De opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voorziet jou van alle kennis en kunde die je nodig hebt om mensen die niet helemaal mee kunnen komen in de maatschappij professionele hulp te bieden. Als sociaal pedagogisch hulpverlener activeer, begeleid en organiseer je, zowel bij de cliënt thuis als in de zorginstelling. Dit houdt in dat je goede kennis van zaken moet hebben. Van ontwikkelingspsychologie tot beleidsmatige zaken, je moet van alle aspecten van dit vakgebied op de hoogte zijn. Met deze opleiding breng je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau en maak je telkens de koppeling met de praktijk. Hierdoor kun je alles wat je leert direct toepassen in je eigen werkomgeving. Bovendien behaal je na afronding van de opleiding een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift.
Subsidie
Het ministerie van OCW stimuleert de deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs met een aantrekkelijke subsidie. De subsidie is alleen beschikbaar voor een aantal geselecteerde opleidingen. Deze HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), die aangeboden wordt in samenwerking met Hogeschool NCOI, is uitgekozen voor deze regeling. Zo kun je middels vouchers een korting krijgen van € 1.250,- per half studiejaar, wat oploopt tot € 10.000,- voor een volledige Bachelor. Naast deze subsidie zijn er ook andere subsidies beschikbaar voor werkgevers. Zie Subsidieregeling en belastingvoordeel voor meer informatie.
Voorwaarden subsidie en toelating
Je dient toelaatbaart te zijn voor een HBO Bacheloropleiding. Dit betekent dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Als je niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, kun je ook instromen met een 21+ toets. Wil je geen gebruikmaken van de voucherkorting? Dan kun je de reguliere Bachelor volgen.
Voor wie?
Als sociaal pedagogisch hulpverlener heb je inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en kun je goed omgaan met mensen. Je weet wat doorzetten is, hebt gevoel voor rechtvaardigheid en je bent integer. Herken je jezelf hierin? Dan is deze opleiding wellicht geschikt voor jou. Na afronding, kan je gaan werken in de verslaafdenopvang, een orthopedagogisch centrum, een jeugdgevangenis, een psychiatrische instelling, een ziekenhuis, een woonbegeleidingscentrum of een gezinshuis, maar je kunt ook met verstandelijk gehandicapten of ouderen aan de slag.
Vooropleiding
Deze opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt verwacht dat je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Beschik je niet over een van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken.
Aanpak
Onze opleidingen onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Naast de nodige theoretische kennis ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als hulpverlener veel aan hebt. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt!
Opzet van de opleiding
Deze HBO-opleiding heeft een overzichtelijke opbouw en bestaat uit 4 fases. De eerste fase bestaat uit een aantrekkelijk programma van 6 modules waarin diverse kernvakken van sociaal pedagogische hulpverlening aan de orde komen, zoals: professioneel begeleiden, inzicht in mensen en gedrag en communicatie. Daarnaast werk je aan praktijkopdrachten en maak je een overkoepelende eindopdracht. In fase 2 verdiep je je verder in 4 hoofdvakken over organisatie, technieken voor sociaal pedagogen, en professionele vaardigheden. Ook deze fase sluit je af met een eindopdracht en werk je verder aan je praktijkportfolio. In fase 3 heb je de mogelijkheid je te specialiseren in een deelgebied binnen de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt kiezen uit diverse keuzeprogramma’s. In de vierde fase doe je praktijkervaring op en werk je, begeleid door je praktijkdocent, aan praktijkgerichte opdrachten. Verder werk je aan je eindscriptie, waarin je onderzoek doet in je keuzerichting. Je krijgt hierbij professionele begeleiding van je scriptiebegeleider.
Stage
Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen baan die past bij het werkveld? Dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met je afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk.
Een verkort programma
Met de HBO Leergang Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Scheidegger beschik je over een goede basis. Als je toelaatbaar bent tot de HBO Bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van NCOI krijg je vrijstelling voor overeenkomende modules. Dit betekent vrijstelling voor alle modules in de eerste fase van de HBO Bachelor, waardoor je jaar 1 niet hoeft te volgen. Vanuit je HBO-leergang maak je een praktische opdracht waarmee je aantoont dat je de leerstof kunt koppelen aan de praktijk. Zo kun je direct doorstromen in de tweede fase van de HBO Bacheloropleiding!
Opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) (met subsidie)