Thema's

Thema's

Wat doet een verpleegkundige?

Van medische handelingen verrichten zoals bloedprikken, een infuus inbrengen en medicijnen toedienen tot de coördinatie en bewaking rondom patiënten, in het ziekenhuis, de thuiszorg of de SEH. Als verpleegkundige doe je belangrijk en dankbaar werk en maak je echt het verschil voor patiënten. Wij vertellen je alles over dit beroep en de opleidingsmogelijkheden.
 

Taken verpleegkundige

Als algemeen verpleegkundige speel je een heel belangrijke rol in de ondersteuning en verzorging van patiënten. Je bent heel veelzijdig: niet alleen ben je in staat om verpleegkundige handelingen uit te voeren (zoals injecteren, wondverzorging, medicijnen toedienen of katheteriseren), je houdt je ook bezig met de communicatie met patiënten en hun familie en het contact met andere zorgverleners.
 

10 taken van een verpleegkundige

Waar je ook aan de slag gaat als verpleegkundige, de basistaken van zowel een MBO- als HBO-verpleegkundige zijn als volgt:

  1. Het ondersteunen en verzorgen van een patiënt;
  2. Het observeren en beoordelen van een patiënt;
  3. Het uitvoeren van verpleegkundige handelingen bij een patiënt;
  4. Rapporteren aan en overleggen met artsen rondom de gezondheid van een patiënt;
  5. Assisteren bij de dagelijkse werkzaamheden van een arts;
  6. Opstellen van een zorgplan en ervoor zorgen dat dit plan nageleefd wordt;
  7. Bijhouden van medische dossiers;
  8. Het bieden van sociale begeleiding en emotionele ondersteuning;
  9. Het geven van informatie en uitleg aan de familie van de patiënt;
  10. Communicatie of coördinatie met andere zorgverleners.
 

Waar kun je werken als verpleegkundige? 

Met een MBO- of HBO-opleiding tot verpleegkundige kun je gaan werken in heel veel verschillende zorgdomeinen. Alleen al in het ziekenhuis heb je heel veel afdelingen, zoals de spoedeisende hulp, intensive care, maar ook de kraamafdeling of oncologie. Je kunt ook aan de slag bij mensen thuis, in de ouderenzorg, een psychiatrische instelling, de gehandicaptenzorg of in een huisartsenpraktijk.
 

Wat doet een verpleegkundige in het ziekenhuis?

Als verpleegkundige in het ziekenhuis heb je de keuze tussen verschillende specialisaties. Denk aan ambulanceverpleegkunde, dermatologische verpleegkunde, kinderverpleegkunde of IC-verpleegkunde. Je houdt je bezig met de basistaken en verpleegkundige taken die passen bij de specialisatie van die afdeling. De taken die je als gespecialiseerd verpleegkundige uitvoert, zijn vaak complexer dan die van een basisverpleegkundige. Het hangt van je specialisatie af welke taken dit zijn.
 

Wat doet een verpleegkundige in de thuiszorg?

De thuiszorg of wijkverpleging houdt in dat je zorg levert aan patiënten thuis. Het gaat hierbij om begeleidende zorg en medische zorg. Begeleidende zorg is bijvoorbeeld hulp bij aankleden, wassen en douchen, naar het toilet gaan en verzorging van de huid. Medische zorg is bijvoorbeeld wondverzorging, het klaarzetten en/of toedienen van medicijnen, stomazorg en de zorg bij een katheter.
 

Wat doet een SEH-verpleegkundige?

Als verpleegkundige op de spoedeisende hulp krijg je te maken met patiënten in acute situaties, bijvoorbeeld als ze gewond zijn. Je ontvangt en begeleidt patiënten die zelf naar het ziekenhuis komen of met de ambulance zijn vervoerd. Als SEH-verpleegkundige stel je de diagnose vast, maak je een zorgplan voor de verdere behandeling, maak je vervolgafspraken en geef je instructies mee aan andere hulpverleners. Daarnaast is het jouw taak om patiënten en familieleden te begeleiden en te voorzien van informatie en verblijf op de afdeling Spoedeisende Hulp.
 

Wat verdient een verpleegkundige?

Het salaris van een verpleegkundige is sterk afhankelijk van de functie, standplaats, ervaring en specialisatie en wordt vastgelegd in de CAO Ziekenhuizen. In die CAO word je ingeschaald in verschillende functiegroepen, van 5 t/m 80. Als je als verpleegkundige werkt binnen de eerste trede van functiegroep 5, verdien je het wettelijk minimumloon van € 1.616 per maand. Werk je in de hoogste trede van functiegroep 80, dan verdien je maandelijks € 9.589.

Het gemiddelde salaris van een verpleegkundige op MBO-niveau ligt tussen de € 1.840 en € 3.155 per maand. Voor een HBO-verpleegkundige ligt het gemiddelde salaris tussen de € 3.111 en € 4.700 per maand. Als gespecialiseerd verpleegkundige ga je in salaris omhoog en varieert het loon tussen de € 4.061 en €6.117 per maand.
 

Werktijden verpleegkundige?

In de zorg worden patiënten en cliënten dag en nacht verzorgd, ook in het weekend. Dat betekent dat je als verpleegkundige vaak niet op vaste tijden werkt. In het ziekenhuis werk je meestal in diensten: de vroege dienst (die om 7.00 of 8.00 uur begint, tot halverwege de middag), de late dienst (15.00 - 23.30 uur) en nachtdienst (23.15 - 7.15 uur), maar er zijn afdelingen die daarvan afwijken.

Een verpleegkundige baan zonder onregelmatigheid heb je bij een baan als sociaal-medisch verpleegkundige, praktijkverpleegkundige, jeugdverpleegkundige of verpleegkundige seksuele gezondheid.
 

Hoe word je verpleegkundige?

Je wordt verpleegkundige met een MBO- of HBO-opleiding. Omdat verpleegkundige een wettelijk beschermde titel is, mag je deze alleen gebruiken als je ingeschreven staat in het BIG-register. De taken die je mag uitvoeren hangen af van je opleiding en eventueel gevolgde specialisatie(s).
 

MBO Verpleegkundige niveau 4

De erkende opleiding MBO Verpleegkunde niveau 4 is zeer praktisch ingesteld en bereidt je goed voor op het werk als verpleegkundige. De opleiding is perfect voor zij-instromers, omscholers of als je niet in het bezit bent van een Verzorgende IG-diploma. Ben je wel in het bezit van een Verzorgende IG-diploma, dan kun je als doorstromer ook de verkorte variant van deze opleiding volgen. Met je diploma word je over het algemeen ingezet bij voorspelbare zorg in een van de vele zorgdomeinen.
 

HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)

De HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V) is ook op de praktijk gericht, maar er wordt ook meer tijd en aandacht aan theorie besteed. HBO-verpleegkundigen leren te werken volgens EBP (Evidence Based Practice): bewezen wetenschappelijk onderzoek, je eigen kennis en ervaring en de voorkeuren, normen en waarden van de patiënt. Daarnaast word je ook getraind op onverwachte en/of complexere zorg en voorbereid op het coördineren en organiseren van zorg. Je kunt hiermee verpleegkundige worden op hoger niveau.

Heb je al een diploma MBO Verpleegkunde niveau 4, Verpleegkunde-A, Verpleegkunde-B of Verpleegkunde-Z en een BIG-registratie? Dan kun je de verkorte variant van deze opleiding volgen. Kijk hier voor meer zorgopleidingen.
 

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze opleidingen tot verpleegkundige of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035 – 7 121 992 of mail ons op info@scheidegger.nl.