Thema's

Thema's

Nieuwe scholingseisen voor kinderopvang

Sinds 2018 is de overheid al bezig met de invoering van de Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). Dat betekent nogal wat voor het werken in de kinderopvang. Een aantal maatregelen is in 2019 al ingevoerd. Zo mogen er in een babygroep nog maar 3 baby’s per pedagogisch medewerker zijn in plaats van 4 baby’s. Hierdoor heeft de pedagogisch medewerker meer tijd en aandacht voor kinderen in het eerste levensjaar.
 
Per 1 januari 2023 moeten pedagogisch medewerkers minimaal niveau 3F of B2 hebben voor mondelinge taalvaardigheid. Daarvoor moeten ze een test afleggen om te kijken of hun taalvaardigheid goed genoeg is. Als dat niet zo is, moeten ze hiervoor een cursus volgen. Ook invalkrachten en pedagogisch medewerkers die tijdelijk in dienst zijn, moeten hieraan voldoen.

Werken met baby’s

Een andere belangrijke verandering is dat pedagogisch medewerkers die dagelijks op een babygroep staan een cursus ‘werken met baby’s’ gevolgd moeten hebben. Ze hebben tot 1 januari 2023 de tijd om die opleiding te volgen. Dit geldt ook voor invalkrachten en pedagogisch medewerkers die tijdelijk op een babygroep werken.
 
Scheidegger biedt erkende opleidingen aan, waarmee pedagogische medewerkers helemaal voldoen aan de Wet IKK: