Thema's

Thema's

MBO: de keuze is reuze

Ga je een MBO-opleiding volgen? Dan valt er flink wat te kiezen! Niet alleen het vakgebied van je opleiding, maar ook hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je kunt namelijk kiezen voor een meerjarige erkende MBO-opleiding op niveau 2, 3 of 4, of voor een kort HBO-programma.

Wat is nou eigenlijk een erkende MBO-opleiding?

Kort gezegd: een meerjarige MBO-opleiding die aan alle wettelijke eisen voldoet. De overheid stelt ieder jaar een lijst op van alle MBO-opleidingen die een goedkeuring hebben gekregen en dus aan alle eisen voldoen. De overheid geeft daarmee de garantie dat die opleidingen van goede kwaliteit zijn. Deze opleidingen worden opgenomen in het Centraal Register Beroepsopleidingen (crebo), dat wordt bijgehouden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Alle MBO-opleidingen niveau 2, 3 en 4 van Scheidegger zijn goedgekeurd en opgenomen in het crebo. Zo weet je zeker dat voor kwaliteit kiest.

Wat betekent dit voor jou?

In de eerste plaats dat je zeker weet dat je diploma ook echt iets waard is. Een MBO 4-diploma van Scheidegger is precies evenveel waard als een MBO 4-diploma uit het reguliere onderwijs, bijvoorbeeld aan een ROC. Dat maakt jou als medewerker of sollicitant heel interessant, zeker omdat je ook al de nodige werkervaring hebt.
Het betekent ook dat je tijdens je opleiding stage loopt en een aantal beroepsgerichte vakken volgt. Daarnaast word je getoetst in een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen. Hiervoor hoef je geen lessen te volgen.

Waarom kies je een erkende MBO-opleiding?

Daar heeft iedereen zo zijn eigen redenen voor, bijvoorbeeld:

  • Erkend diploma verplicht voor (nieuwe) functie
  • MBO 4 om overstap naar HBO te kunnen maken
  • Vereiste om bepaalde (medische) handelingen te mogen uitvoeren
  • Middelbare school niet afgemaakt, alsnog diploma behalen

MBO-programma

In een kort MBO-programma volg je een aantal modules op MBO-niveau, die ook voorkomen in de erkende MBO-opleidingen niveau 2, 3 en 4. In plaats van een volledige studie, volg je dus een aantal vakken die voor jouw vak heel belangrijk zijn. Je hoeft geen stage te lopen en je krijgt geen algemene vakken, zoals Nederlands of Rekenen. Bij het afronden van je opleiding ontvang je een MBO-diploma van Scheidegger. 

Waarom kies je voor een kort MBO-programma?

Het belangrijkste voordeel van onze MBO-programma’s is dat ze kort duren. Je hebt daarmee in 6 tot 12 maanden een Scheideggerdiploma op zak. En omdat de modules uit het MBO-programma ook in de volledige MBO-opleidingen zitten, krijg je mogelijk vrijstellingen als je alsnog wilt doorstromen naar een volledige erkende MBO-opleiding. Zo kun je dus eerst kijken of MBO-niveau bij je past, en of je de gekozen studierichting echt leuk vindt, voordat je een meerjarige opleiding gaat volgen.

MHBO-opleiding

Naast de korte MBO-programma’s en de erkende MBO-opleidingen kun je kiezen voor een MHBO-opleiding. Het niveau van deze opleidingen zit tussen MBO en HBO in. Voor mensen met een MBO-diploma en een aantal jaren werkervaring is dit een mooie kans om te kijken of ze kunnen doorstromen naar HBO-niveau. Voor deze opleidingen volg je modules op MBO- en HBO-niveau en maak je een praktische opdracht op beginnend HBO-niveau. Hiermee laat je zien dat je verbanden kunt leggen en overkoepelend kunt meedenken. Daarnaast toon je aan dat je functioneert op HBO-werk-en-denkniveau, én dat je klaar bent voor een opleiding op HBO-niveau. Je ziet het: je bent nooit uitgeleerd!