Coach Dyslexie

Unieke opleiding over het begeleiden van kinderen met dyslexie - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Kinderen met lees- en spellingproblemen hebben extra ondersteuning en oefening nodig om het lezen en spellen te verbeteren. Voor kinderen met dyslexie is dit niet genoeg. Ondanks alle extra inspanningen raken zij hun dyslexie nooit kwijt. Het is daarom belangrijk om kinderen al in een vroeg stadium zelfredzaam te maken, hen te leren omgaan met hun beperkingen en hen strategieën aan te leren. Wil jij graag werken als dyslexiecoach binnen het onderwijs? Of werk jij in het onderwijs en heb je moeite met het begeleiden van leerlingen met dyslexie? Dan word je met deze opleiding goed voorbereid op de praktijk. Je ontwikkelt de belangrijkste kennis en vaardigheden om als succesvolle dyslexiecoach aan de slag te gaan. Na deze opleiding ben je in staat kinderen echt te helpen en kun je voor elk individueel kind met dyslexie een behandelplan opstellen.

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die werkzaam is als coach of leerkracht en zich wil verdiepen of specialiseren in het omgaan met dyslexie.

Vooropleiding

Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Een MBO-diploma is wel gewenst, net zoals ervaring binnen het onderwijs of aantoonbaar sterke affiniteit.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

Het doel van deze opleiding is het verkrijgen van inzicht in de betekenis van dyslexie voor een kind en de inhoud van jouw rol als dyslexiecoach hierbij. In dit boeiende programma verdiep je je onder andere in het ontwikkelproces van kinderen. Je observeert hen en leert voortgang of afwijkingen in de ontwikkeling herkennen. Je krijgt zicht op specifieke kenmerken en oorzaken van dyslexie, leert dyslexie herkennen en verdiept je in geschikte hulpmiddelen en voorzieningen voor leerlingen. Met behulp van praktijkgerichte opdrachten leer je hoe je je kennis kunt toepassen in de praktijk. Na deze opleiding weet je precies hoe je op effectieve wijze kinderen met dyslexie en bijkomende problemen kunt begeleiden.

Tijdens de opleiding krijg je toegang tot de gebruiksvriendelijke digitale leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Coaching bij dyslexie

(6 lessen)

 • Oorzaken en signalen van dyslexie
 • De betekenis van dyslexie voor een kind
 • Diagnosticeren van dyslexie
 • Taken en verantwoordelijkheden van de dyslexiecoach
 • Visie op omgaan met dyslexie
 • Aanleren van strategieën bij dyslexie
 • Documenten en protocollen
 • Het maken van een behandelplan
 • Het geven van voorlichting en advies
 • Doorverwijzen, regelingen en voorzieningen

Ontwikkelingspsychologie

(6 lessen)

 • Ontwikkelen
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Ontwikkeling van baby tot adolescent
 • Pesten
 • Als de ontwikkeling anders loopt
 • Stimuleren van de ontwikkeling

Afronding en diploma

De module Ontwikkelingspsychologie sluit je af met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt naar de praktijk. De module Coaching bij dyslexie rond je af met een praktijkgerichte opdracht. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘Coach Dyslexie’ van Scheidegger Opleidingen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 6 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 6 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 12 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.099,-

Studiemateriaal: € 125,- (per module)

Examenkosten:
€ 195,- (per digitaal examen)
€ 195,- (per moduleopdracht)

Je kunt deze opleiding ook in 2 of 6 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 290,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Coach Dyslexie

Unieke opleiding over het begeleiden van kinderen met dyslexie - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Variant

Duur