Onderzoeksrapport opleidingsdilemma's

Weten wat er speelt bij werkend Nederland

Scheidegger streeft ernaar om studeren toegankelijk én haalbaar te maken, zelfs met een druk privéleven of naast een baan. Maar we begrijpen dat dit niet altijd even makkelijk is. Daarom onderzochten we drie opleidingsdilemma's van werkend Nederland. Zo weten we wat de gedachten zijn voor om- en bijscholen en wat er allemaal speelt bij de keuze voor het volgen van een opleiding. We delen graag de resultaten met je! 

Vraag hier het onderzoeksrapport aan

Het onderzoek is in opdracht van Scheidegger uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Markteffect. Voor het onderzoek zijn 1.063 Nederlanders in loondienst ondervraagd.

Dilemma #1: De opleidingskosten 

De opleidingskosten vormen een veelvoorkomend dilemma voor werkend Nederland. Jezelf blijven ontwikkelen met een opleiding creëert kansen, maar er hangt ook een financieel prijskaartje aan. Vier op de tien Nederlanders vermijden om- of bijscholing vanwege financiële redenen. 

Dilemma #2: (On)zekerheid over om- of bijscholing

Bestaanszekerheid speelt een grote rol in de keuze voor om- of bijscholing. Al helemaal in een tijd waarin technologie en veranderingen in de arbeidsomstandigheden het werklandschap bepalen. Een derde geeft aan onzeker te zijn om na een (lange) periode van werken weer de schoolbanken in te gaan. Redenen om wél een opleiding te overwegen? Lees het onderzoeksrapport

  • Onzeker of je wel een opleiding kunt volgen naast een baan of gezin? Kies dan voor de voordelen van OnlineKlassikaal®: hiermee studeer je realtime in een klas, maar dan vanuit je eigen huis of werkplek.
  • Heb je meer vragen over hoe een opleiding past binnen jouw persoonlijke situatie? Vraag een gratis studiegesprek aan bij een van onze studieadviseurs. Zij staan voor je klaar wanneer jou dat uitkomt.

Dilemma #3: Invloed van de omgeving

Als je een nieuwe opleiding overweegt, kan de invloed van de omgeving een beslissende factor zijn. Werkgevers, familie, vrienden en de reistijd kunnen allemaal van invloed zijn op de keuze voor het wel of niet volgen van een opleiding. Zo geeft 55% van de ondervraagden aan dat als zij langer dan een uur moeten reizen naar het opleidingsinstituut, dit voor hen een reden is om geen opleiding te volgen. Daarnaast vindt 32% dat het jongleren met meerdere verantwoordelijkheden, zoals werk en een studie, ook een reden is om geen opleiding te volgen. Gelukkig geeft 57% geïnteresseerd te zijn in flexibele onderwijsopties, zoals OnlineKlassikaal®. Van Deursen: ‘En met de juiste begeleiding en motivatie komt het altijd goed.’

  • Heb jij geen tijd om heen- en weer te reizen naar een opleidingsinstituut? Kies dan voor OnlineKlassikaal®: hiermee krijg je toch klassikaal les van een docent, maar volg je je lessen makkelijk vanuit huis.
  • Wil je je eerst nog goed oriënteren? Of ben je benieuwd hoe studeren bij Scheidegger eruitziet? Bezoek dan een van onze (online) open avonden.
Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker