Thema's

Thema's

Gesolliciteerd maar nog geen antwoord?

Je hebt je helemaal ingeleefd in de functie in de vacature en hebt na lang zwoegen een prachtige sollicitatiebrief verstuurd. En dan maar afwachten of je een reactie krijgt. Heb jij onlangs je sollicitatie verstuurd en nog geen antwoord gehad? Wat is eigenlijk de normale termijn waarop je een antwoord mag verwachten? En wat doe je als je vindt dat het te lang duurt? Betekent dat automatisch slecht nieuws? Met deze tips helpen wij je op weg!
 
1.       Is je sollicitatie ontvangen?
Tegenwoordig krijg je bijna altijd wel een bevestiging van ontvangst van je sollicitatie. Toch kan het zo zijn dat niet elk bedrijf dit doet. Heb je geen bevestiging ontvangen? Bel dan na een aantal dagen na om te vragen of je sollicitatie is ontvangen.
 
2.       Wat is de normale termijn?
Normaal gesproken mag je binnen twee weken wel een reactie op je sollicitatie verwachten. Tenzij natuurlijk bij de ontvangst van de bevestiging of onder aan de vacature een andere termijn is aangegeven.
 
3.       Geen termijn?
Staat er geen termijn aangegeven waarop je een reactie kunt verwachten? Na een week van versturen kun je eventueel een extra mailtje sturen om te vragen wanneer je een reactie kunt verwachten. Informeer beleefd naar de voortgang van de procedure en laat niet blijken dat je het vreemd vindt dat je nog niks hebt gehoord.
 
4.       Blijf niet bellen
Het kan natuurlijk voorkomen dat een reactie op je sollicitatie langer op zich laat wachten dan is aangegeven. Zoals genoemd bij tip 3 kun je best informeren hoelang het duurt voordat je een reactie krijgt. Maar houd dat bij één keer. Blijf niet nabellen en probeer te voorkomen dat je ongeduldig en opdringerig overkomt. Probeer andere redenen te bedenken waarom het langer kan duren (ziekte, vakantie) en wacht rustig af.
 
5.       Is lang wachten een slecht teken?
Soms nemen organisaties of recruiters langer de tijd voor een sollicitatieprocedure. Heb je na een termijn van twee weken nog niks gehoord? Dan hoeft dit niet per se een slecht teken te zijn. Het kan ook zo zijn dat een organisatie een vacature langer online laat staan en pas na sluiting daarvan de reacties gaat bekijken. Heb je dan toevallig heel vroeg gereageerd? Dan zul je dus langer moeten wachten op een reactie.
 
6.       Terugtrekken van een vacature
Het gebeurt ook wel eens dat een vacature online staat en een paar dagen later al verdwijnt. Misschien heb jij in de tussentijd al gereageerd. De vacature kan dan intern zijn ingevuld, of wegvallen vanwege gebrek aan budget. Het kan ook zijn dat men heeft besloten dat de taken uit de vacature verspreid worden in de betreffende organisatie. Organisaties brengen sollicitanten niet altijd op de hoogte van een vervallen vacature.
 
7.       Meerdere sollicitaties?
Heb je haast met het vinden van een baan? En heb je meerdere sollicitaties uitgezet? Ben je bij een bedrijf uitgenodigd voor een tweede gesprek en heb je nog niks van een ander bedrijf gehoord? Het kan geen kwaad om even te informeren bij dat bedrijf wat de status is van je sollicitatie. Eventueel kan het bedrijf rekening houden met je andere sollicitatie en jou eerder uitnodigen dan gepland. Op die manier kun je misschien sneller een keuze maken.
 
Solliciteren?
Ga jij binnenkort solliciteren en wil je nog meer nuttige tips? Volg dan de training Solliciteren van Scheidegger. In deze 2-daagse training leer je je optimaal voorbereiden op sollicitaties.
 
Bron: Intermediair