Vakopleiding Woonbegeleider

Unieke en praktijkgerichte opleiding voor coaches in de woonbegeleiding - 9 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

9 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze praktijkgerichte vakopleiding word je opgeleid tot professioneel woonbegeleider. Als woonbegeleider ga je mensen coachen die begeleid of zelfstandig (gaan) wonen. Je voelt feilloos aan wanneer je je coachingsvaardigheden in moet zetten of wanneer je iets moet overnemen van de cliënt. Je kunt in je werk te maken krijgen met veel verschillende cliënten. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een psychiatrische achtergrond, verslaafden, ouderen en mensen met verstandelijke beperkingen. Door jouw wijze van coachen en begeleiden zorg je ervoor dat de cliënt op alle levensgebieden zo zelfstandig mogelijk kan leven en wonen. Je geeft hen de kans nieuwe vaardigheden aan te leren waarmee zij hun zelfstandigheid kunnen vergroten. Na deze vakopleiding kun je doorstromen in de volledige MBO-opleiding Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener niveau 4 van Scheidegger. Je krijgt dan vrijstelling voor de modules die je in deze opleiding hebt afgerond. Zo is een volledig erkend MBO-diploma wel heel dichtbij.

Voor wie?

Deze vakopleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die werkzaam wil zijn in de maatschappelijke zorg en dan voornamelijk de woonbegeleiding. Je wilt je coachingsvaardigheden verder ontwikkelen of een nieuwe richting inslaan met je werk. Je vindt het een uitdaging cliënten te coachen naar een blijvende verandering in hun gedragspatroon, zodat zij een voor hen zo goed mogelijke plek in de samenleving kunnen vinden en behouden.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 3 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een zeer ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Je gaat alleen aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. In dit boeiende programma krijg je zicht op de algemene mogelijkheden, hulpvragen en wensen van diverse cliëntgroepen waarmee je binnen het maatschappelijk werk te maken kunt krijgen. Je leert verschillende begeleidingsvaardigheden toepassen in de praktijk, krijgt zicht op ontwikkelingsgerichte activiteiten en wordt volledig op de hoogte gebracht van alle veiligheidsvoorschriften en protocollen die van toepassing zijn binnen je werk. Daarnaast leer je hoe je systematisch informatie kunt verzamelen voor en over de cliënt en ga je aan de slag met het opstellen van een dienstverlenend plan dat aansluit op de begeleidingsbehoeften van de cliënt. Na afloop van deze opleiding ben je in staat op succesvolle wijze de belangen van cliënten te behartigen.

Tijdens je opleiding heb je toegang tot de professionele digitale leeromgeving e-Connect. Binnen deze leeromgeving vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. 

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Sociaal pedagogisch begeleiden

(6 lessen)

 • Begeleiden
 • Begeleidingsstijlen
 • Begeleiding bij opvoeding en ontwikkeling
 • Individu en groep
 • Professioneel werken
 • Specifieke begeleidingssituaties

Cliëntondersteuning

(6 lessen)

 • Opstellen van een dienstverlenend plan
 • Adviseren over voorzieningen
 • Helpen bij eenvoudige juridische zaken
 • Het bijhouden van de financiën
 • Ondersteunen bij financiële zaken

Sociaal-maatschappelijke problematiek

(6 lessen)

 • Doelgroepen sociaal-maatschappelijk werk
 • Verslavingszorg
 • Psychische problematiek
 • Sociale problematiek
 • Financiële problematiek
 • Culturele diversiteit

Afronding en diploma

Je rondt de module Sociaal pedagogisch begeleiden af met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules sluit je af met een digitaal examen, waarin de koppeling wordt gemaakt naar de praktijk. Na een positieve afronding van alle modules ontvang je het diploma ‘Vakopleiding Woonbegeleider’ van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 9 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 9 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 18 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.549,-

Studiemateriaal: € 125,- (per module)

Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen)

€ 195,- (per moduleopdracht)

Je kunt deze opleiding ook in 3 of 9 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 100,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 279,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Vakopleiding Woonbegeleider

Unieke en praktijkgerichte opleiding voor coaches in de woonbegeleiding - 9 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

9 maanden Duur van de opleiding