Waarom omscholen en wat kies je dan?

Als je jezelf gaat omscholen doe je dat heel bewust en met goede redenen. Je moet er namelijk wel tijd, energie en geld in investeren.  Er is dus altijd een goede reden voor. Maar die redenen kunnen wel heel verschillend zijn. Een heel directe reden is dat je je baan bent kwijtgeraakt of dreigt kwijt te raken. Mogelijk als gevolg van reorganisaties of bezuinigingen. In de ene branche verdwijnen banen terwijl er in een andere sector juist weer banen bijkomen en er een tekort op de arbeidsmarkt ontstaat.

Een andere reden om te gaan omscholen kan natuurlijk zijn dat je iets anders wilt gaan doen. Bijvoorbeeld omdat je echt je passie wilt gaan volgen. Of omdat je in je huidige baan niet meer op je plek zit en een beroep zoekt dat beter bij je past en waar je gelukkig van wordt. Waarom dan ook, er is altijd een goede reden.

Maar wat zijn de mogelijkheden en waar kies je voor? Populaire vakgebieden zijn:

Omscholen, hoe pak je het aan? Een stappenplan

Denk je na over een loopbaanswitch, maar weet je nog niet hoe je dat aan kunt pakken? Misschien weet je al wat je wilt maar heb je nog geen idee hoe je daar moet komen. Of je vraagt je nog af welk werk goed bij jou past. Onderstaand stappenplan kan jou helpen de overstap naar je droombaan te maken.

Stap 1

Bedenk hoe belangrijk werk voor je is. Als je het gevoel hebt dat je het werk dat je nu doet niet nog 10 jaar wilt blijven doen, wil je er dan tijd en energie in steken om een loopbaanswitch te maken? Als het antwoord ja is, ga je door met de volgende stap.

Stap 2

Misschien weet je het al, maar als dat niet zo is, ga je uitzoeken wat jouw ambities en passie zijn. 

Stap 3

Bedenk wat je talenten zijn. Waar ben je goed in? Als je het zelf niet zo goed weet, kun je het ook aan je omgeving vragen.

Stap 4

Denk er eens over na welke kenmerken een ideale baan voor jou heeft. Zelfstandig kunnen werken of juist graag in een team? Werk je graag flexibel, ’s avonds, ’s nachts, overdag of per se regelmatig? Parttime of fulltime? Dicht bij je woonplaats? 

Stap 5

Combineer de vorige stappen nu tot een geheel en je weet hoe jouw ideale baan er uitziet.

Stap 6

Onderzoek nu of en welke scholing je nodig hebt om je droombaan uit te kunnen oefenen. Ook voor een aantal opleidingen van Scheidegger kun je subsidie krijgen van het UWV. Kijk welke opleidingen dat zijn.

Stap 7

Maak de overstap, maar neem de tijd om te leren. Een carrièreswitch maak je meestal niet van de ene op de andere dag.

Heb je vragen of wil je hulp bij het kiezen van de beste opleiding voor jou? Onze ervaren opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen om te helpen met het kiezen van de beste opleiding. Je kunt hen bereiken via 035 – 7 121 992 of info@scheidegger.nl. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Dan bellen wij je terug.

Het verhaal van Iris

Lees hoe Iris zich omschoolde van werk in de motorbranche naar het beroep van doktersassistente.

Lees meer

Financiële mogelijkheden

Een opleiding is een flinke investering, gelukkig zijn er mogelijkheden om je opleiding betaalbaar te houden.

Lees meer