Thema's

Thema's

Met deze 5 tips word jij de ideale collega

Vaak werk je nauw samen met je collega’s, bijvoorbeeld aan projecten, of stem je onderling werkzaamheden af. Je hebt dus dagelijks met elkaar te maken. Op de momenten dat het even tegenzit, kunnen sympathieke collega's veel goedmaken. Ook kunnen ze je steunen bij het uitvoeren van taken.

Iedereen wil graag collega’s die goed zijn in hun werk, niet bang zijn voor een uitdaging, outside the box denken, flexibel zijn en tegen een stootje kunnen. De onderstaande 5 tips helpen jou op weg om zo’n ‘ideale’ collega te worden.

Onderneem actie
De ‘ideale’ collega zit niet stil, maar onderneemt actie. Hij is degene die verantwoordelijkheid neemt voor wat er moet gebeuren. Hij wacht niet af tot iemand een opdracht geeft, maar neemt zelf het initiatief om dingen aan te kaarten of zaken in gang te zetten. De ‘ideale’ collega is degene die resultaten wil zien en zich daar ook voor in wil zetten. Dus zit niet stil, maar onderneem actie!

Ga de uitdaging aan
De ´ideale´ collega houdt van aanpakken en schrikt niet terug van een pittige opdracht. Hij houdt van een nieuwe uitdaging en wordt niet overdonderd door tegenvallers. Bij tegenvallers zoekt hij naar alternatieve oplossingen om zo tot het juiste resultaat te komen. Wees daarom creatief en ga die uitdaging aan!

Straal plezier uit
Wanneer een collega plezier uitstraalt, brengt hij dit ook over op andere collega’s en inspireert hen om met plezier naar het werk te kijken en aan de slag te gaan. En werknemers die plezier in hun werk ervaren, zorgen voor een prettige werksfeer. Zorg daarom voor plezier in je werk, zodat je voor jezelf en anderen een prettige werksfeer opbouwt!

Incasseer kritiek
Op het werk is het heel normaal om kritiek te ontvangen, je kunt er tenslotte alleen maar beter door worden. De ´ideale´ collega kan tegen kritiek en probeert aan de slag te gaan met deze kritiek. Probeer kritiek dus te zien als feedback waar je wat van kunt leren en maak er iets positiefs van.

Stel je collegiaal op
Een collegiale collega is niet te beroerd om als het nodig is werk van collega´s over te nemen. Hij ziet ook wat collega´s nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Daarbij toont de ´ideale´ collega interesse in het werk en de privésituaties van collega´s en kan zich inleven in anderen. Hij luistert naar ideeën, opvattingen of vragen van andere collega´s en hij probeert hun standpunt of situatie te begrijpen. Collega’s spelen een belangrijke rol in je leven, want je zit maar liefst 8 uur per dag met ze op kantoor. Investeer dus in de band die je met ze hebt!