Thema's

Thema's

Wat doet een doktersassistent?

Patiënten te woord staan, afspraken inplannen voor de huisarts, medische handelingen verrichten en patiëntendossiers aanvullen: een dag uit het leven van een doktersassistent is nooit saai. Wil jij alle ins en outs weten over dit beroep en de opleiding die daarbij hoort? Je leest het in deze blog.

Taken doktersassistent

De naam zegt het al: als doktersassistent assisteer je een medisch behandelaar. Dat kan een huisarts zijn, maar ook een arts in het ziekenhuis. Je bent voornamelijk in contact met patiënten, beantwoordt al hun vragen en plant afspraken in. Je geeft voorlichting en advies, assisteert bij kleine, medische ingrepen en voert ze ook zelfstandig uit: denk aan het hechten van een wond of het zetten van de griepprik. Daarnaast zorg je voor logistiek en beheer, planning en administratie en vul je patiëntendossiers aan.

Waar kun je werken als doktersassistent?

Als doktersassistent werk je nooit alleen, maar in een team. Je hebt een belangrijke rol als rechterhand van de arts of medisch specialist en daardoor kun je terecht binnen alle velden van de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk, maar ook een ziekenhuis, de huisartsenpost of een sociale gezondheidszorginstelling.

Wat verdient een doktersassistent?

Een doktersassistent verdient een salaris tussen de € 1.586 en € 4.753 per maand (loonwijzer 2024). Het loon van een doktersassistent die net begint, varieert van € 1.586 tot € 2.597. Na vijf jaar werkervaring zal het inkomen tussen de € 2.026 en € 3.377 per maand liggen.

Werktijden doktersassistent

Als doktersassistent werk je wanneer de praktijk waar je werkt, open is. Een huisartsenpraktijk of sociale gezondheidszorginstelling is meestal open van 8.00 tot 17.00 uur en is in het weekend gesloten. Werk je op een huisartsenpost? Dan werk je juist buiten deze uren en zul je voornamelijk avonddienst, nachtdienst of weekenddienst hebben. Werk je in het ziekenhuis? Dan zijn je diensten nog onregelmatiger; een ziekenhuis is namelijk 24 uur per dag open.

Hoe word je doktersassistent?

Om doktersassistent te worden, moet je een opleiding volgen. Bij Scheidegger kun je terecht voor twee landelijk erkende opleidingen.

MBO Doktersassistent niveau 4

De opleiding MBO Doktersassistent niveau 4 kun je volgen als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Heb je niet de juiste vooropleiding maar wel ruime werkervaring? Dan kun je een toelatingstoets maken. De MBO-opleiding Doktersassistent niveau 4 duurt twee jaar.

Tijdens de opleiding leer je:

  • De medische basiskennis van het menselijk lichaam;
  • Professioneel communiceren en omgaan met verschillende doelgroepen;
  • De hulpvraag van de patiënt verhelderen en de ernst van klachten inschatten;
  • Het geven van voorlichting en advies aan patiënten;
  • Het assisteren en zelfstandig uitvoeren van kleine medische ingrepen volgens protocol;
  • Het ondersteunen bij praktijkvoering, zoals het bijhouden van patiëntendossiers en de medische en financiële administratie;
  • Het werken met triage door middel van urgentiebepaling en de ABCDE-methode.

Kort MBO Doktersassistent

Wil je eerst kennismaken met het beroep of een verkort traject volgen, waarbij je alle belangrijke kennis en vaardigheden opdoet voor het beroep doktersassistent? Volg dan het programma Kort MBO Doktersassistent. Dit programma duurt één jaar en bestaat uit drie modules: Doktersassistent in de praktijk (4 lessen), Triage (6 lessen) en Medische basiskennis niveau 4 (6 lessen).
 
Dit MBO-programma geeft je een goede basis om verder te studeren. Zo kun je doorstromen naar MBO Doktersassistent niveau 4 of MBO Apothekersassistent niveau 4.
 
Hier vind je meer zorg opleidingen.