Thema's

Thema's

Hoe overtuig je je werkgever

Je wilt graag een opleiding volgen omdat je je kennis en vaardigheden wilt uitbreiden en graag beter wilt worden in je werk of een volgende stap wilt maken in je loopbaan. Of je vindt het gewoon fijn om je verder te ontwikkelen en niet stil te blijven staan. Maar een opleiding volgen vraagt een investering, zowel qua tijd als financieel. Ja, studeren kost nu eenmaal tijd, maar je krijgt er veel voor terug. En als het om het geld gaat, zijn er manieren om je kosten te verlagen. Eén voorbeeld daarvan is het STAP-budget. Dat kan je tot € 1.000,- voordeel opleveren in de kosten van een opleiding. Maar er zijn nog meer financiële voordelen en subsidies waar jij en je werkgever gebruik van kunnen maken. 

Het verschil bijleggen

Met het STAP-budget kun je een bepaalde korte opleidingen en trainingen zelfs helemaal betalen*. Maar als een opleiding meer kost, moet je zelf het verschil bijdragen. Of je bespreekt je opleidingswens met je werkgever en vraagt of die misschien het verschil wil bijleggen. Dat is niet zo’n vreemd idee want de meeste bedrijven en organisaties hebben een vast bedrag per jaar per medewerker gereserveerd voor scholing. En met de € 1.000,- STAP-budget heb je meer kans dat de resterende kosten binnen je scholingsbudget vallen.

Een mooi argument dus om je werkgever te overtuigen aan de kosten bij te dragen. Maar je werkgever of manager kan ook andere bezwaren hebben. Bijvoorbeeld dat het druk is en hij je geen extra dag(en) kan missen. Of dat je als je je opleiding hebt afgerond, je meteen ergens anders gaat werken.

Argumenten om je werkgever te overtuigen

Als je werkgever je opleiding te duur vindt, kun je ook voorstellen om de kosten te delen. In studietijd kan het schelen als je de lessen online gaat volgen, bijvoorbeeld via virtual classroom of e-learning. Dan heb je in ieder geval geen reistijd en bespaar je ook op bepaalde aanvullende kosten. Wat de andere bezwaren betreft, daar kun je heel goede argumenten tegenover zetten om je werkgever te overtuigen:

  • Door een opleiding word je extra gemotiveerd en zal je eerder langer bij het bedrijf blijven werken.
  • Tijdens de opleiding kun je alles wat je leert al in de praktijk brengen op je werk. Bijvoorbeeld met de praktijkopdrachten die bij je opleiding horen.
  • Door de extra kennis zal je bijdrage aan het team alleen maar toenemen.
  • Voorstellen om in een studieovereenkomst vast te leggen dat je de kosten (deels) terugbetaalt als je toch binnen een bepaalde tijd weggaat.


Bij Scheidegger weten wij als geen ander dat het belangrijk is om een goede balans te behouden. Daarom kun je bij ons je opleiding per module (vak) volgen en zo stapsgewijs toewerken naar je diploma. Dat is een manier van scholing waarmee je werkgever wel akkoord kan gaan als hij vindt dat je opleiding te duur is of te lang duurt.

Zelf inschrijven en aanvragen 

Als je gebruik wilt maken van de STAP-subsidie, moet je je zelf inschrijven voor een opleiding of training en vervolgens bij UWV het STAP-budget aanvragen. Wil je meer weten over het STAP-budget en welke opleidingen je hiermee kunt volgen? Kijk dan op onze informatiepagina over het STAP-budget.

*Let op: Als je klassikale lessen volgt, moet je wel arrangementskosten betalen. Deze staan vermeld onder de tab Kostenspecificatie van de opleiding. Bij opleidingen via virtual classroom en e-learning betaal je geen arrangementskosten.