Thema's

Thema's

Loopbaanontwikkeling: zo behaal je je ambities

Je bent al een tijdje aan het werk en je begint stil te staan bij wat je écht wil. Wat past bij je, wat zijn jouw talenten en hoe zet je ze in? Hoe behaal je je (persoonlijke) ambities en wat moet je daarvoor doen? Met deze tips haal je het meest uit jouw loopbaanontwikkeling.

Wat is loopbaanontwikkeling?

Loopbaanontwikkeling is een verzamelwoord voor alles wat te maken heeft met werken, leren en doorgroeien. Of je nu een training doet of een nieuwe opleiding start: jezelf blijven ontwikkelen in je loopbaan of carrière is van groot belang. Wanneer je bijvoorbeeld wilt doorstromen naar een andere of hogere functie, is het van groot belang dat je blijft bijscholen.

Jezelf regelmatig bijscholen is ook belangrijk omdat de arbeidsmarkt altijd in beweging is. Diploma’s voldoen niet meer, kennis veroudert, de vraag verandert en de concurrentie neemt toe. We moeten flexibel en wendbaar zijn, omdat het soort en de hoeveelheid werk continu kan veranderen. Ook kan het zijn dat jouw beroep in de toekomst overbodig raakt.

Zo zet je loopbaanontwikkeling in

De volgende tips kunnen je helpen het meest uit je loopbaanontwikkeling te halen.

1. Bepaal of je huidige werk nog bij je past

Zeker als je al een paar jaar hetzelfde werk doet, kan het lastig zijn om te zien of je huidige werk nog goed bij je past. Om dat te bepalen, kun je een lijstje maken met dingen waar je energie van krijgt in je werk, versus een lijstje met dingen die je energie kosten. Is dit in balans? Of is er verandering nodig? Zo ja, bespreek met je leidinggevende hoe jullie samen die balans in je werk kunnen terugbrengen.

2. Je ontwikkelen binnen je huidige werk

Vind je je huidige functie leuk, maar heb je het gevoel dat je iets mist? Dan is het goed om te gaan werken met ontwikkelpunten. Ontwikkelpunten zijn eigenschappen of vaardigheden die je nog niet compleet beheerst en waar je je nog op kunt ontwikkelen. Welke vaardigheden heb je nodig voor je werk, maar beheers je nog niet (goed)? In dat geval kan het waardevol zijn een training of een opleidingsmodule naast je werk te volgen.

3. Bijscholen

Mik je op een nieuwe functie (of hogere functie) en heb je daar specifieke kennis of vaardigheden voor nodig? Heb je nieuwe verantwoordelijkheden gekregen of werk je als zzp’er en heb je kennis nodig voor een klus die je op dit moment mist? Vergroot de kans op doorgroeimogelijkheden of promotie door bij te scholen. Hiervoor kun je gebruikmaken van het STAP-budget.

4. Je ontwikkelen buiten je werk

Ontwikkelpunten kun je tegenkomen op je werk, maar ook in je thuissituatie. Raak je bijvoorbeeld snel afgeleid, ken je je eigenwaarde niet goed, onderschat of overschat je jezelf snel of ben je niet goed in plannen? Dan kun je ook aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. De modules Ontwikkelingspsychologie of Projectmatig Werken kunnen je bijvoorbeeld veel nieuwe inzichten geven die je op persoonlijk én zakelijk vlak kunt inzetten.

5. Omscholen

Denk je dat je je persoonlijke ambities niet gaat bereiken binnen je huidige baan of ben je toe aan iets anders? Dan kun je je altijd nog omscholen. Door om te scholen laat je jezelf opleiden naar een ander beroep (of vergelijkbaar beroep). Maak een lijst van jouw dromen, talenten en interesses, doe beroepentesten online of zoek werk in sectoren waar kansrijke beroepen liggen, zoals bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, en de logistiek.

Ontwikkelen met het STAP-budget

Om leren en ontwikkelen door middel van scholing te stimuleren, werd op 1 maart 2022 een persoonlijk ontwikkelbudget gelanceerd: het STAP-budget. Werkenden en werkzoekenden kunnen hiermee maximaal € 1.000,- per jaar subsidie aanvragen voor een opleiding of training. Speciaal voor dit STAP-budget heeft Scheidegger opleidingen ontwikkeld die minder dan € 1.000,- kosten. Zo kun je dus kosteloos bijscholen! Ontdek hier ons kosteloze opleidingsaanbod.

Persoonlijke loopbaanontwikkeling

Weet jij hoe je je verder wilt ontwikkelen, maar weet je niet goed welke opleiding daarbij past? Bel dan eens met onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. Een opleidingsadviseur helpt je bepalen welke opleiding bij je past en welk traject je kunt volgen om door te groeien in je huidige of toekomstige vakgebied.

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze opleidingen of trainingen? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!