Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is eigenlijk alles wat te maken heeft met werken, leren en doorgroeien. Wil jij bijvoorbeeld graag een stap maken naar een hogere functie? Of wil jij meer uitdaging of verdieping in je werk? Dan is dit het moment om je vaardigheden en kwaliteiten onder de loep te nemen en je ambities op een rij te zetten. Zo kom je erachter waar jouw potentie ligt. Of je nu een training wilt gaan doen of een nieuwe opleiding gaat starten: jezelf blijven ontwikkelen in je loopbaan of carrière is van groot belang.

Bij Scheidegger hebben wij een breed aanbod praktijkgerichte opleidingen, programma’s en trainingen, van MBO- tot HBO-niveau. Wil jij jezelf wel blijven ontwikkelen maar maak je er éigenlijk nooit tijd voor? Of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? Op deze pagina vind je het antwoord.

Schrijf je vóór 14 december in voor een opleiding en volg een gratis workshop

Bij Scheidegger willen wij graag dat jij slaagt! En niet alleen voor het diploma maar ook in je eigen ontwikkeling. Om je daarin een duwtje in de rug te geven, hebben wij drie workshops ontwikkeld. Ga jij werken aan je ontwikkeling door een training, opleiding of programma van Scheidegger te volgen? Schrijf je dan vóór 14 december in voor een Scheidegger-opleiding en profiteer van een fijn extraatje, namelijk een gratis workshop. Je hebt hierbij de keuze uit drie verschillende workshops.

Welke kies jij?

Zo zet je jouw persoonlijke ontwikkeling in

Hoe je jezelf kunt én wilt ontwikkelen is afhankelijk van jou als persoon. Over welke competenties en vaardigheden beschik je bijvoorbeeld al? En nog veel belangrijker: waar wil je graag beter in worden? Wat wil je bijleren? Persoonlijke en professionele ontwikkeling is werken aan de ontwikkeling van jou als persoon en in je werk. Het betekent dat je werkt aan het aanleren, verbeteren en ontwikkelen van jouw kennis en vaardigheden. Dat kan heel breed zijn: van een hele praktische vaardigheid die je met een training kunt ontwikkelen tot een kennisupdate of een stap omhoog waarvoor je een opleiding moet volgen.

Belangrijk is dat die behoefte ontstaat vanuit jezelf. Dit kan verschillende redenen hebben:
 • Omdat je jouw arbeidsperspectief wilt verbreden, bijvoorbeeld met een hoger salaris;
 • Omdat je mensen of een team wilt gaan aansturen;
 • Omdat je al lang werkzaam bent in het vakgebied maar nog geen diploma hebt behaald;
 • Omdat je meer verdieping of uitdaging zoekt in je werk;
 • Omdat je van werkgever of baan wilt switchen;
 • Omdat je als zzp’er aan de slag wilt gaan in een bepaald vakgebied.

Wat de reden ook is, je zult zelf die eerste stap moeten zetten om je ontwikkeling in gang te zetten. Maar hoe dan?

Hoe kom je erachter wat écht bij jou past?

 1. Bepaal of je huidige werk nog bij je past
  Om te bepalen of je huidige werk nog bij je past kun je een lijstje maken met dingen waar je energie van krijgt in je werk, versus een lijstje met dingen die je energie kosten. Is dit in disbalans? Bespreek dan met je leidinggevende hoe jullie samen die balans in je werk terug kunnen brengen.
   
 2. Je ontwikkelen binnen je huidige werk(gever)
  Vind je je huidige baan leuk, maar heb je het gevoel dat je íets mist? Dan is het goed om te gaan werken met ontwikkelpunten. Stel jezelf daarvoor de volgende vraag: welke vaardigheden heb ik nodig, maar beheers ik nog niet? In dat geval kan het waardevol zijn een training of een opleidingsmodule naast je werk te volgen. Denk bijvoorbeeld eens aan de modules Vaardigheden van de Coach, Kernbegrippen Social Work of Professionele Communicatie, die je allemaal kosteloos volgt met het STAP-budget.
   
 3. Denk je dat je meer in je mars hebt? Laat je bijscholen
  Ambieer je een nieuwe of hogere functie en heb je daar specifieke kennis of vaardigheden voor nodig? Heb je nieuwe verantwoordelijkheden in je functie gekregen? Of werk je als zzp’er en heb je specifieke kennis nodig voor een klus? Vergroot de kans op doorgroeimogelijkheden of promotie door jezelf bij te scholen. Denk daarbij aan opleidingen op leidinggevend vlak, zoals: HBO Manager Kinderopvang, HBO Manager in de Zorg, MHBO Teamleider Zorg en Welzijn of HBO HR-management.
   
 4. Juist compleet andere ambities? Laat je omscholen
  Denk je dat je je persoonlijke ambities niet gaat bereiken binnen je huidige baan of ben je toe aan iets anders? Laat je omscholen. Maak een lijst van jouw dromen, talenten en interesses of zoek werk in sectoren waar kansrijke beroepen liggen, zoals bijvoorbeeld Medisch secretaresse, Verzorgende IG of Doktersassistent.

Wat je doel ook is, met onze gouden garanties bereik je het!

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. We adviseren je bij het kiezen van de juiste opleiding en begeleiden je tijdens je studie tot aan het diploma. Kortom: je krijgt van ons het duwtje in de rug dat je nodig hebt om je opleiding succesvol af te ronden. Want wij willen niets liever dan dat jij slaagt. En met behulp van onze 6 gouden garanties gaat het jou lukken. Gegarandeerd!

Op een voordelige manier werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling?

Dat kan met het STAP-budget! De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen is zo een stuk dichterbij. Met het STAP-budget kun je jaarlijks € 1.000,- subsidie aanvragen voor een opleiding of training naar keuze. Bij Scheidegger hebben wij diverse opleidingen en trainingen ontwikkeld die zelfs geheel kosteloos te volgen zijn. Zo kun jij voordelig kennismaken met een vakgebied en ervaar je hoe het is om bij Scheidegger te studeren. Benieuwd naar deze STAP-modules?

Ontdek ze nu!