Een doktersassistent vervult een belangrijke rol als rechterhand van de arts of medisch specialist binnen alle velden van de gezondheidszorg. Vind jij het boeiend om bij een huisartsenpraktijk of in een ziekenhuis te werken als assistent? Deze functie omvat veel taakgebieden. Daarom moet je een echte duizendpoot zijn. Als doktersassistent kun je de hulpvraag van de patiënt verhelderen en de ernst van klachten inschatten. Je maakt afspraken en geeft voorlichting over ziektebeelden. Je assisteert de arts bij kleine medische ingrepen en je voert zelfstandig medisch-technische handelingen uit volgens protocol. Daarnaast ondersteun je bij de praktijkvoering en verzorg je de medische en financiële administratie. Deze opleiding van Scheidegger leidt je zeer praktijkgericht op voor het officieel erkende diploma MBO Doktersassistent niveau 4.
Officieel erkend
Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.
Voor wie?
Deze opleiding is bestemd voor iedereen die het een uitdaging vindt om medische kennis te kunnen toepassen bij een huisartsenpraktijk of op een polikliniek. Je geeft graag voorlichting en advies aan patiënten, vindt het leuk om de medische administratie te verzorgen en assisteert graag bij medische handelingen.
Vooropleiding
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Als je hier niet aan voldoet, maar wel over ruime werkervaring en een goede motivatie beschikt, kun je mogelijk met een toelatingstoets van Scheidegger alsnog deelnemen. Met deze toets toon je aan dat je over voldoende capaciteiten beschikt om de opleiding met succes af te ronden. Wil je gebruikmaken van deze vorm van toelating? Dan krijg je hier tijdens de intake uitleg over. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.
Doel en opzet
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding heb je telefonisch een uitgebreide intake waarin we alle aspecten die relevant zijn voor de opleiding met je doornemen. De opleiding start met een kick-off waarin onze docenten uitleggen hoe alles werkt, zodat je je opleiding meteen goed start. Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent.
Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over het ondersteunen van artsen en het bieden van service aan cliënten. Deze kennis wordt vertaald naar opdrachten, zodat je je kennis direct in praktijk brengt. De bijeenkomsten zijn georganiseerd in modules, die los afgerond worden. Dat maakt het programma zeer overzichtelijk. Bovendien leer je in een groep met volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen. Ook kun je tijdens de opleiding gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze online leeromgeving.
Begeleiding
Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen, naast je docent, voor een professionele mentor en BPV-begeleider voor je stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met je en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor jouw vragen. Ook biedt het programma 3 lesdagen aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.
Wat doet een doktersassistent?
Als doktersassistent houd je je bezig met de volgende zaken:
- Je helpt cliënten bij hun vraag
- Je geeft voorlichting en advies
- Je voert medisch-technische handelingen uit
- Je assisteert bij medische verrichtingen
- Je zorgt voor logistiek en beheer
- Je zorgt voor planning en administratie
Je werkt in een team. Als werkveld kun je denken aan een ziekenhuis, huisartsenpraktijk, medische dienst of de sociale gezondheidszorg.
Stage
Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt stage lopen bij een ziekenhuis, huisartsenpraktijk of in de sociale gezondheidszorg. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is de instelling waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.
Voorbereiding en studiebelasting
Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2-3 uur per week.
Examengarantie
Als je onverhoopt toch niet slaagt voor een examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.
Online leeromgeving
Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.
Opleiding MBO Doktersassistent niveau 4