Thema's

Thema's

Alles over de Wet IKK voor de kinderopvang 2025

Op Dinsdag, 26 Maart, 2024, 13:59

In 2018 is er een nieuwe wet aangenomen, namelijk de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Niet alle maatregelen uit de Wet IKK zijn toen ingegaan. Sommige maatregelen, zoals de babyscholing en de 3F-taaleis, werden uitgesteld om de druk op de kinderopvang wat te verlichten. Deze maatregelen gaan nu in op 1 januari 2025.
 
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

Personeelstekort in kinderopvang blijft groeien

Op Vrijdag, 19 Augustus, 2022, 16:14

De kinderopvang kampt al langere tijd met personeelstekorten. Momenteel komen crêches in Nederland nu zo’n 4.500 mensen tekort. En als de plannen van het kabinet doorgaan en de kinderopvang gratis wordt, zal dit tekort in de komende drie jaar gaan oplopen tot 35.000.
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

‘Ik was op zoek naar verdieping’

Op Maandag, 11 Juli, 2022, 14:11

Scheidegger-student Stephanie Lekx (34) wilde haar skills laten matchen met haar managementfunctie en koos voor verdieping in het korte HBO-programma HBO Manager Kinderopvang van 6 maanden. Hoe vond Stephanie het om een opleiding te volgen bij Scheidegger?
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

“Werken in de kinderopvang is een feestje”

Op Dinsdag, 14 December, 2021, 12:39

Wil je weten hoe het is om in de kinderopvang te werken? Scheidegger-docent Corine Versteegen zit al 30 jaar in het vak en heeft in de tussentijd allerlei rollen gehad: van stagiair tot aan regiomanager en alles daar tussenin. Momenteel heeft ze haar eigen adviesbureau én geeft ze les. Benieuwd hoe het is om in de kinderopvang te werken en of het wat voor jou is? Corine vertelt. “Het begint met een enorme liefde voor kinderen.”
 
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

“Studenten die kiezen voor de kinderopvang zijn zó enthousiast”

Op Woensdag, 8 December, 2021, 16:05

Als je een kinderopvang-opleiding bij Scheidegger gaat volgen, dan is de kans groot dat je les krijgt van Corine Versteegen. Hoe kijkt ze zelf tegen de opleiding aan? En wat voor advies heeft ze voor (toekomstige) studenten? Corine: “Je hoeft niet bang te zijn dat je er alleen voor staat tijdens je studie. Je doet het echt samen.”
 
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

Steeds grotere behoefte aan personeel in de kinderopvang

Op Vrijdag, 15 Oktober, 2021, 16:12

De kinderopvang kampt met grote tekorten aan personeel binnen alle lagen van de branche en verwacht dat dit de komende tijd alleen nog maar zal toenemen. Dit geldt voor zowel de dagopvang als voor de bso en de peuteropvang. Vooral pedagogisch medewerkers zijn hard nodig. De nood is zo hoog dat er zelfs kinderen naar huis worden gestuurd omdat er niet genoeg personeel is voor een goede professionele opvang. 
 
Lees meer
Thema's: Kinderopvang

Nieuwe scholingseisen voor kinderopvang

Op Maandag, 27 Januari, 2020, 11:35

Sinds 2018 is de overheid al bezig met de invoering van de Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). Dat betekent nogal wat voor het werken in de kinderopvang. Een aantal maatregelen is in 2019 al ingevoerd. Zo mogen er in een babygroep nog maar 3 baby’s per pedagogisch medewerker zijn in plaats van 4 baby’s. Hierdoor heeft de pedagogisch medewerker meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar.

Lees meer
Thema's: Kinderopvang