Nederlands 3F voor Kinderopvang en Voorschoolse Educatie

Breng je Nederlands naar het vanuit de wet IKK vereiste taalniveau 3F - 6 maanden

Niveau

MBO-opleidingen

Duur

6 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Alle pedagogisch medewerkers in de voorschoolse opvang moeten vanaf 2023 voldoen aan niveau Nederlands 3F voor mondelinge taalvaardigheid en leesvaardigheid. Deze training is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in de voorschoolse (vroegtijdige) educatie. In tegenstelling tot andere pedagogisch werkers moeten zij ook het onderdeel leesvaardigheid op niveau 3F kunnen aantonen. Als pedagogisch medewerker speel je een belangrijke rol in de taalontwikkeling bij kinderen. Daarom is het belangrijk dat je taalvaardigheid van een goed niveau is. Op een praktijkgerichte manier ga je tijdens de training aan de slag met spreken, luisteren en gesprekken voeren. Onze trainers helpen jou in deze unieke klassikale training aan deze waardevolle toevoeging op je cv.

Wat leer je?

 • Een helder verhaal vertellen met een begin, een kern en een slot
 • In taalgebruik rekening houden met de doelgroep; collega's, ouders en kinderen
 • Taal vloeiend en grammaticaal correct gebruiken
 • Kinderen stimuleren om actief taal te gebruiken
 • Kinderen feedback geven op het gebruik van taal
 • Leesstrategieën leren kennen en inzetten als hulpmiddel
 • Begrijpend lezen en teksten bespreken en beoordelen

Studeren bij Scheidegger

Wij willen het leren zo praktisch en efficiënt mogelijk maken. Tijdens de lessen worden niet alleen de theorie en de gemaakte opdrachten besproken, maar werk je ook aan de vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse praktijk. Bovendien voer je inspirerende en leerzame discussies met je medestudenten, waardoor jullie samen tot oplossingen komen. Ook heb je tijdens je studie toegang tot de digitale leeromgeving e-Connect. Hierin vind je alle informatie over je studie en examens. Zie voor meer informatie e-Connect.

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Bij Scheidegger zien we jou echt staan. Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een studie. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!

Unieke opleidingsopzet

Scheidegger staat bekend om zijn professionele en resultaatgerichte aanpak. De training start met een schriftelijke intake, die wordt bekeken door je trainer. Deze intake helpt je om je eigen leerdoelen voor de training te bepalen. Je trainer begeleidt je bij het realiseren van deze leerdoelen. De trainingsdagen bereid je thuis goed voor. Tijdens de trainingsdagen staat veel praktische oefening onder leiding van ervaren trainers centraal.

Ook krijg je toegang tot de professionele digitale leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je training, je persoonlijk actieplan, praktijkopdrachten, filmpjes, tips en trucs. Daarnaast kun je via e-Connect makkelijk communiceren met je medestudenten en trainer. Zie e-Connect voor meer informatie.

Btw

Je ziet de prijs die je als consument betaalt. Ben je werkgever en wil je informatie over de btw, kijk dan op Praktische informatie.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Deze training is speciaal voor pedagogisch medewerkers in de voorschoolse opvang. Vanaf 2023 is aantoonbare kennis verplicht in deze beroepsgroep.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Afronding

De module Nederlands spreken 3F rond je af met een mondeling examen. Nederlands lezen 3F wordt afgesloten met een digitaal examen.

Studieprogramma

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

Nederlands spreken 3F

 • Gesprekstechnieken
 • Opbouw van een gesprek
 • STAR-methode
 • Luisteren, doorvragen en samenvatten (LSD)
 • Non-verbale communicatie
 • Houding
 • Veelgemaakte fouten

Nederlands lezen 3F

 • Leesstrategieën
 • Begrijpen, interpreteren, evalueren, samenvatten en opzoeken
 • Tekstsoorten en -opbouw
 • Onderwerp, doel en hoofdgedachte van de tekst
 • Alinea’s, kernzinnen en signaalwoorden
 • Voorkomende drogredenen herkennen

Certificaat

Als je de training hebt afgerond, ontvang je het certificaat 'Nederlands 3F voor Kinderopvang en Voorschoolse Educatie' van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Planning

 • 7 december 2019 en 25 januari 2020
 • 12 oktober en 16 november 2019
 • 27 februari, 12 maart, 2 en 9 april 2020
 • 28 november, 12, 19 december 2019 en 23 januari 2020
 • 7 maart en 4 april 2020
 • 30 april, 7 mei, 4 en 18 juni 2020
 • 9 mei en 20 juni 2020

De training wordt aangeboden in de regio Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 450,-
Studiemateriaal: € 100,-
Examenkosten: € 95,- (per digitaal examen)
€ 275,- (per mondeling examen)
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Deze training volg je al vanaf € 215,- per maand.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7 121 992

06 - 10739752
 

 

Nederlands 3F voor Kinderopvang en Voorschoolse Educatie

Breng je Nederlands naar het vanuit de wet IKK vereiste taalniveau 3F - 6 maanden

Niveau

MBO-opleidingen

Duur

6 maanden Duur van de opleiding

Ken jij onze gouden garanties al?

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk hieronder de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.
Een opleiding volg je niet voor niets: je wilt natuurlijk je diploma behalen. Met onze gouden garanties gaat je dat zeker lukken! Bekijk rechts de animatie of ontdek wat deze garanties voor jou betekenen.

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Onze studiegidsen zijn op dit moment helaas op. Maar niet getreurd! De nieuwe studiegids voor 2021-2022 wordt in mei verwacht. Laat je gegevens achter en wij sturen de nieuwe gids zo spoedig mogelijk op.