Thema's

Thema's

Steeds grotere behoefte aan personeel in de kinderopvang

De kinderopvang kampt met grote tekorten aan personeel binnen alle lagen van de branche en verwacht dat dit de komende tijd alleen nog maar zal toenemen. Dit geldt voor zowel de dagopvang als voor de bso en de peuteropvang. Vooral pedagogisch medewerkers zijn hard nodig. De nood is zo hoog dat er zelfs kinderen naar huis worden gestuurd omdat er niet genoeg personeel is voor een goede professionele opvang. 

Groeiende wachtlijsten

Het tekort aan personeel heeft vooral te maken met weinig beschikbare kandidaten, ziekteverzuim en uitstroom van personeel. Dit alles leidt tot groeiende wachtlijsten. In de dagopvang heeft 62 procent van de organisaties een wachtlijst, in de bso is dit 48 procent en in de peuteropvang 35 procent. Deze wachtlijsten komen in de dagopvang en de peuteropvang het meest voor bij middelgrote organisaties, en in de bso het meest bij grote organisaties.

Dit probleem doet zich in het hele land voor, maar is het grootst in de Randstad en dan vooral in Amsterdam. In het algemeen denken de kinderopvangorganisaties dat deze personeelskrapte in de toekomst doorzet en misschien zelfs nog groeit. 

Functies op verschillende opleidingsniveaus

Als je werk zoekt of er aan denkt je om te scholen, heb je in de kinderopvang dus een grote kans op werk. Er zijn functies op verschillende opleidingsniveaus. Bijvoorbeeld op MBO-niveau de opleiding MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3. Of de wat kortere MBO Vakopleiding Kinderopvang. Je kunt ook kiezen voor een HBO-opleiding voor een functie op management- of beleidsniveau. Kijk maar eens wat onze opleidingen kinderopvang jou kunnen bieden.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Heb je vragen over eventuele vrijstellingen als je al een opleiding of werk in de kinderopvang hebt? Of wil je een gratis studieadvies? We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur en 21.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt je vragen ook stellen via ons contactformulier of je helemaal bij laten praten tijdens een van onze open avonden.