Thema's

Thema's

Carrièreswitch maken? School je om met deze tips!

Zit jij nog wel op je plek bij jouw huidige baan of zou je jouw leven liever anders inrichten? Past je functie niet meer bij je huidige leven of merk je dat je met steeds meer tegenzin naar je werk gaat? Het is tijd voor een carrièreswitch! Hoe je dat precies doet en wat omscholing voor jou kan betekenen, vertellen we je graag.

Wat is omscholen?

Omscholen kan de sleutel zijn tot meer baankansen en werkgeluk. Maar wat is omscholen precies? Eigenlijk is het heel simpel; je volgt een studie of cursus om toe te kunnen treden tot een ander vakgebied. Misschien heb je een studie gevolgd en kom je er tijdens het werk in de praktijk achter dat je dit helemaal niet wilt doen. Of heb je jarenlang in dezelfde branche gewerkt en ben je toe aan iets nieuws. Een studie volgen kan dan de oplossing zijn, zodat je jezelf opnieuw kunt uitdagen.

Waarom omscholen?

Als jij nog helemaal op je plek zit bij je huidige werk, zie je misschien geen reden om je om te scholen. Toch zijn er voldoende redenen om het wél te doen.

  1. Je wilt graag ander werk doen, bijvoorbeeld omdat je geen voldoening haalt uit je huidige baan. Of omdat je al jarenlang hetzelfde werk doet en je het wel een beetje gezien hebt.
  2. Je mentale of lichamelijke gezondheid vraagt om een ander type werk. Heb jij een stressvolle of lichamelijk veeleisende baan die je niet meer goed kunt uitvoeren? Dan kan omscholen een uitkomst zijn. Zo kun je er weer jaren tegenaan, zonder dat je er mentaal of lichamelijk aan onderdoor gaat.
  3. Je huidige werk past niet meer in je leven door veranderingen. Dit kan bijvoorbeeld als je veel nachtdiensten werkt en dit niet meer te combineren is met een gezinsleven.
  4. Je hebt geen werk en kunt niet gemakkelijk aan een baan komen. Omscholen naar een beroep waar veel vraag naar is, kan je flink op weg helpen.

4 tips voor een carrièreswitch

Zie jij het voor je om een carrièreswitch te maken? Dan hebben we een paar tips voor je.
  1. Verzamel informatie. Waar ben je goed in? Wat wil je het liefst wél en niet meer doen? En welke beroepen sluiten hierbij aan? Pas als je deze informatie hebt, heb je een goed beeld van waar je naartoe kunt werken.
  2. Volg een opleiding, cursus of masterclass. Hiermee kun je jouw kennis vergroten en je klaarstomen voor de uitdagingen van een nieuwe branche.
  3. Laat jouw beschikbaarheid zien. Verander je cv en LinkedIn-profiel en laat bekenden weten dat je een andere baan zoekt. Wie weet hebben zij de gouden tip voor jouw volgende baan.
  4. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Ga in gesprek met een loopbaancoach. Zo kun je samen achterhalen waar jouw ambities liggen en wat je zoekt in een baan. Onze studieadviseurs kunnen je ook helpen om een passende studie te vinden!

Omscholen met salaris 

Zou je graag ander werk willen doen, maar zie je niet de kans om terug de schoolbanken in te gaan? Bijvoorbeeld omdat je niet de financiële ruimte hebt om fulltime te studeren? Dat hoeft echt geen probleem te zijn. Je kunt namelijk naast jouw baan studeren, met behoud van je huidige salaris! Scheidegger biedt deeltijdopleidingen aan die goed naast jouw werk te volgen zijn. Zo kun je goed de tijd nemen om voor te sorteren op jouw volgende baan, zonder dat je iets aan jouw financiële situatie hoeft aan te passen.

Wanneer kun je het beste van baan wisselen?

Het is verstandig om de kansrijke beroepen in de gaten te houden als jij van plan bent om je om te laten scholen. Zo is er tegenwoordig veel vraag naar MBO’ers, omdat momenteel het grootste deel van de studenten op HBO- of WO-niveau studeert. In principe is er altijd wel vraag naar mensen, maar de markt in de gaten houden kan in jouw voordeel werken. Is er écht een moment wanneer je het beste kunt switchen van baan? Wij denken van niet. Je moet vooral van baan wisselen als jij dat wilt of nodig acht en een opleiding kiezen die goed bij jou past. Dát is het beste moment en de juiste keuze voor jou.