Thema's

Thema's

Veranderingen op de arbeidsmarkt: zo blijf je bij!

Ondanks we het coronatijdperk achter ons hebben gelaten, heeft de pandemie voor een grote verschuiving in ons werkleven gezorgd. We werken hybride, de horeca zit zonder personeel en er rust een grote druk op de zorg, de kinderopvang en het onderwijs. Hoe gaan we positief om met die verandering? En hoe zorg je ervoor dat jij, ondanks deze veranderingen, op de lange termijn toch relevant blijft op de arbeidsmarkt?

De coronacrisis zal de komende jaren nog flink effect hebben op de arbeidsmarkt. Veel sectoren zijn geraakt en dat zorgde voor een verschuiving in de arbeidsvraag. Zo verschoof de vraag van de recreatiesector, horeca en luchtvaart meer richting de logistiek, zorg en openbaar bestuur. Omdat veel personeel uit bijvoorbeeld de horeca nu nieuw werk heeft gevonden, is nieuw personeel werven in deze branche nog steeds lastig.

Meer baankansen voor bepaalde beroepen

Maar ondanks dat er door de pandemie minder baankansen zijn gecreëerd, zijn er ook méér baankansen voor bepaalde beroepen gekomen. Het UWV publiceert jaarlijks een lijst met kansrijke beroepen waar momenteel veel werk in te vinden is. In 2022 zijn dat onder andere: verpleegkundigen, doktersasisstenten, logistiek medewerkers en Administratieve medewerkers. Heb jij werk in één van deze sectoren? Dan zit je de komende jaren hartstikke goed.

Bijscholen in een tekort-sector

Heb je een baan in een minder kansrijke sector? Pak dan je kans om bij te scholen (of om te scholen) om zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en een duurzame bijdrage te leveren aan het arbeidstekort. Denk aan opleidingen binnen de verpleging en verzorging, kinderopvang of onderwijs. Maar ook binnen de sector Financiele administratie zijn nog veel mensen nodig. Bij Scheidegger kun je ook een deeltijdopleiding volgen, die je zou kunnen volgen naast je huidige baan. Weet je nog niet zeker of je aan een opleiding wilt beginnen? Plan dan een persoonlijk adviesgesprek met een van onze adviseurs.

Thuiswerken en online studeren

Een ander positief effect dat corona met zich heeft meegebracht, is het thuiswerken. Thuiswerken is een fundamentele verandering die veel werknemers, maar ook werkgevers graag behouden nu de coronacrisis voorbij is. Dat scheelt niet alleen reistijd, en geeft meer (vrije) tijd om bijvoorbeeld een opleiding te gaan volgen. Bij Scheidegger is het concept van virtual classrooms gebleven. Met Virtual classrooms kun je jouw onderwijs wél klassikaal volgen, maar hoef je daarvoor niet per se fysiek de les bij te wonen. Dat maakt het een stuk makkelijker om een opleiding vanuit huis of naast je werk te volgen, zonder dat je de ervaring van klassikaal lesgeven mist.

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze opleidingen of trainingen? Bel onze opleidingsadviseurs op 035-7506140 of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!