Thema's

Thema's

10 tips voor het geven van een goede presentatie

Je staat op het punt om een presentatie te geven. Spannend! Misschien heb je een beetje last van podiumvrees. Een kleine geruststelling: dat heeft bijna iedereen! Om je op weg te helpen naar een ijzersterke presentatie, hebben we tien tips voor je op een rij gezet. Zo ben jij goed voorbereid en lever jij de beste presentatie die je ooit gegeven hebt.
 

1: Bekijk presentaties van anderen

Je bent niet de eerste die een presentatie geeft, dus je hoeft het wiel niet uit te vinden. Bekijk presentaties van uitstekende sprekers ter inspiratie, zoals Oprah Winfrey, Steve Jobs en Simon Sinek.

2: Message is key

Is jouw boodschap helder? Komt deze goed terug in het begin, midden en einde van je presentatie? Check het voordat je van start gaat.

3: De technische voorbereiding

Jouw voorbereiding is een van de belangrijkste elementen van een goede presentatie. Wat is het doel van de presentatie en hoe wil je dit bereiken? Werkt jouw PowerPoint volledig en heb je geluid nodig tijdens de presentatie? Wees ruim van tevoren aanwezig om alles te testen, inclusief de apparatuur.

4: Een sterke opkomst

Veel mensen onderschatten de impact van hun opkomst. Als jij wordt aangekondigd, haast je dan niet naar het podium alsof er geen tijd te verliezen is. Blijf kalm, loop rustig op je doel af en neem je positie in. Vervolgens kijk je rustig door de zaal, haal je even adem en glimlach! Een sterke opkomst als deze is het halve werk.

5: Een goede lichaamshouding 

Jouw lichaamshouding vertelt de helft van jouw boodschap. Haal je knieën van het slot, recht je rug en neem een open houding aan. Zo kom je relaxed over en leg je de nadruk op de boodschap.

6: Pauzeer en geef je publiek ruimte

Jij kent jouw verhaal en boodschap natuurlijk door en door, maar je publiek hoort dit voor het eerst. Zorg dus dat je regelmatig even pauzeert en bijvoorbeeld een slok water neemt. Zo geef je je publiek de tijd om jouw laatste woorden te verwerken en de mogelijkheid om vragen te stellen.

7: Zorg voor interactie

Een presentatie zonder interactie geeft weinig inspiratie. Maak contact met het publiek en houd het spannend. Mensen hebben een korte concentratieboog. Als je enkel informatie zendt, verlies je hun aandacht.

8: Houd de presentatie ‘clean’ 

Hiermee bedoelen we dat je de presentatie zelf niet te druk moet maken. Als jij enorm veel cijfers of woorden in je PowerPoint verwerkt, luistert men niet meer naar jouw bijdrage. Je dwingt ze om te multitasken, waardoor ze de informatie niet volledig opslaan. Houd het dus simpel.

9: Zorg voor een einde met impact

Je wilt mensen activeren om iets te doen, dus zorg dat je presentatie met impact eindigt. Stel het publiek een diepzinnige vraag, eindig met een bijzondere video of sluit af met een korte anekdote. Het einde van je verhaal is misschien wel belangrijker dan het begin, dus denk hier goed over na.

10: Bedank het publiek 

Het maakt niet uit hoe groot je publiek is, bedank ze altijd voor hun aandacht. Dat komt niet alleen sympathiek over, maar is ook een mooi einde.

Tips voor zenuwen tijdens je presentatie

Soms is het lastig je zenuwen de baas te blijven, zeker als er veel druk achter de presentatie zit. Ook hier hebben we natuurlijk een paar tips voor.

1. Vermijd stressfactoren. Zorg dat je ruim op tijd bent om alles klaar te zetten, dat je presentatie af is en iedereen weet wat de bedoeling is. Op die manier voorkom je verrassingen en last-minute stress.

2. Doe alsof! Fake it till you make it! Kies een outfit waar jij je professioneel en goed in voelt. Wanneer jij de presentatie geeft, ben jij de meest zelfverzekerde persoon in de kamer. Als jij hier zelf in gelooft, straal je dit ook uit.

3. Lach! Jouw publiek spiegelt jouw emotie, dus als jij gespannen overkomt krijg je dit terug van het publiek. Jouw glimlach zorgt ervoor dat je sympathiek en relaxed overkomt, wat jouw publiek gaat spiegelen. En zeg nu zelf, een publiek vol vrolijke mensen geeft jou meer zelfvertrouwen om te presenteren, nietwaar?

Ontdek de Basistraining Presenteren

Heb jij na het lezen van dit artikel niet het gevoel dat je zelfverzekerd een goede presentatie kunt geven? En zou je wat persoonlijke hulp willen krijgen? Misschien is een Basistraining Presenteren dan iets voor jou! Je krijgt tips over de inhoud, maar ook hoe je deze het beste kunt overbrengen. In twee dagen tijd word je klaargestoomd voor jouw volgende presentatie!