Met Scheidegger sta je sterker

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

NVAO-geaccrediteerde Bachelor SPH in samenwerking met Hogeschool NCOI

De opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voorziet jou van alle kennis en kunde die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Als sociaalpedagogisch hulpverlener activeer, begeleid en organiseer je zowel bij de cliënt thuis als in de zorginstelling. Dit houdt in dat je goede kennis van zaken moet hebben. Van ontwikkelingspsychologie tot beleidsmatige zaken, je moet van alle aspecten van dit vakgebied op de hoogte zijn. Tijdens de opleiding maak je telkens de koppeling met de praktijk. Deze praktijkgerichtheid en flexibiliteit zijn voor veel studenten en organisaties de reden om voor NCOI te kiezen. Je behaalt bovendien een officieel erkend Bachelordiploma. Met deze opleiding breng je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau.

Voor wie?

Als SPH'er heb je inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en kun je goed omgaan met mensen. Je weet wat doorzetten is, hebt gevoel voor rechtvaardigheid en je bent integer. Herken je jezelf hierin? Dan is deze opleiding wellicht geschikt voor jou. Wie een HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening heeft afgerond, kan werken in de verslaafdenopvang, een orthopedagogisch centrum, een jeugdgevangenis, een psychiatrische instelling, een ziekenhuis, een woonbegeleidingscentrum of een gezinshuis, maar je kunt ook met verstandelijk gehandicapten of ouderen aan de slag.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een HAVO-, VWO- of MBO niveau 4-diploma hebt. Beschik je niet over een van deze diploma's en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Aanpak

Je gaat in klassikale bijeenkomsten aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als hulpverlener veel aan hebt. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt!

Opzet van de opleiding

Deze HBO-opleiding heeft een zeer overzichtelijke opbouw en bestaat uit 4 fases. De 1e fase bestaat uit een aantrekkelijk klassikaal programma van 6 modules waarin diverse kernvakken van sociaalpedagogische hulpverlening aan de orde komen, zoals: professioneel begeleiden, inzicht in mensen en gedrag en communicatie voor hulpverleners. Daarnaast werk je aan diverse praktijkopdrachten die je verzamelt in je praktijkportfolio. Fase 1 bestaat uit 6 modules en een eindopdracht. Elke module heeft 6 bijeenkomsten.

In fase 2 verdiep je je verder in 4 hoofdvakken zoals organisatie en kwaliteit, methoden en technieken voor sociaalpedagogen, professionele vaardigheden en sociaalpedagogisch werk. In deze fase heb je 8 lessen per module in de vorm van 4 dagen of 8 avonden. Ook deze fase sluit je af met een plan en daarnaast werk je verder aan je praktijkportfolio.

In fase 3 heb je de mogelijkheid je te specialiseren in een deelgebied binnen de sociaalpedagogische hulpverlening. Je kunt kiezen uit diverse keuzeprogramma's. Het keuzeprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding, dat past bij je huidige werk of juist bij je ambitie.

In de 4e en laatste fase doe je via een stage praktijkervaring op en werk je, persoonlijk begeleid door je praktijkdocent, aan praktijkgerichte opdrachten. Verder werk je aan je eindscriptie, waarin je onderzoek doet in je keuzerichting. Je krijgt hierbij professionele begeleiding van je scriptiebegeleider.

Stage

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet meer nodig. Je kunt je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte.

Een verkort programma

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Afhankelijk van je werkervaring, je werkplek en de hoeveelheid tijd die je aan de opleiding besteedt, doe je korter of langer over de opleiding. De kosten zijn gebaseerd op 3,5 jaar. Wanneer je langer over de opleiding doet, worden hiervoor geen extra kosten in rekening gebracht. Met de opleiding HBO Leergang Sociaal Pedagogische Hulpverlening van Scheidegger heb je een goede basis gelegd. Je ontvangt vrijstelling voor de overeenkomstige modules die je al beheerst.

Opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Sociaal-maatschappelijke problematiek [SE]
 • Sociaalpedagogisch begeleiden [SE]
 • Communicatieve vaardigheden [SE]
 • Ontwikkelingspsychologie [ SE]
 • Sociale en gezondheidspsychologie [SE]
 • Coördineren en organiseren [SE]
 • Eindopdracht [PF]
 • Propedeuseprogramma HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening [PF]
 • Totaal fase 160 EC

Fase 2

 • Organisatie en kwaliteit binnen de hulpverlening [MO] 12 EC
 • Sociaalpedagogische methoden en technieken [MO] 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding [ME] 12 EC
 • Sociaal pedagogisch werk [MO] 12 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Intervisie, supervisie, coaching en werkbegeleiding [ME] 12 EC
 • Professionele ontwikkeling voor hulpverleners [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 

Keuzeprogramma: 24 EC

 • Medische basiskennis en gezondheidskunde
 • Ouderenzorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Agressie in de hulpverlening
 • Zorgmanagement
 • Schuldhulpverlening
 • Manager kinderopvang
 • Sociaal generalist
 • Criminologie en forensische psychologie in de hulpverlening
 • Verslavingszorg
 • Autismezorg
 • Dementiezorg

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte examens [SE], module-opdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard word je gedurende de opleiding hierover per onderdeel geïnformeerd.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)'. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Planning en inschrijven

Deze opleiding start in september en november 2016 en in februari en april 2017 door heel Nederland. Je kunt de lessen 's avonds, overdag of in het weekend bijwonen. Wil je meer informatie of wil je je inschrijven? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Ze zijn te bereiken via 035 - 7 121 992 of info@scheidegger.nl

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Leeuwarden
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Bosch
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Groningen
Inschrijven Planning

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 6.990,-
Examens: € 2.760,-
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding: € 1.980,-
Afstuderen: € 1.185,-
Diplomering: € 450,-
Studiemateriaal: € 1.790,-
Arrangementskosten vanaf het 2e jaar: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding per jaar, per kwartaal of maandelijks betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.