Thema's

Thema's

Coach worden? Zo doe je dat!

Heb jij een enorme passie om anderen te helpen en zie jij een carrière als coach voor je? Wil jij een gecertificeerd coach worden? Bekijk dan welke opleidingen er zijn om je te specialiseren in jouw niche.

Wat doet een coach?

Een coach helpt en begeleidt anderen. Dit kan op allerlei gebieden, zoals een gezonde levensstijl, financiën, loopbaankeuzes en ga zo nog even door. Het is de bedoeling dat een coach je helpt met het nemen van verantwoordelijkheid over je eigen leven. Dit kan door een aantal coachingsessies, maar bijvoorbeeld ook in een langlopend traject.

Waarom coach worden?

Coach word je niet zomaar. Dat doe je omdat je passie voelt voor een bepaald probleem en anderen hiermee wilt helpen. Misschien heb jij zelf een probleem ervaren en heb jij geleerd hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Een goede coach weet vaak uit eigen ervaring hoe jij het beste geholpen kunt worden. Een opleiding tot gecertificeerd coach kan je helpen om meerdere perspectieven te leren kennen en een brede doelgroep te kunnen bedienen.

Welke vaardigheden heb je nodig?

Een coach heeft meerdere algemene vaardigheden nodig. Denk hierbij aan de volgende vaardigheden en/of eigenschappen:

  • Actief luisteren
  • Goede vragen stellen
  • Durven confronteren
  • Opbouwende feedback geven
  • Gedrags- en denkpatronen signaleren

Uiteraard is het afhankelijk van wat voor type coach je bent, welke vaardigheden je verder nodig hebt. Ben jij bijvoorbeeld budgetcoach? Dan is het wel zo handig dat je zelf je financiën op orde hebt en iemand goede budgetteringstips kan geven. Ben jij gespecialiseerd in voeding en afvallen? Dan moet je onder andere beschikken over kennis van gezonde voedingspatronen en de werking van het lichaam.

Hoe word je coach?

De titel van coach is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich in zekere zin coach kan noemen. Toch raden we je aan om een opleiding te doen in het vakgebied waarin jij begeleiding wilt bieden. Een opleiding kan je namelijk helpen om jouw kennis te vergroten en je vaardigheden te versterken. Hoe kun je iemand helpen of begeleiden als je zelf de theorie niet scherp hebt? Daarnaast geeft een opleiding jou extra zelfvertrouwen om de juiste tools in te zetten en professionele hulp te bieden.

Welke coachopleidingen heeft Scheidegger?

Wist je dat Scheidegger meer dan vijfentwintig opleidingen heeft voor coaching en psychologie? Er zijn zowel HBO- als MBO-opleidingen binnen deze sector, maar er zijn ook voldoende praktijkopleidingen. Zo zijn er opleidingen voor kindercoach, lifecoach of stresscoach. Wil je liever een korte, maar intensieve training volgen? Ook daar zijn mogelijkheden voor.