Met Scheidegger sta je sterker

Erkend Sportmasseur

NGS-erkende opleiding over preventie en behandeling van sportblessures - 1 jaar

Wil jij als NGS-erkend sportmasseur aan de slag? Volg dan deze opleiding. Je leert veel verschillende massagevormen en -technieken toepassen. Hiermee kun je sporters de massage geven die ze nodig hebben om te herstellen en zich goed voor te bereiden op wedstrijden en trainingen. Je krijgt hiervoor kennis van het menselijk lichaam en het bewegingsapparaat. Met je medische kennis behandel je de sporters deskundig en effectief. Je leert advies geven over voeding en hoe blessures te voorkomen zijn. Wil jij voor sporters een betrouwbare, deskundige en zeer succesvolle masseur zijn? Dan is deze praktijkgerichte opleiding de juiste keuze!

Voor wie?

De opleiding NGS Erkend Sportmasseur is geschikt voor iedereen die graag een erkend diploma wil behalen en sporters wil begeleiden bij blessurepreventie en sportblessures. Het is een opleiding op MBO-niveau, die echt wat van je vraagt. Dat mag ook wel, want na afloop moeten enthousiaste sportbeoefenaars kunnen vertrouwen op je deskundigheid.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse in en motivatie voor masseren, het menselijk lichaam en verschillende massagevormen en -technieken is voldoende. Je bent minimaal 18 jaar oud en je bent in het bezit van een geldig en NGS-erkend reanimatie/AED- en EHBSO-diploma, of je behaalt dit tijdens je opleiding.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk, een direct toepasbare aanpak. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als sportmasseur veel gebruik van maakt.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 4 modules van 6 lessen. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend.

Examengarantie

Mocht je onverhoopt niet slagen voor een Scheideggerexamen en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Dit geldt niet voor externe examens.

Opleiding Erkend Sportmasseur

Studieprogramma

Massagetechnieken en massagevormen

(6 lessen)

 • Basistechniek effleurages, petrissages en duimrollen
 • Basistechniek schommelen en tapotement
 • Masseren van hoofd, hals, schouders, armen en rug
 • Masseren van benen en voeten
 • Diverse vormen van massage
 • Examen: Praktijkexamen

Anatomie en fysiologie

(6 lessen)

 • Anatomische en fysiologische kernbegrippen
 • Organisatieniveaus
 • Orgaanstelsels
 • Homeostase
 • Inspanningsfysiologie
 • Examen: Extern examen bij NGS

Sportmassage

(6 lessen)

 • Spierblessures
 • Gewrichtsblessures
 • Blessurepreventie
 • Voeding en massage
 • Opbouw en onderhouden van de conditie
 • Examen: Extern examen bij NGS

Kwaliteitszorg

(6 lessen)

 • Eerste hulp bij ongevallen en sportongevallen
 • Algemene en bedrijfshygiëne
 • Wet- en regelgeving privacy en cliëntenrechten
 • Kwaliteitszorg
 • Examen: Extern examen bij NGS
 

Deze laatste 3 modules worden getoetst door NGS door middel van 4 digitale toetsen. Als je hiervoor bent geslaagd, kun je opgaan voor het praktijkassessment bij NGS.

Praktijkmodules

De modules Massagetechnieken en massagevormen en Sportmassage worden verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en moderne instrumenten. Op deze wijze garanderen wij dat je opleiding altijd op de nieuwste technieken is toegesneden. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodules in een andere stad en/of op een andere dag volgt.

Portfolio

De opleiding is ingericht volgens de methode van het competentiegericht werken. Dit houdt onder andere in dat je een portfolio gaat aanleggen. In dit portfolio neem je onder andere je stageverslag op. Je portfolio wordt door een beoordelaar van Scheidegger gecheckt voorafgaand aan het NGS-praktijkassessment. Het portfolio wordt tijdens het NGS-assessment beoordeeld op inhoud.

Afronding en diploma

De modules Anatomie en fysiologie, Sportmassage en Kwaliteitszorg rond je af met 4 externe, digitale NGS-examens. De module Massagetechnieken en massagevormen rond je af met een praktijkexamen waarmee je laat zien dat je de technieken goed in je vingers hebt. Als je de digitale NGS-examens en het praktijkexamen met een voldoende hebt afrond, ga je op voor het praktijkassessment bij NGS. Als je hiervoor slaagt, ontvang je het NGS-diploma 'Erkend Sportmasseur'.
De 4 digitale toetsen worden in 2 blokken van 2 door NGS getoetst. Je meldt je hiervoor zelf aan bij NGS. Dit geldt ook voor het praktijkassessment. NGS brengt de examenkosten direct bij jou in rekening.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur (als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag). De avondopleiding heeft 12 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodules.

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Almere
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Donderdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Breda
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Arnhem
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Den Haag
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Woensdag Zwolle
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Avond Maandag Eindhoven
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Dag Dinsdag Rotterdam
Inschrijven Planning

Startmaand

Variant

Dag

Locatie

April 2017 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Inschrijven Planning

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.590,-
Examens: € 195,- (praktijkexamen)
€ 260,- (assessment)
Studiemateriaal: € 125,- per module
Materialenpakket*: Zelf aanschaffen

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.
* Voor de opleiding moet je mogelijk een materialenpakket aanschaffen. Dit praktische pakket kun je ook na de opleiding uitstekend gebruiken. Meer informatie kun je opvragen bij onze opleidingsadviseurs.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.