Psychologie opleidingen

Wil jij alles weten over psychologie en het gedrag van mensen beter leren begrijpen? Dan is een psychologieopleiding de ideale...

Lees meer

Psychologie opleidingen

Wil jij alles weten over psychologie en het gedrag van mensen beter leren begrijpen? Dan is een psychologieopleiding de ideale opleiding voor jou! Hier leer je namelijk alles over wat de mens maakt tot wat hij is. Ben jij er klaar voor om mensen te helpen met allerlei problemen en blokkades? Schrijf je direct in voor een van onze psychologieopleidingen. 
 

Wat is psychologie? ...

Lees meer

Psychologie opleidingen

Wil jij alles weten over psychologie en het gedrag van mensen beter leren begrijpen? Dan is een psychologieopleiding de ideale opleiding voor jou! Hier leer je namelijk alles...

Lees meer

Psychologie: 0 opleiding

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Opleidingsvorm/ leslocatie
Duur
Prijs
Filters

Psychologie opleidingen

Wil jij alles weten over psychologie en het gedrag van mensen beter leren begrijpen? Dan is een psychologieopleiding de ideale opleiding voor jou! Hier leer je namelijk alles over wat de mens maakt tot wat hij is. Ben jij er klaar voor om mensen te helpen met allerlei problemen en blokkades? Schrijf je direct in voor een van onze psychologieopleidingen. 
 

Wat is psychologie? 

Psychologie is de academische studie van menselijk gedrag en hun mentale processen. Psychologen gebruiken methoden zoals observatie, experimenten en interviews om menselijk gedrag te bestuderen en verklaren. Het doel is om inzicht te krijgen in individuele en groepsverschillen, maar ook het bevorderen van welzijn en gezondheid. Psychologie kan onderverdeeld worden in verschillende disciplines. 

 • Klinische psychologie richt zich op geestelijke gezondheid. 
 • Sociale psychologie bestudeert menselijk gedrag in groepscontext. 
 • Cognitieve psychologie onderzoekt mentale processen, zoals geheugen en denken. 

 

Wat kun je worden met een studie Psychologie?

Als je afstudeert in psychologie, hoef je niet direct psycholoog te worden. Je kunt jouw kennis en vaardigheden namelijk op heel veel manieren toepassen. Denk hierbij aan sectoren als de zorg, het onderwijs en zelfs bij de overheid. Het is vooral afhankelijk van welke richting binnen psychologie je kiest en waarin je je wilt specialiseren. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van beroepen die je kunt uitoefenen met de studie psychologie: 

 • Loopbaanadviseur 
 • Coach 
 • Basispsycholoog 
 • Bedrijfspsycholoog 
 • Adviseur gedragsverandering 
 • Relatietherapeut 

 

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog bestudeert en analyseert menselijk gedrag, emoties en mentale processen. Ze adviseren en begeleiden cliënten met als doel om hun welzijn te verbeteren. Dit kan zowel mentaal als fysiek zijn. Ze gebruiken hun kennis en vaardigheden om andere mensen te helpen bij het begrijpen van zichzelf en hoe ze kunnen omgaan met psychologische uitdagingen. Daarnaast helpen ze met het verbeteren van hun geestelijke gezondheid en hoe ze gedragsproblemen aan kunnen pakken. Psychologen kunnen in verschillende contexten werken, waaronder klinische settingen, onderwijs, bedrijven en andere organisaties. 
 

Blogs over psychologie

Wil je meer lezen over psychologie van een échte professional en ervaringsdeskundige? Lees de blog van onze docent Roy Hartgers, waarin hij vertelt over sociale psychologie en zijn werk als docent bij Scheidegger. 
 

Populaire opleidingen

Toegepaste Psychologie 

In één jaar tijd leer je tijdens deze opleiding het gedrag van de mens beter te begrijpen. Je leert de basisuitgangspunten van psychologie en gaat aan de slag met ontwikkelings- en levensfasepsychologie, sociale en gezondheidspsychologie. Daarnaast leer je hoe psychische processen werken, hoe gedrag beïnvloed kan worden en hoe het menselijk geheugen in elkaar steekt. Kortom, een allround pakket waarmee jij jouw kennis verdiept. 

Psychologie 

In dit HBO-programma leer je de basis van psychologie en vergroot je je inzicht in het gedrag van de mensen om je heen. Denk hierbij aan het proces van wederzijdse beïnvloeding van mensen en de invloed van psychologische aspecten op gezondheidsproblemen. Verbreed je mensenkennis en krijg inzicht in hoe en waarom mensen op een bepaalde manier functioneren binnen hun omgeving. 

Organisatiepsychologie 

In deze praktijkgerichte en zeer populaire vakopleiding leer je over alle aspecten van psychologie binnen organisaties. Organisatiepsychologie richt zich op het gedrag van individuen en de invloed hiervan op het gedrag in organisaties. Tijdens deze opleiding leer je onder andere manieren om stress te verminderen en medewerkers te motiveren. 

HBO Programma Kinderpsychologie 

In dit unieke programma krijg je een diepgaand beeld van kinder- en ontwikkelingspsychologie. Je krijgt zicht op de variaties in persoonlijkheid, ontdekt wanneer er sprake is van gedragsproblemen en leert hoe je hiermee omgaat. Dit programma is onderdeel van de gelieerde HBO Bacheloropleiding van Scheidegger. 

Vakopleiding Basisopleiding Psychologie 

Wil jij kennismaken met het vakgebied psychologie? In de Basisopleiding Psychologie van Scheidegger ontwikkel je inzicht in algemene psychologische uitgangspunten die het menselijk gedrag bepalen en leer je hoe iemands persoonlijkheid gevormd wordt. Dit is een van onze populairste opleidingen. 
 

Waarom een opleiding Psychologie volgen bij Scheidegger?

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Wat kun je van ons verwachten? 

 • We adviseren en begeleiden je waar nodig op persoonlijk niveau. 
 • Je leert in je eigen tempo, zodat het perfect aansluit bij jouw huidige leven. 
 • Je leert veel van je medestudenten door de kleine klassen. Er is altijd ruimte voor extra uitleg. 
 • Door het unieke platform OnlineKlassikaal studeer je realtime in een klas, maar volg je de lessen online vanuit je eigen huis of werkplek. 
 • Onze docenten geven lessen van hoge kwaliteit en worden regelmatig geëvalueerd. 

 

Proefles Psychologie en coaching volgen

Je bent een geboren coach en vindt alles wat met het menselijke brein te maken heeft interessant. Bij Scheidegger kun je verschillende opleidingen volgen binnen het vakgebied Coaching en Psychologie. Twijfel je nog of deze opleiding wel bij je past en of je er alles uit kunt halen waar je op hoopt? Je kunt een proefles volgen! De inhoud van dit lesmateriaal is afkomstig uit echte lessen. Zo weet je direct of dit vak goed bij je past en of je je in wilt schrijven voor de opleiding. 

Veelgestelde vragen over psychologie

Wat is het verschil tussen psychologie en toegepaste psychologie? 
Wat is psychologie? 
Wat is toegepaste psychologie? 
Wat zijn de praktijkonderdelen tijdens de opleiding Psychologie? 
Wat zijn de toelatingseisen?