Met Scheidegger sta je sterker

MBO Beveiliger niveau 2

De opstap naar een succesvolle carrière in de beveiliging met een officieel erkend diploma - 9 maanden

Wil jij graag als beveiliger aan de slag? Of ben je daar net mee begonnen? Er bestaat een zeer grote vraag naar goed opgeleide en gediplomeerde beveiligingsmedewerkers. Je bent breed inzetbaar en je wordt niet alleen ingezet bij het bewaken van gebouwen, maar zorgt ook voor de orde en veiligheid bij evenementen, controles op luchthavens en het begeleiden van transporten. Als beveiliger heb je een boeiende en afwisselende baan. Met de MBO-opleiding Beveiliger niveau 2 heb je het vereiste diploma, dankzij praktijkgerichte lessen die worden verzorgd door docenten uit de beveiligingsbranche. Daarom kies je voor Scheidegger. Bovendien ben je tijdens je stage al volop aan het werk als beveiliger. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van het diploma 'MBO Beveiliger niveau 2' en het branchediploma van de SVPB. Hiermee ben je bevoegd om als beveiliger aan het werk te gaan.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma's verstrekken. Zie Toelichting MBO voor de toelichting.

Wat doet een beveiliger?

Als (aankomend) beveiliger houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Je voert toegangs- en uitgangscontroles uit
 • Je voert surveillances en controles uit
 • Je treedt op bij ongewenst gedrag en bij incidenten
 • Je houdt verdachten aan
 • Je biedt service en hulp
 • Je voert (eenvoudige) baliewerkzaamheden uit
 

Je kunt aan de slag bij bedrijven zelf of bij beveiligingsbedrijven die werken op verschillende locaties, zoals banken, winkels, vliegvelden of sportevenementen.

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die op zoek is naar een uitdagende en afwisselende baan in de beveiliging. Je neemt graag verantwoordelijkheid, wilt zelfstandig werken en vindt het leuk om veel contact met mensen te hebben. De opleiding is ook bedoeld voor mensen die net in de beveiliging werken en het vereiste diploma willen behalen.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over beveiligen en bijbehorende werkzaamheden. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je je kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden.

Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen, naast je docent, voor een professionele mentor. Deze mentor heeft op gezette tijden contact met je en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor je vragen. Ook biedt het programma een module Studiebegeleiding van 6 bijeenkomsten aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Daarnaast is er een module Afronding waarin je goed wordt voorbereid op je eindgesprek.

Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een beveiligingsbedrijf. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats.
Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.

Voorbereiding en studiebelasting

Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2 tot 3 uur per week.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma LBO, VMBO basisberoepsgericht of het diploma van een MBO-assistentenopleiding (MBO-niveau 1). Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van Scheidegger mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het belangrijk dat je over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Subsidie

Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Zie Toelichting MBO voor deze voorwaarden of bel met een van onze opleidingsadviseurs.

Online leeromgeving

Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Opleiding MBO Beveiliger niveau 2

Programma

Je wordt opgeleid voor het officiële diploma 'MBO Beveiliger niveau 2'. Het programma bestaat uit 2 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (4 avonden of 2 dagen), een module Studiebegeleiding (6 bijeenkomsten van 3 uur), een module Afronding van 2 dagdelen van 3 uur en een stageprogramma (je werkplek of een stage).

We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Je kunt van ons dan ook een professionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

Toezicht houden en optreden

(6 lessen)

 • Beveiliging van gebouwen
 • Toezicht houden
 • Optreden
 • Basiscommunicatie
 • Brandpreventie
 • Brandrepressie
 • Examen bij SVPB

Werken binnen de wettelijke kaders

(6 lessen)

 • Recht in het algemeen
 • Wetboek van Strafvordering
 • Wetboek van Strafrecht
 • Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus
 • Wet bescherming persoonsgegevens
 • Wet wapens en munitie
 • Arbeidsomstandigheden (Arbowet)
 • Wet vervoer gevaarlijke stoffen
 • Examen bij SVPB

Keuzeprogramma

Je volgt naast deze 2 beroepsmodules ook een keuzeprogramma van 4 bijeenkomsten. Dit ­programma is een verdieping of verbreding van je beroepsgerichte modules. Je kiest een van de volgende programma’s:

Daadkracht en duurzaamheid
(4 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als duurzaamheid en de nieuwe economie, ondernemend gedrag en het ontplooien van initiatieven. De onderdelen zijn:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Duurzaamheid in het beroep B


of
 
Daadkrachtig en kwaliteitsgericht werken
(4 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als arbeid en veiligheid, BHV en omgaan met calamiteiten, ondernemend gedrag en het ontplooien van initiatieven. De onderdelen zijn:

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 2 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Je maakt daarom tijdens je opleiding diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Erkend diploma

Je modules rond je af met externe examens bij de SVPB. Deze examens worden meerdere keren per jaar aangeboden. Je meldt jezelf aan voor deze examens. Aan het eind van de opleiding heb je een gesprek over je complete praktijkportfolio. Als je alle examens, het begeleidingsprogramma en je praktijkportfolio met een voldoende afrondt, dan ontvang je het officiële diploma 'MBO Beveiliger niveau 2'. Scheidegger is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag erkende MBO-diploma's afgeven.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volg je 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 8 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding en afronding. De avondopleiding omvat 24 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. Je kunt deze opleiding ook deels op afstand volgen op basis van e-Learning.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 E-learning N.v.t. E-learning
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Almere
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Praktische informatie en kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.865,-
Examens: € 200,-
Studiemateriaal: € 350,-
Taal en rekenen: € 400,-
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)

Je kunt deze opleiding in 12 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.