HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

NVAO-geaccrediteerde opleiding van Hogeschool Scheidegger

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Deze opleiding voorziet jou van alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen komen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Als SPH'er activeer, begeleid en organiseer je, zowel bij de cliënt thuis als in de zorginstelling. Dit houdt in dat je hele diverse kennis moet hebben. Van ontwikkelingspsychologie tot beleidsmatige zaken, je moet van alle aspecten van dit vakgebied op de hoogte zijn. Met deze opleiding breng je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau en maak je telkens de koppeling met de praktijk. Hierdoor kun je alles wat je leert direct toepassen in je eigen werkomgeving. Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift. Je behaalt met deze opleiding van Scheidegger de officiële graad Bachelor of Social Work (BSW).

Subsidie

Je werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie Subsidieregeling praktijkleren voor meer informatie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Betaal je het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van Scheidegger kunnen je opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet. Zie Levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Voor wie?

Als sociaal-pedagogisch hulpverlener heb je inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en kun je goed omgaan met mensen. Je weet wat doorzetten is, hebt gevoel voor rechtvaardigheid en je bent integer. Herken je jezelf hierin? Dan is deze opleiding wellicht geschikt voor jou. Na afronding kun je gaan werken in een ziekenhuis, woonbegeleidingscentrum of gezinshuis, maar je kunt ook in wijkteams aan de slag.

Voor de HBO Bachelor geldt als toelatingseis dat je HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je direct instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Heb je vragen hierover, bel dan onze opleidingsadviseurs op 035 - 7 121 992.

Unieke opleidingsopzet

Het programma bestaat uit 4 fases. Juist vanwege een betere opbouw naast je werk en privéleven krijg je meer tijd voor de eerste 2 fases van de opleiding. Namelijk 18 maanden in plaats van 12 maanden. Dit verhoogt je slagingskans! Bovendien word je begeleid door docenten die zelf werkzaam zijn in de praktijk. Zij weten alles van het vak. Daarnaast is het programma overzichtelijk opgebouwd in aparte modules. Per module rond je steeds een onderwerp af. Dat maakt het mogelijk om heel flexibel te studeren. Ook kun je deze opleiding grotendeels via e-learning volgen met begeleiding. Zie E-learning voor meer informatie.

Fase 1

In de eerste fase volg je 6 modules die je inzicht geven in de kern van je vakgebied als social worker. Zo ga je onder andere aan de slag met sociaal-maatschappelijke problematiek, professionele zorg en hulpverlening en coördineren en professionele communicatie voor zorg en welzijn. Als je de eerste fase met succes afrondt, ontvang je het officiële Propedeusegetuigschrift.

Fase 2

In de tweede fase verdiep je je verder in het vak van de sociaal-pedagogisch hulpverlener en volg je een keuzeprogramma. Het keuzeprogramma biedt je de mogelijkheid om je eigen accent te leggen in deze opleiding, iets wat past bij je huidige werk of juist bij je ambitie.

Fase 3

In de derde fase volg je een aantal afsluitende modules gericht op verdere verdieping richting je Bachelorniveau. Ook werk je aan vaardigheden die essentieel zijn voor de sociaal-pedagogisch hulpverlener, zoals gespreks- en coachingsvaardigheden. Deze fase duurt een jaar.

Fase 4

Ten slotte loop je in fase 4 stage en ga je afstuderen. Dit duurt gemiddeld ook een jaar. Je combineert al je opgedane kennis en inzichten in een afstudeeropdracht waarmee je je Bachelorniveau aantoont.

Studeren bij Scheidegger

Wij willen het leren zo praktisch en efficiënt mogelijk maken. Tijdens de lessen worden niet alleen de theorie en de gemaakte opdrachten besproken, maar werk je ook aan de vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse praktijk. Bovendien voer je inspirerende en leerzame discussies met je medestudenten, waardoor jullie samen tot oplossingen komen. Ook heb je tijdens je studie toegang tot de digitale leeromgeving e-Connect. Hierin vind je alle informatie over je studie en examens. Zie voor meer informatie e-Connect.

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Bij Scheidegger zien we jou echt staan. Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een studie. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!

Stage

In elke beroepsopleiding op HBO Bachelorniveau is het van belang dat je ervaring opdoet in de werkpraktijk. Je volgt aan het eind van de opleiding een stage van een halfjaar om je specifieke beroepscompetenties te ontwikkelen. Dit combineer je dan met je afstuderen.

Ook jij kunt je HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) halen!

Je kiest met de aanpak van Scheidegger voor:

 • Extra begeleiding
 • Een iets lager studietempo in het begin van de opleiding, zodat je meer kans hebt om je Bachelor te behalen
 • Een geleidelijke opbouw
 • De mogelijkheid om gebruik te maken van levenlanglerenkrediet, de aantrekkelijke studiefinanciering van de overheid

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. Zie onze 6 gouden garanties voor meer informatie.

Btw

Deze opleiding is wettelijk erkend, waardoor deze opleiding vrijgesteld is van btw.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma 240EC

Fase 1

Persoonlijkheidsontwikkeling 8 EC
Sociaal pedagogisch begeleiden 8 EC
Professionele communicatie voor zorg en welzijn 8 EC
Sociaal-maatschappelijke problematiek 8 EC
Professionele zorg en hulpverlening 8 EC
Coördineren en rapporteren 8 EC
Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Fase 2

Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECKeuzeprogramma HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) 16 EC

 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECCoachingsvaardigheden
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECCoach Sociale Vaardigheden
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECCreatieve Therapie in de Hulpverlening
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECPsychologie
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECBudgetcoach
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECManager Kinderopvang
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECSociaal Juridisch Hulpverlener
 • Sociologie en maatschappij 8 ECKlinische psychologie 8 ECSysteemgericht werken 8 ECZorgmanagement 8 ECKinderpsychologie

Sociologie en maatschappij 8 EC
Klinische psychologie 8 EC
Systeemgericht werken 8 EC
Zorgmanagement 8 EC
Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Fase 3

Gevorderde gespreks- en coachingsvaardigheden voor hulpverleners 12 EC
Intervisie en supervisie toepassen 12 EC
Toegepaste psychiatrie voor hulpverleners 12 EC
Diversiteit 12 EC
Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Afstudeerfase

Stage 30 EC

Portfolio afstudeerfase 10 EC

Afstudeeropdracht 20 EC

Examens

Je ontvangt tijdens je opleiding uitgebreide informatie over de examinering. Elke module wordt apart afgerond met een toets, die zo goed mogelijk aansluit bij de aard van de module. Naast praktijkgerichte moduleopdrachten wordt ook gebruikgemaakt van digitale examens. Het voordeel daarvan is dat je zelf het moment en de plaats van het examen kunt uitkiezen. Elke fase rond je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Je sluit de Bacheloropleiding af met een afstudeeropdracht. Zo werk je op prettige wijze naar je Bachelorgraad.

HBO Bachelorgetuigschrift

Je sluit deze Bacheloropleiding af met het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening’ van Hogeschool Scheidegger. Met dit getuigschrift mag je de officiële graad BSW (Bachelor of Social Work) voeren. Hogeschool Scheidegger is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 8.150,-
Studiemateriaal: € 2.200,-
Examenkosten: € 3.120,-
Afstuderen: € 750,-
Praktijkprogramma: € 1.035,-
Reprorechten: € 15,-

Je kunt deze opleiding ook in 5, 20 of 60 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 300,-.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7 121 992

06 - 10739752
 

 

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

NVAO-geaccrediteerde opleiding van Hogeschool Scheidegger

Niveau

HBO Bacheloropleidingen

Duur

Langer dan 36 maanden Duur van de opleiding

Ken jij onze gouden garanties al?

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.
Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk rechts de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.