Thema's

Thema's

10 tips om van coaching een succes te maken

Coaching op de werkvloer is een krachtige manier om de prestaties en het welzijn van medewerkers te verbeteren. Ben je een leidinggevende die een collega coacht om zich verder te ontwikkelen? Of ben je gewoon geïnteresseerd in de wereld van coaching? In deze blog geven we je 10 tips om van jouw coaching een succes te maken!

Wat is coaching?

Coaching is een proces waarbij een coach (in dit geval jij als leidinggevende of collega) een coachee begeleidt en ondersteunt. Dit kan zowel op professioneel als persoonlijk vlak zijn. Het draait om het stellen van vragen, luisteren en het geven van feedback. Zo begeleid jij de coachee om zijn of haar doelen te halen.

10 tips om een goede coach te zijn 

Als je de rol van coach op je neemt, zijn hier tien waardevolle tips om een goede coach te worden:
 

1. Luister actief

Luister aandachtig naar wat je coachee te zeggen heeft en toon interesse in hun perspectief. Probeer de ‘de vraag achter de vraag’ te vinden.

2. Stel open vragen

Geef je coachee de kans om goed na te denken over gedachtes en gevoelens. Het stellen van open vragen kan je hierbij helpen. Geef ze vervolgens ook voldoende tijd om jouw vragen te beantwoorden.

3. Toon empathie

Laat begrip en empathie zien voor de uitdagingen en zorgen van je coachee. Alleen op die manier kun je samen tot waardevolle inzichten komen.

4. Geef opbouwende feedback

Wees constructief in je feedback en geef specifieke voorbeelden om de coachee te helpen verbeteren.

5. Stel doelen op

Help de coachee bij het formuleren van duidelijke en haalbare doelen voor hun ontwikkeling. Gebruik bijvoorbeeld de SMART methode.

6. Geef positieve bevestiging

Juich ontwikkeling toe! Dankzij enthousiasme en complimenten krijgt je coachee zin om verder te groeien.

7. Vertrouwen opbouwen

Werk aan het opbouwen van vertrouwen en een veilige omgeving. Zo kan de coachee open en zichzelf zijn.

8. Zet je coachee centraal

Houd de focus op de behoeften en doelen van de coachee, niet op jouw eigen agenda.

9. Heb geduld

Begrijp dat groei tijd kost. Wees geduldig en ondersteunend tijdens het proces.

10. Zelfreflectie

Houd jezelf een spiegel voor. Niemand is perfect, dus blijf zoeken naar manieren om je eigen coachingsvaardigheden te verbeteren.
 

Is coaching iets voor jou?

Ben je klaar om een coachende rol op je te nemen? Goede coaching helpt niet alleen je coachees, maar verrijkt ook je eigen persoonlijke ontwikkeling. Ben je enthousiast en wil je jezelf ontwikkelen als coach? Dan kun je bij Scheidegger kiezen uit een groot aantal opleidingen op het gebied van coaching. De programma's variëren van een Basisopleiding Coaching tot HBO Coaching. Gaat je voorkeur uit naar een specifieke vorm van coaching, dan kun je een coachingopleiding volgen op gebieden als dyslexie, rekenonderwijs/dyscalculie, sociale vaardigheden voor kinderen of stressbegeleiding.
 
Heb je andere vragen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs.