Thema's

Thema's

Bepaal je doelen voor 2024: 14 tips

Heb jij al nagedacht over je doelen voor 2024? Je denkt misschien al een tijd aan een carrièreswitch, of je wilt nu toch die stap zetten en een opleiding gaan volgen. Waar wil je komend jaar aan werken en hoe ga je dat doen? Wij helpen je op weg met deze 14 tips voor het succesvol stellen én behalen van doelen.

Tip 1: Kijk wat er nieuw is in jouw vakgebied

Misschien is het zo dat er in 2024 dingen gaan veranderen in jouw vakgebied. Om aan deze nieuwe voorwaarden te voldoen, is een opleiding noodzakelijk. Zo treedt op 1 januari 2024 bijvoorbeeld de nieuwe Omgevingswet in werking, die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen en werken. Dit komt bijvoorbeeld aan bod in de HBO Module Kwaliteitsmedewerker Sociaal Domein.

Tip 2: Ambieer een hogere functie

Ben jij al langere tijd werkzaam in je huidige functie? Dan is 2024 wellicht een mooi jaar om door te groeien naar een andere of hogere functie. Werk je in HR en wil je leidinggevende worden? Begin dan met het opstellen van kleine deeldoelen voordat je gaat solliciteren. Bijvoorbeeld: leren over de rechten en plichten van werkgever/-nemers binnen een arbeidsrelatie of het begrijpen en opstellen van arbeidsovereenkomsten.

Tip 3: Overweeg een carrièreswitch 

Sinds de pandemie willen veel mensen de stap zetten naar de zorg. In deze tijd is gebleken dat de zorg belangrijker is dan ooit. Wil jij ook dit beroep (weer) oppakken en zo de maatschappij ondersteunen? Scheidegger biedt maar liefst 80 opleidingen op het gebied van zorg, welzijn en hulpverlening. Jaarlijks behalen honderden studenten bij ons hun zorgdiploma!

Tip 4: Wees realistisch 

Ambitie is een goede eigenschap, maar het is ook belangrijk om realistisch te zijn. Je ontwikkelen tot zelfstandig werkend kok is een realistisch doel als je bijvoorbeeld al werkzaam bent als keukenassistent. Maar wil je een beroemde zanger worden en kun je geen noot zingen? Dan is dat doel misschien voor jou onrealistisch. Neem een doel waarvan je weet dat je het kunt behalen, ook al moet je er hard voor werken.

Tip 5: Houd je doelen persoonlijk 

Bij het opstellen van jouw doelen draait het om jou en jouw ontwikkeling. Houd je dus niet bezig met wat je werkgever van je verlangt; dat gaat je op de lange termijn weinig motivatie geven. Daarbij heeft de organisatie er altijd iets aan als je jezelf ontwikkelt, ook op persoonlijk vlak. Dus met een Basistraining Presenteren zorg je niet alleen dat je zelfverzekerder voor je team staat, maar heb je daardoor waarschijnlijk ook meer plezier in je werk.

Tip 6: Wees specifiek 

Zorg dat je doelen specifiek genoeg zijn, zodat je ze kunt meten. ‘Dit jaar ga ik meer sporten’ is te vaag. ‘Dit jaar ga ik twee keer per week zwemmen’ is een beter doel. ‘Ik wil een PHP-website leren ontwikkelen’ wordt pas concreet als je eerst de basisprincipes van HTML5 en CSS begrijpt, zoals je leert in de training PHP Developer.

Tip 7: Visualiseer je doelen 

Visualiseer je doelen en maak ze tastbaar, door middel van een moodboard of een collage. Hang ‘m boven je bureau of op een andere zichtbare plek; zo kun je je doelen beter voor ogen houden en blijf je gemotiveerd. Wil je bijvoorbeeld een carrièreswitch maken? Maak een lijst met je deeldoelen (het volgen van een passende opleiding, het solliciteren voor je droomfunctie) en vink ze af zodra je ze gehaald hebt.

Tip 8: Maak een planning 

Het belangrijkste is dat je een plan maakt om je doelen te bereiken. Dat kan met een stappenplan of een tijdschema. Stel een deadline en maak een realistische planning met actiepunten die je helpen om je doel uiteindelijk te behalen. Wil je een opleiding volgen? Kijk dan wanneer je kunt starten, welke opleidingsvariant bij je past, schrijf alle lessen op in je agenda, plan tijd om te kunnen studeren en schrijf op wanneer je je examen hebt.

Tip 9: Maak gebruik van financieel voordeel 

Een opleiding volgen moet natuurlijk ook financieel haalbaar zijn. Wist je dat bijna elke organisatie budget reserveert voor de scholing en ontwikkeling van medewerkers? Informeer naar dit opleidingsbudget bij je leidinggevende of HR. Kijk voor nog meer financiële mogelijkheden in onze subsidiebrochure.

Tip 10: Onthoud waarom je het doet 

Het bereiken van doelen is niet makkelijk. Je zult ongetwijfeld wat tegenslag ervaren. Juist dan is het belangrijk om je te blijven focussen op je doel en door te gaan. Bedenk van tevoren waarom je dit doel wilt behalen: is het bijvoorbeeld omdat je wilt doorgroeien naar een andere functie? Of omdat je aan het einde van het jaar loonsverhoging wilt? Hoe beter je weet waaróm je iets doet, hoe meer motivatie je hebt om ermee door te gaan.

Tip 11: Blijf gemotiveerd door te delen met anderen 

Samen is altijd leuker dan alleen! Je kan je vrienden of collega’s vragen om je te helpen bij het bereiken van je doelen. Misschien werk je wel naar hetzelfde doel toe; zo kun je elkaar ondersteunen en motiveren. Of je kan vragen om een maandelijkse check-in te doen, waar je elkaar vertelt over wat je al bereikt hebt en waar je het moeilijker mee hebt.

Tip 12: Wees flexibel en geduldig 

Situaties veranderen, mensen veranderen en het leven verandert ook de hele tijd. Bereid je erop voor dat het een mogelijkheid is dat een doel plots niet meer haalbaar is. Geef dan niet op; stuur bij en pas je doelen aan! En onthoud: doelen bereiken kost tijd. Wees geduldig en geef niet op als het even tegenzit.

Tip 13: Reflecteer

Het is belangrijk dat je kunt bijsturen als dat nodig is, maar ook dat je kunt genieten van wat je tot dan toe al hebt bereikt. Verlies daarom je (behaalde) deeldoelen niet uit het oog. Leg ze op een voor jou zichtbare plek, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Neem elke maand de tijd om even te kijken waar je nu staat. Gaat het de goede kant op of moet je misschien meer doen of het anders aanpakken?

Tip 14: Beloon jezelf

Beloon jezelf als je een mijlpaal bereikt hebt. Trakteer jezelf ergens op als je bijvoorbeeld een toets hebt afgerond of als je een belangrijk punt in je planning hebt bereikt. Dit kan iets kleins zijn, zoals een lekker stuk taart of een nieuwe plant voor in huis. Het belangrijkste is dat je jezelf beloont voor je harde werk en jezelf motiveert om door te gaan.