Thema's

Thema's

Personeelstekort in kinderopvang blijft groeien

De kinderopvang kampt al langere tijd met personeelstekorten. Momenteel komen crêches in Nederland nu zo’n 4.500 mensen tekort. En als de plannen van het kabinet doorgaan en de kinderopvang gratis wordt, zal dit tekort in de komende drie jaar gaan oplopen tot 35.000.

Groeiende wachtlijsten

Het tekort aan personeel heeft vooral te maken met onvervulbare vacatures, ziekteverzuim en uitstroom van personeel. Wachtlijsten van meer dan één jaar zijn geen uitzondering meer. Dit geldt voor zowel de dagopvang als voor de bso en de peuteropvang. Het probleem doet zich in het hele land voor, maar is het grootst in de Randstad en dan vooral in Amsterdam. De nood is zo hoog, dat er zelfs kinderen naar huis worden gestuurd omdat er niet genoeg personeel is voor een goede, professionele opvang. Vooral pedagogisch medewerkers zijn hard nodig.

Andere oplossingen

De kinderdagverblijven proberen de wachtlijsten binnen de perken te houden door leidsters meer uren te laten werken, hulpouders op de zaal te zetten, zelf studenten te gaan opleiden en stagiaires direct een baan aan te bieden. ‘Er komen veel minder werknemers van de opleidingen af’, zegt Annemiek de Jong, directeur van SWK Kinderopvang tegen het AD. ‘We hebben er last van dat opleidingen studenten hebben geadviseerd niet voor de kinderopvang te kiezen, omdat er de afgelopen jaren geen werk was.’ Tegelijkertijd is er ook concurrentie van andere sectoren die personeel zoeken, zoals het onderwijs en de zorg.

Grote kans op werk

De tekorten in de zorg, het onderwijs en dus ook de kinderopvang zorgen er wel voor dat veel mensen een groter maatschappelijk belang in hun werk zoeken. De trend om een steentje te willen bijdragen, werk doen waarbij je écht iets bijdraagt, groeit. Heb je een zorgachtergrond of denk je erover om je om te scholen in de richting van kinderopvang? Dan is de kans op werk momenteel extra groot. Je zorgt dus niet alleen voor een stukje maatschappelijk belang, maar ook voor een breder toekomstperspectief.

Opleidingen op verschillende niveaus

Bij Scheidegger bieden we erkende opleidingen op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld op mbo-niveau de opleiding MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Niveau 3. Of de wat kortere MBO Vakopleiding Kinderopvang. Je kunt ook kiezen voor een hbo-opleiding voor een functie op management- of beleidsniveau. Hoef je je niet per se om te scholen, maar is een training voldoende om je bij te scholen zodat je aan de slag kunt in de kinderopvang? Kijk dan eens naar de training Nederlands 3F voor Kinderopvang.