Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

De standaard voor de financieel medewerker - 9 maanden

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan
Algemeen

Wil je inzicht in de boekhoudkundige en bedrijfseconomische processen die zich in een organisatie afspelen? Dan is de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) een absolute must. Een brede, gevarieerde en zeer actuele opleiding, die leidt tot een van de meest gevraagde diploma’s in het administratieve werkveld. Je wordt uitstekend voorbereid op de officiële examens van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Je legt met deze opleiding dan ook een goede basis voor je loopbaan in de financiële administratie. Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met Markus Verbeek Praehep.

Voor wie?

Je vervult een financieel-administratieve functie of wilt deze gaan vervullen.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Enige relevante kennis en ervaring op het gebied van boekhouden is wel gewenst. Je kunt hierbij denken aan de opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB®).

Aanpak

Deze opleiding bestaat uit 3 modules: Bedrijfsadministratie, Kostencalculatie en Financiering. Je wordt middels deze modules perfect voorbereid op de examens. Slaag je voor de examens die bij de modules horen, dan heb je de volledige opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) afgerond. Je wordt begeleid door ervaren docenten die je praktisch toepasbare kennis aanreiken. Daarnaast bereid je je uitstekend voor op alle examens met behulp van complete examentrainingen.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 3 modules van 10 lessen. Je wordt begeleid door een ervaren docent bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de bijeenkomsten word je heel goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Onder begeleiding van de docent, die met beide benen in de praktijk staat, leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Dat maakt de bijeenkomsten afwisselend en motiverend.

Opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)

Studieprogramma

Studieprogramma

Financiering PDB

(10 lessen)

 • Eigen vermogen
 • Vreemd vermogen
 • Rechtsvormen
 • Kengetallen
 • Resultatenbegroting
 • Liquiditeitsbegroting
 • Examentraining

Kostencalculatie PDB

(10 lessen)

 • Kostenindelingen
 • Kostprijsberekeningen
 • Direct costing
 • Afschrijvingen
 • Technische en economische levensduur
 • Break-evenanalyse
 • Resultatenanalyse
 • Spreadsheet
 • Examentraining

Bedrijfsadministratie PDB

(10 lessen)

 • Journaliseren mutaties
 • Overzichten samenstellen
 • Kredietwaardigheid
 • Permanence
 • Duurzame productiemiddelen (DPM)
 • Vaste verrekenprijs
 • Examentraining

Afronding en diploma

Je neemt deel aan de digitale examens van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Voor elk examen ontvang je van de Associatie een certificaat. Bij een voldoende beoordeling van alle examens neem je het officiële ‘Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®)’ in ontvangst.

Lesplanning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 15 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 24 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de examentrainingen. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook grotendeels via e-learning volgen met persoonlijke begeleiding.

De nieuwe startdata voor de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld: € 1.925,-
Examens: € 504,-*
Studiemateriaal: € 189,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Je kunt deze opleiding ook in 3 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

* Dit bedrag is inclusief de kosten voor examens die je aflegt bij de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren