HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde opleiding

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maak je mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt je op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Onze ervaren topdocenten uit het werkveld zullen je tijdens de gehele opleiding begeleiden en ondersteunen. De opleiding van onze businesspartner Hogeschool NCOI is sterk praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten.

Unieke opleidingsopzet

Het programma bestaat uit 4 fases. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in aparte modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. Bovendien kun je deze opleiding ook grotendeels volgen via e-learning met begeleiding. Zie E-learning voor meer informatie.

De lessen van de opleiding zijn gepland over een periode van 4 jaar. Aansluitend ga je afstuderen. Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen op basis van een vooropleiding of EVC-certificaat kun je het programma mogelijk sneller afronden.

Fase 1

In fase 1 leg je de basis voor je deskundigheid op het gebied van voeding en diëtetiek. Je leert welke voedingsstoffen belangrijk zijn en verdiept je in verschillende voedingspatronen. Ook ga je aan de slag met onderwerpen als stofwisseling, voedselbereiding en ontwikkel je je gesprekstechnieken om bemoedigende en stimulerende gesprekken te voeren.

Fase 2

Deze fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. Je ontwikkelt inzicht in verschillende diagnoses, leert behandelplannen opstellen en versterkt je vaardigheden om cliënten te motiveren en stimuleren.

Fase 3

In fase 3 verdiep je je in ziektebeelden, waaronder eetstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast ga je door middel van thema's als ethiek en integriteit dieper in op je eigen handelen. Ook volg je in deze fase een keuzeprogramma.

Fase 4

In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt. Je afstudeeropdracht bestaat uit een handeling die je uitvoert binnen je beroepspraktijk met als doel het verbeteren van de zorg. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.

Stage

In elke beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Als je huidige werkplek geschikt is, kan die als stageplek dienen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en efficiënt. Je kunt leren en werken dan optimaal combineren. Maar ook als je op dit moment geen werk hebt of over een werkplek beschikt die niet goed aansluit bij deze opleiding, kun je toch deze opleiding volgen. Je volgt dan aan het eind van de opleiding een korte stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit combineer je met je afstuderen. Als je tegen het eind van de opleiding een passende baan hebt gevonden, dan vervalt deze stage.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor deze HBO-Bacheloropleiding is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie.

Btw

Deze opleiding is wettelijk erkend, waardoor deze opleiding vrijgesteld is van btw.

Voor wie?

Je hebt interesse in voeding en gezondheid en wilt je ontwikkelen tot HBO Bachelor. Je kunt je met deze opleiding ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kun je aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

Voor HBO Bachelor geldt als toelatingseis dat je HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je direct instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Examens

Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Elke module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Zo werk je op prettige wijze naar je Bachelorgraad.

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

  • Voedingsleer
    (6 bijeenkomsten)
    • Vitamines en mineralen
    • Koolhydraten, vetten en eiwitten
    • Energiebalans
    • Vocht en alcohol
    • Voeding en vertering
    • Voedingspatronen
    • Dagelijkse behoeften en risico’s
  • Anatomie en fysiologie
    (6 bijeenkomsten)
    • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
    • Stofwisseling
    • Moleculen, cellen en hun functies
    • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
    • Spierstelsel en zenuwstelsel
    • Zintuigen, hormonen en het bloed
    • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel
  • Productkennis en voedselveiligheid
    (6 bijeenkomsten)
    • Levensmiddelenleer
    • Voedselveiligheid
    • Sensoriek
    • Voedselbereiding
    • Receptenleer
    • Productetiketten en Warenwet
    • Marketing
  • Diëtistisch consult
    (6 bijeenkomsten)
    • Basis van een diëtistisch consult
    • Dietistische en voedingsanamnese
    • Coaching
    • Gesprekstechnieken
    • Ontwikkelingspsychologie
    • Gedragsverandering
    • E-health
    • International Classification of Functioning
  • Gezondheidsbevordering en preventie
    (4 bijeenkomsten)
    • Gezondheid en gedrag
    • Lage gezondheidsvaardigheden
    • Therapietrouw (compliance)
    • Interventieontwikkeling en voorlichting
    • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
    • Gesprekstechnieken
    • Evidence-based practice
  • Reflectieve professional
    (4 bijeenkomsten)
    • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
    • PICO
    • Klinisch redeneren
    • Methodisch handelen
    • Zoekstrategieën
  • Integrale opdracht 6 ECPraktijkprogramma 6 EC

Fase 2

  • Pathologie in de eerste lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Metabool syndroom
    • Diabetes mellitus
    • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
    • Longziekten
    • Voedselovergevoeligheid
    • Ondervoeding
  • Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Oncologie
    • Nierziekten
    • Comorbiditeit
    • Infectieziekten
    • Neurologische aandoeningen
    • Bariatrische chirurgie
  • Behandelen en begeleiden 12 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Dietistische diagnose
    • Behandelplan
    • Klinisch redeneren
    • Ethische dilemma's
    • Shared decision making
    • Multidisciplinaire aanpak
    • Methodisch handelen
  • Advies en beleid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Voedingsindustrie
    • Foodservice
    • Instellingen
    • Beleidsorganisaties
    • Industrie
    • Voedingscentrum
  • Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Het effect van communicatietechnieken
    • Communiceren met cliënten
    • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
    • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
    • Goed zorgverlenerschap
    • Financiën en therapeutisch handelen
    • Grenzen verkennen en bewaken
  • Multidisciplinair innoveren 4 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Critically appraised topic (CAT)
    • Innovatie in de paramedische zorg
    • Multidisciplinair handelen
    • Toepassen in de praktijk
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

  • Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC
    • Sport en Voeding
    • Ondernemerschap
    • Coach Kinderobesitas
    • Kernprogramma Zorgmanagement
    • Sport en Beweging
    • Ouderenzorg
  • Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
    • Eetstoornissen
    • Psychofarmaca en voeding
    • Neurologische aandoeningen
  • Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • De ondernemende paramedicus
    • Trends en ontwikkelingen in de zorg
    • Value-based healthcare en populatiegerichte zorg
    • Projectgericht samenwerken
    • Financiële en juridische kaders
    • Kwaliteitszorg
    • Ethiek en moreel beraad
    • Professionaliteit en integriteit
    • Multidisciplinaire samenwerking
  • Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Patiëntgericht onderzoek (N=1 onderzoek)
    • Adviseren op basis van onderzoek
    • Presenteren van resultaten
    • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen
  • Praktijkprogramma 12 EC

Afstudeerfase

  • Praktijkprogramma 30 EC
  • Afstuderen 30 EC

HBO Bachelorgetuigschrift

Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’ vanuit onze businesspartner Hogeschool NCOI. Je behaalt met deze opleiding de officiële graad BSc (Bachelor of Science).

Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. Je ontvangt van NCOI een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Virtual classroom: Les van een docent in een digitaal klaslokaal samen met medestudenten
  • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Lesgeld: € 8.990,-
Studiemateriaal: € 2.000,-
Examenkosten: € 3.290,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.790,-
Diplomering: € 500,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten vanaf het tweede jaar: zie onderstaande toelichting.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7 121 992

06 - 10739752
 

 

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde opleiding

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Ken jij onze gouden garanties al?

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.
Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk rechts de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.