Alles over HBO OP MAAT

Wil jij een HBO-opleiding volgen? Bij Scheidegger kun je nu ook kiezen voor Associate degrees en HBO Bacheloropleidingen via HBO OP MAAT. Hierbij stemmen we je leerroute volledig af op jouw achtergrond en werk- en leerervaring. Op basis van eerder behaalde certificaten en diploma’s én op basis van wat je al beheerst, kun je modules uit de opleiding laten valideren. Zo hoef je dat wat je al kent, kunt en doet niet meer te leren. Hierdoor kun je de opleiding mogelijk sneller en met minder studiebelasting volgen.

Hoe werkt het?

Met behaalde erkenningen en met wat je al weet en beheerst, kun je met HBO OP MAAT in een flexibele leerroute je getuigschrift behalen. Deze route is persoonlijk en verschilt dus per student.

Tijdens de toelatingsprocedure beantwoord je een aantal gerichte vragen om te bepalen of je in aanmerking kunt komen voor HBO OP MAAT. Hiervoor heb je een passende werkplek nodig en moet je relevante werkervaring hebben in het vakgebied van je opleiding. 
 
Wanneer uit de toelatingsprocedure komt dat je in aanmerking kunt komen voor HBO OP MAAT, krijg je toegang tot een online leeromgeving die gericht is op HBO OP MAAT voor jouw opleiding. Een vakinhoudelijke studiecoach bespreekt met jou welke mogelijkheden er zijn.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Met de flexibele leerroute kun je per module bepalen hoe je deze wilt aantonen. De mogelijkheden hierin zijn afhankelijk van wat je al kunt, kent en doet in de praktijk en jouw eigen wensen:
 
Je beschikt voor een of meerdere modules al over kennis en ervaringen; leerprestaties uit het verleden door het volgen van een opleiding, door trainingen of cursussen of door ervaring die je al in de beroepspraktijk hebt opgedaan. Je kunt deze kennis en ervaring vooraf laten waarderen door validatie van modules. Onder de tussenkop ‘Valideren’ lees je hier meer over.
 
Óf
 
Je hebt nog geen kennis en ervaring over de module. Je kiest dan voor het volgen van onderwijs (modules in de vorm van klassikale lessen, e-learning en/of virtual classroom) en toont jouw kennis en kunde van de module-inhoud aan door het succesvol afleggen van een examen. De docent begeleidt je tijdens het volgen van onderwijs en de voorbereiding op het examen. Bij de tussenkop ‘Volgen van onderwijs’ vertellen we je meer over deze mogelijkheid.

Valideren

Valideren is het leerwegonafhankelijk waarderen van je (leer)prestaties. Deze (leer)prestaties kunnen formeel, non-formeel en informeel verworven zijn. Je hebt relevante ervaringen in de praktijk die aansluiten bij een of meerdere modules. Ook kan het zijn dat je beschikt over formele bewijzen (opleidingen/diploma’s) die niet zijn meegenomen in de toekenning van vrijstellingen, bijvoorbeeld omdat deze onvoldoende aansloten op de gestelde eisen. Ook trainingen of cursussen die je hebt gedaan, vallen hieronder.
 
Met andere woorden: je beschikt bij een of meerdere modules al over kennis en ervaringen. Met de flexibele leerroute is het mogelijk jouw leerprestaties uit het verleden – door formeel, non-formeel en informeel leren – te gebruiken voor validatie van modules. Een groot voordeel van valideren is dat je wat je al kent, kunt en doet niet meer opnieuw hoeft te leren! Samen met jou stellen we een leerroute op maat op.

Volgen van onderwijs

Je opleiding volg je in modules. Deze kun je klassikaal, in een virtual classroom of via e-learning volgen. Ook hier kijken we naar de opties die Scheidegger kan bieden en naar de wensen van de student. Je volgt de lessen met medestudenten die dezelfde leerwens hebben voor deze specifieke module. Dit maakt het mogelijk om interessante discussies te voeren en van elkaar te leren. Bij het volgen van onderwijs neem je deel aan een digitaal of mondeling examen of maak je een moduleopdracht. De vorm van het examen is bij iedere module vastgesteld. Bij het succesvol afronden van het examen heb je de module aangetoond.

Persoonlijke begeleiding, van start tot getuigschrift

Tijdens de opleiding word je persoonlijk begeleid door onder andere je studieadviseur. Met hulp van je studieadviseur maak je de keuzes die het beste bij jou passen. Misschien wil je, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden, je studietempo af en toe juist verlagen. Bij HBO OP MAAT kun je je tempo altijd aanpassen.

Toepasbaar op al onze Associate degrees en HBO Bacheloropleidingen

HBO OP MAAT kan toegepast worden op al onze Associate degrees en HBO Bacheloropleidingen. Bekijk het complete aanbod aan Associate degrees en HBO Bacheloropleidingen op de pagina met al onze opleidingen op HBO-niveau.

Meer weten over de mogelijkheden van HBO OP MAAT?

Heb je nog vragen over hoe jij HBO OP MAAT kunt inzetten voor jouw opleiding en welke voordelen het jou kan opleveren? Onze opleidingsadviseurs sparren graag met jou over de mogelijkheden. Je kunt hen bereiken via 035 – 7 121 992 of onze contactpagina.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken.

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!