HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) (met subsidie)

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding met € 10.000,- korting!

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

De opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voorziet jou van alle kennis en kunde die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen komen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Als sociaal pedagogisch hulpverlener activeer, begeleid en organiseer je, zowel bij de cliënt thuis als in de zorginstelling. Dit houdt in dat je goede kennis van zaken moet hebben. Van ontwikkelingspsychologie tot beleidsmatige zaken, je moet van alle aspecten van dit vakgebied op de hoogte zijn. Met deze opleiding breng je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau en maak je telkens de koppeling met de praktijk. Hierdoor kun je alles wat je leert direct toepassen in je eigen werkomgeving. Bovendien behaal je na afronding van de opleiding een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift.

Subsidie

Het ministerie van OCW stimuleert de deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs met een aantrekkelijke subsidie. De subsidie is alleen beschikbaar voor een aantal geselecteerde opleidingen. Deze HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), die aangeboden wordt in samenwerking met Hogeschool NCOI, is uitgekozen voor deze regeling. Zo kun je middels vouchers een korting krijgen van € 1.250,- per half studiejaar, wat oploopt tot € 10.000,- voor een volledige Bachelor. Naast deze subsidie zijn er ook andere subsidies beschikbaar voor werkgevers. Zie Subsidieregeling en belastingvoordeel voor meer informatie.

Voorwaarden subsidie en toelating

Je dient toelaatbaart te zijn voor een HBO Bacheloropleiding. Dit betekent dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Als je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Wil je geen gebruikmaken van de voucherkorting? Dan kun je de reguliere Bachelor volgen.

Voor wie?

Als sociaal pedagogisch hulpverlener heb je inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en kun je goed omgaan met mensen. Je weet wat doorzetten is, hebt gevoel voor rechtvaardigheid en je bent integer. Herken je jezelf hierin? Dan is deze opleiding wellicht geschikt voor jou. Na afronding, kan je gaan werken in de verslaafdenopvang, een orthopedagogisch centrum, een jeugdgevangenis, een psychiatrische instelling, een ziekenhuis, een woonbegeleidingscentrum of een gezinshuis, maar je kunt ook met verstandelijk gehandicapten of ouderen aan de slag.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Beschik je niet over een van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.

Aanpak

Onze opleidingen onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als hulpverlener veel aan hebt. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt!

Opzet van de opleiding

Deze HBO-opleiding heeft een overzichtelijke opbouw en bestaat uit 4 fases. De eerste fase bestaat uit een aantrekkelijk programma van 6 modules waarin diverse kernvakken van sociaal pedagogische hulpverlening aan de orde komen, zoals: professioneel begeleiden, inzicht in mensen en gedrag en communicatie. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten en maak je een overkoepelende eindopdracht. In fase 2 verdiep je je verder in 4 hoofdvakken over organisatie, technieken voor sociaal pedagogen, en professionele vaardigheden. Ook deze fase sluit je af met een eindopdracht en werk je verder aan je praktijkportfolio. In fase 3 heb je de mogelijkheid je te specialiseren in een deelgebied binnen de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt kiezen uit diverse keuzeprogramma’s. In de vierde fase doe je praktijkervaring op en werk je, begeleid door je praktijkdocent, aan praktijkgerichte opdrachten. Verder werk je aan je eindscriptie, waarin je onderzoek doet in je keuzerichting. Je krijgt hierbij professionele begeleiding van je scriptiebegeleider.

Stage

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen baan die past bij het werkveld? Dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk.

Een verkort programma

Met de HBO Leergang Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Scheidegger beschik je over een goede basis. Als je toelaatbaar bent tot de HBO Bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van NCOI krijg je vrijstelling voor overeenkomende modules. Dit betekent vrijstelling voor alle modules in de eerste fase van de HBO Bachelor, waardoor je jaar 1 niet hoeft te volgen. Vanuit je HBO-leergang maak je een praktische opdracht waarmee je aantoont dat je de leerstof kunt koppelen aan de praktijk. Zo kun je direct doorstromen in de tweede fase van de HBO Bacheloropleiding!

Opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) (met subsidie)

Studieprogramma 240 EC

Fase 1

 • Kernbegrippen sociaal pedagogische hulpverlening [DE] 8 EC
 • Professioneel begeleiden [MO] 8 EC
 • Ontwikkelings- en levensfasepsychologie [MO] 8 EC
 • Mens en gedrag [DE] 8 EC
 • Professionele communicatie [ME] 8 EC
 • Schriftelijke communicatie voor hulpverleners [MO] 8 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • Organisatie en kwaliteit binnen de hulpverlening [MO] 12 EC
 • Sociaal pedagogische methoden en technieken [MO] 12 EC
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding [ME] 12 EC
 • Sociaal pedagogisch werk [MO] 12 EC
 • Eindopdracht [EO] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Intervisie, supervisie, coaching en werkbegeleiding [ME] 12 EC
 • Professionele ontwikkeling voor hulpverleners [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC
 • Keuzeprogramma* 24 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

* Keuzeprogramma

 • Ouderenzorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Zorgmanagement
 • Schuldhulpverlening
 • Manager kinderopvang
 • Sociaal generalist
 • Verslavingszorg
 • Autismezorg
 • Dementiezorg

Examens

De examens zijn een combinatie van digitale examens [DE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. Ook maak je een aantal eindopdrachten [EO]. In het studieprogramma zie je hoe ieder onderdeel wordt afgerond.

Officieel HBO Bachelorgetuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO-geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Je ontvangt het wettelijk erkende getuigschrift ‘HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)’. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Planning

Deze opleiding start in september en december 2017 en in maart 2018 door heel Nederland. Je kunt de lessen ‘s avonds, overdag of in het weekend bijwonen.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Almere
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Enschede
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Groningen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Nijmegen
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Tilburg
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Dag Dinsdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2018 Zaterdag Zaterdag Zwolle
Inschrijven Planning

Kosten

Collegegeld: € 6.745,-
Studiemateriaal: € 1.790,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

In het collegegeld zijn alle kosten voor het onderwijs opgenomen inclusief examens (waar ook 1 herexamen bij inbegrepen is) en is de voucher van € 1.250,- per halfjaar (oplopend tot € 10.000,- voor de gehele opleiding) direct in mindering gebracht. Indien je vaker dan 1x herexamen wilt doen, is dat mogelijk tegen geldende tarieven. Indien blijkt dat je geen gebruik mag maken van de voucher met de kortingsregeling, dan wordt dit bedrag alsnog aan je in rekening gebracht. Je betaalt per halfjaar in gelijke termijnen.

Meer informatie

Heb je een baan die past bij het werkveld? Dan kun je je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Zie Toelichting HBO voor meer praktische informatie.

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.