Thema's

Thema's

Studieadviseur aan het woord

Studeren bij Scheidegger doe je nooit alleen. Onze studieadviseurs begeleiden je van het begin tot het einde van je opleiding. Maar wat doen studieadviseurs precies? En waarom vinden zij hun werk zo leuk? Studieadviseur Bonnie Spoelder vertelt jou graag meer.

Ik ben er voor mijn studenten

Voor mij is het heel belangrijk dat onze studenten het gevoel hebben dat ze er niet alleen voor staan tijdens hun opleiding. Ik help ze daarbij: mijn studenten kunnen mij telefonisch, via de chat en per e-mail bereiken. Aan het begin van de opleiding voer ik met al mijn studenten een uitgebreid intakegesprek. Ook ga ik minimaal één keer per maand een hele dag naar een locatie waar onze studenten die dag les hebben om ze persoonlijk te ontmoeten en vragen te beantwoorden. Doordat de studenten mij persoonlijk kennen, is het contact een stuk persoonlijker. Ik ben naar mijn studenten altijd erg open en dat maakt dat dit andersom ook gebeurt.

Persoonlijk contact

Gedurende de opleiding krijg je een steeds hechtere band met die student. We bespreken niet alleen van alles rondom de opleiding, maar soms ook wel persoonlijke dingen. Ik had een keer een student aan de lijn die vertelde dat haar hond op het punt stond om te bevallen. Ik vertelde haar dat ik dol ben op puppy’s. Een week later kreeg ik een mailtje met daarin een foto van de moederhond met haar puppy’s. Dat zijn natuurlijk de leuke dingen!
 
Het allerleukste vind ik het enthousiasme dat ik ervaar bij de studenten. Het zijn de blije telefoontjes en mailtjes met ‘ik heb het examen gehaald!’ die mij veel energie geven. Ik leef met mijn studenten mee als het even wat minder gaat, maar ik schreeuw ook met ze mee van blijdschap als ze dat ‘hele moeilijke' examen tóch gehaald hebben.

Praktische ondersteuning

Het komt soms voor dat een student belt en eerlijk aangeeft het even niet meer te weten. Er kan dan bijvoorbeeld iets persoonlijks spelen, waardoor de student het even niet op kan brengen om vol voor de studie te gaan. Ik kijk dan of het mogelijk is om tijdelijk wat rust te creëren in de studie, zodat de student zich even op wat anders kan focussen. Vaak kan ik op die manier een student weer helemaal geruststellen. Ook maak ik regelmatig samen met de studenten een studieplanning, zodat ze weten wanneer ze wat moeten doen. Daarmee hebben ze een goede 'stok achter de deur’, omdat ze helder op papier hebben wanneer wat af moet zijn. Dit helpt de studenten die moeite hebben met plannen en die in het dagelijks leven erg druk zijn, bijvoorbeeld met hun gezin.
 
Met sommige studenten heb ik de afspraak dat ik ze maandelijks bel om te bespreken hoe het gaat en of de planning die we gemaakt hebben nog haalbaar is. Ook op andere manieren probeer ik praktische oplossingen aan te dragen. Een van mijn studenten had bijvoorbeeld ontzettend last van zenuwen bij het examen. Hij raakte enorm afgeleid door geluiden van buitenaf. Hij moest nog maar één examen halen en daarvoor was hij al twee keer gezakt. Ik heb toen voor hem geregeld dat hij het examen bij ons op kantoor mocht maken in een heel stille en rustige ruimte. Meneer is toen geslaagd met een 7! Hij was ontzettend gelukkig en ik was minstens even blij!

Ga ervoor en wees trots op jezelf!

Als je twijfelt of je een opleiding zult gaan doen, zeg ik: geloof in jezelf. Kies een opleiding die je aanspreekt en ga ervoor. Wij helpen je, je staat er niet alleen voor. Samen gaan we voor een mooi resultaat. Op het moment dat je het diploma in handen hebt, zul je ongelofelijk trots zijn op jezelf!