Thema's

Thema's

Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken. 

Wat is loopbaanontwikkeling?

Loopbaanontwikkeling omvat alle onderdelen die ervoor zorgen dat jij zo waardevol mogelijk bent als medewerker. Je kunt jouw loopbaan een boost geven door het volgen van een opleiding of extra taken op te nemen binnen jouw huidige werk. Op die manier blijf je jezelf ontwikkelen, wat zowel positief voor jouzelf is als voor jouw werkgever.

Waarom is een goede loopbaanontwikkeling belangrijk?

Het is belangrijk om jouw ontwikkeling in de gaten te houden. Waar men vroeger jarenlang bij dezelfde werkgever bleef in dezelfde functie, is het tegenwoordig heel normaal om regelmatig van baan te wisselen. Naast een financiĆ«le compensatie voor het werk, willen mensen tegenwoordig er zelf ook wat uithalen. Verbetering van bepaalde vaardigheden en het vergroten van kennis staan vaak hoog op de wensenlijst. Als dit niet behaald kan worden bij de huidige werkgever, gaan mensen vaak op zoek naar een andere baan waarin dit wel lukt. Daarom is het ook belangrijk als werkgever om hier aandacht aan te schenken. 

Voordelen van loopbaanontwikkeling

Er zijn meerdere redenen waarom een goede loopbaanontwikkeling belangrijk is. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

  • Groei buiten jouw huidige functie. Wanneer je bijvoorbeeld wilt doorstromen naar een andere of hogere functie, is het van groot belang dat je blijft bijscholen.
  • Gelukkig zijn met jouw werk. Meer uitdaging en ontwikkeling zorgt ervoor dat je langer gelukkig blijft in jouw werk. Hierdoor ben je ook nog eens een gelukkiger mens.
  • Meer kans op een hoger salaris. Laten we eerlijk zijn, uiteindelijk werk je voor een groot deel voor het salaris. Door je te blijven ontwikkelen krijg je meer kansen op hogere functies en dus een hoger salaris! 

Tips om het uiterste uit je loopbaanontwikkeling te halen

Het meeste uit je loopbaanontwikkeling halen? Dat kan op meerdere manieren. Dit zijn onze tips:

  1. Bepaal of je huidige werk nog bij je past

Soms kan het lastig zijn om te zien of je huidige werk nog goed bij je past. Maak een lijstje met dingen waar je energie van krijgt in je werk, versus een lijstje met dingen die je energie kosten. Is dit in balans? Of is er verandering nodig? Zo ja, bespreek met je leidinggevende hoe jullie samen die balans in je werk kunnen terugbrengen.

  1. Je ontwikkelen binnen of buiten je huidige werk

Vind punten om te ontwikkelen binnen of buiten je werk. Zo heb je specifieke doelen om mee aan de slag te gaan, waardoor je constant bezig blijft met je ontwikkeling. Het maakt eigenlijk niet uit of dit binnen of buiten je werk ligt.

  1. Bijscholen of omscholen

Zit je goed in je huidige werk, maar wil je meer uitdaging? Dan kun je een opleiding of training volgen om jouw kennis te vergroten. Voel je hier weinig voor en merk je dat je huidige werk je geen voldoening meer geeft? Wellicht is omscholing dan een beter idee.

Loopbaanadvies

Weet jij hoe je je verder wilt ontwikkelen, maar weet je niet goed welke opleiding daarbij past? Bel dan eens met onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek. Een opleidingsadviseur helpt je bepalen welke opleiding bij je past en welk traject je kunt volgen om door te groeien in je huidige of toekomstige vakgebied.