werkplek. Als jouw werkplek een erkend leerbedrijf is, kun jij je huidige werkplek ook als stageplaats voordragen. Je hoeft dan geen aanvullende stage te lopen. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het kan je daarbij mogelijk helpen.
Begeleiding
Gedurende je hele opleiding word je begeleid. Dat begint al vooraf aan de opleiding, waarbij je telefonisch wordt geïnformeerd over de belangrijkste studie-informatie. Denk hierbij aan de geschiktheid van je werkplek of stage en de keuzedelen die je kunt volgen. Tijdens de opleiding heb je contact met jouw studiebegeleider. Voor je werkplekleren of stage heb je contact met een BPV-begeleider vanuit onze businesspartner NCOI en een leermeester vanuit het stagebedrijf. Dit is vaak een leidinggevende of ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren. Hoe je werkplekleren/stage, begeleiding en examinering verder werken ontdek je ook tijdens het begeleidingsprogramma dat je tijdens je opleiding volgt.
Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen? Naast de modules die je tijdens de opleiding volgt heb je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je een eigen invulling aan je opleiding. Je kunt je kennis en vaardigheden met deze keuzedelen verdiepen of verbreden. Je kiest afhankelijk van de opleiding 2 of 3 keuzedelen die je interessant lijken. Een keuzedeel is een verplicht onderdeel tijdens jouw opleiding. De keuzedelen vind je na jouw inschrijving terug op je persoonlijke e-Connectpagina.
Klassikaal, e-learning of virtual classroom
Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.
Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent.
Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina op onze website.