Thema's

Thema's

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker: wat is het en wat doe je?

Ben jij pedagogisch medewerker en zou je graag meer verantwoordelijkheden willen hebben? Of heb jij een visie op het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen en zou je graag willen meepraten op organisatorisch niveau? Grote kans dat een opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker een match is! We vertellen je er graag alles over.
 

Wat is een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker is een verzorgend persoon die zich ontfermt over kinderen en hun ontwikkeling. Deze persoon is creatief, communicatief vaardig en betrokken bij het onderwijs. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je minimaal een vakdiploma op MBO-niveau 4 en werk je bijvoorbeeld bij een kinderopvang, jeugdinstelling of speciaal onderwijs.
 

Wat doet een gespecialiseerd pedagogisch medewerker? 

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker ga je uitgebreid aan de slag met de begeleiding van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar die extra begeleiding of zorg nodig hebben. Dat kan zijn omdat ze gedragsproblemen hebben of psychische problemen, maar ook omdat ze thuis in een lastige situatie zitten.
 

De dagelijkse taken van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker

De dagelijkse taken van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kunnen er als volgt uitzien.

 • Je voert gesprekken met ouders/opvoeders en het kind;
 • Je maakt het plan van aanpak voor de begeleiding;
 • Je zorgt voor de voorbereiding en uitvoering van (gespecialiseerde) activiteiten;
 • Je biedt (gespecialiseerde) opvang van goede kwaliteit;
 • Je voert het dagprogramma uit;
 • Je zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat.

 Jouw taken kunnen natuurlijk afwijken van dit lijstje, afhankelijk van bij welke instelling je werkt of gaat werken.
 

Waar kun je werken?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kan je, na het behalen van je MBO-diploma, aan de slag bij verschillende instellingen. Bijvoorbeeld:

 • Kinderopvang
 • Jeugdzorg
 • Onderwijs
 • Ziekenhuis

 Samen met de ouders en opvoeders bied je kinderen de zorg en begeleiding die ze nodig hebben in het dagelijkse leven en begeleid je ze in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je door het voeren van gesprekken en het organiseren van activiteiten, met als doel de kinderen zich veilig te laten voelen en hen te helpen in hun ontwikkeling.
 

Verschil pedagogisch medewerker en gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Er zijn verschillende niveaus van pedagogisch werk. Als jij graag bijdraagt aan de ontwikkeling van jonge kinderen, is het werk van pedagogisch medewerker een goede match. Je begeleidt kinderen, van baby’s tot twaalfjarigen, met doelgerichte activiteiten voor hun ontwikkeling. Hiervoor is een opleiding op MBO-niveau 3 voldoende. Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker heeft minimaal MBO-niveau 4 nodig. Deze kijkt ook naar het grotere geheel en maakt plannen op organisatorisch niveau. De doelgroep wordt uitgebreid naar 18 jaar en hier horen ook meer verantwoordelijkheden bij. Heb je de opleiding Pedagogisch Medewerker niveau 3 afgerond, dan kun je de verkorte route volgen tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4.
 

Kwaliteiten pedagogisch medewerker 

Niet iedereen is geschikt voor pedagogisch werk. Zo zijn er een aantal karaktereigenschappen waarover je moet beschikken om een goede pedagogisch medewerker te worden. Denk hierbij aan kernkwaliteiten als:

 • Zorgzaam en empathisch: Je zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen, dus zorgzaamheid en empathisch handelen staan voorop.

 • Sociaal en geduldig: Kinderen vragen een andere omgangsvorm dan volwassenen. Jouw sociale skills en geduld zijn hiervoor de basis.

 • Stressbestendig: Je wordt vaak omringd door kinderen, dus het is belangrijk om jouw stressniveau onder controle te houden. Veel kinderen vragen tegelijkertijd aandacht en je hoofd koel houden kan een uitdaging zijn.
   

Wat verdient een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker ben je werkzaam volgens een cao. Dit betekent dat er veel transparantie is over jouw salaris, verhogingen en secundaire voorwaarden. Zo weet je precies waar je aan toe bent op dit moment, maar ook in de toekomst. Naarmate je groeit in je vak en je meer ervaring opdoet, krijg je periodiek een salarisverhoging. Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker verdiend gemiddeld tussen de 2300-2900 euro bruto per maand. Dit is natuurlijk afhankelijk van het kennisniveau en de ervaring. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot groei in salaris, wat verschilt per werkgever.
 

Voor wie is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4? 

Je laten opleiden tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kan bij Scheidegger. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die in de kinderopvang werkt en nu graag een stap hogerop wil. Ben je toe aan meer uitdaging of verdieping in je werk, zoek je meer verantwoordelijkheid of wil je meer leidinggevende taken gaan uitvoeren? Dan is deze opleiding voor jou! Wil jij graag beginnen met deze opleiding? Schrijf je hier meteen in.
 

Waarom studeren bij Scheidegger?

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Met dit diploma werk je niet alleen aan je eigen ontwikkeling, maar ook aan die van de samenleving in zijn geheel. Een mooier beroep kun je je toch niet wensen?