Thema's

Thema's

“Studenten die kiezen voor de kinderopvang zijn zó enthousiast”

Als je een kinderopvang-opleiding bij Scheidegger gaat volgen, dan is de kans groot dat je les krijgt van Corine Versteegen. Hoe kijkt ze zelf tegen de opleiding aan? En wat voor advies heeft ze voor (toekomstige) studenten? Corine: “Je hoeft niet bang te zijn dat je er alleen voor staat tijdens je studie. Je doet het echt samen.”

Wie is Corine?

Eigenlijk was Corine niet van plan om in de kinderopvang te werken. “Ik wilde eigenlijk docent worden in het basisonderwijs. In die tijd kon je SPW doen en daarna verkort de pabo. Voor SPW moest ik stage lopen op een kinderdagverblijf. Dat beviel zo goed dat ik daar nooit meer ben weggegaan.”

Ze vervolgt: “De kinderopvang is zo geweldig. Je ondersteunt ouders in de opvoeding. Je ziet zoveel kinderen opgroeien en bouwt ook echt een band met hen en hun ouders op.”

Inmiddels werkt Corine al 30 jaar in de kinderopvang en heeft daar al van alles gedaan: van stagiair tot regiomanager en alles daartussenin. Momenteel heeft ze haar eigen adviesbureau én geeft ze les aan (toekomstige) pedagogisch medewerkers.

Voor het eerst werken met kinderen

Wat voor soort studenten ziet Corine allemaal in haar lessen? “Het zijn eigenlijk allemaal hele verschillende mensen. Vaak komen ze uit een ander vak – zoals detailhandel of kapper – en hadden al langer het idee dat ze ‘iets’ met kinderen wilden doen, maar was het er nooit van gekomen. Als ze dan eenmaal die stap zetten is dat zó leuk. Ze hebben zoveel enthousiasme, willen er echt voor gaan.”

Corine vindt het belangrijk om in haar lessen haar liefde voor het vak over te brengen. “En ik wil laten zien hoe breed het vak is! Er wordt soms tegen de kinderopvang aan gekeken alsof het een veredelde oppas is, maar het gaat zoveel verder dan dat. Pedagogisch handelen, interactievaardigheden, pedagogische doelen, observeren… dat soort dingen leer je allemaal in de opleiding. Om te kunnen werken in de kinderopvang heb je ook wel echt een diploma nodig, minimaal MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3.”

Samen praktijkgericht leren

Wat is er zo bijzonder aan de lessen bij Scheidegger? “Scheidegger is heel praktijkgericht,” vertelt Corine. “Daarom zijn de lessen ook zo leuk om te geven. Alle theorie uit de boeken kunnen we direct aan de praktijk koppelen. Je ziet meteen wat het inhoudt, en daardoor gaat de lesstof leven. Dat maakt het voor studenten ook heel leuk om te leren.”

Corine wil toekomstige studenten meegeven dat ze er tijdens hun opleiding niet alleen voor staan. “Veel studenten zijn bang om aan een opleiding te beginnen, ze zien tegen het studeren op. Maar dat is niet nodig: je krijgt zoveel begeleiding van je docenten. Bovendien leer je samen met de anderen met wie je de module volgt. Je doet het niet alleen, je doet het samen.”

Doorgroeimogelijkheden

Er is nog iets wat Corine belangrijk vindt dat je weet voor je de keuze maakt voor de kinderopvang: hoeveel doorgroeimogelijkheden er tegenwoordig zijn. “Vroeger had je pedagogisch medewerkers en managers, en dan hield het wel op. Tegenwoordig zijn er zoveel doorgroeimogelijkheden: denk aan assistant-managers, pedagogisch beleidsmedewerkers, pedagogisch coaches… als je je diploma Pedagogisch Medewerker MBO 4 op zag hebt, dan kun je ook weer naar het HBO om door te groeien.”

Ze vervolgt: “Wat ook goed is om te weten voor mensen die graag met oudere kinderen werken, is dat er tegenwoordig veel combinatiefuncties zijn. Vroeger kon je op de buitenschoolse opvang maar heel weinig uren maken, omdat de kinderen overdag op school zaten. Nu zijn er ook functies waarbij je ’s ochtends op een peutergroep staat, en ’s middags op de buitenschoolse opvang.”

Liefde voor het vak

Corine is nog altijd blij dat ze er 30 jaar geleden voor koos om bij de kinderopvang te blijven. “Het is zo mooi om de ontwikkeling van zoveel kinderen mee te maken. Wanneer je van kinderen houdt, dan laat dit vak je niet meer los.”

Wil jij een opleiding tot pedagogisch medewerker volgen?

Wil jij ook leren voor pedagogisch medewerker? Bekijk dan onze kinderopvang-opleidingen (op MBO- of HBO-niveau) en schrijf je in!

Eerst meer weten over hoe het is om te werken als pedagogisch medewerker? Lees dan hier het interview met Corine waarin ze vertelt over deze baan. “Werken in de kinderopvang is een feestje”.

Contact met Scheidegger

Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies? Bel ons op 035 − 7 121 992 of mail naar info@scheidegger.nl. Of stel je vraag online. Wij helpen je graag bij het vinden van de opleiding die bij je past.