Thema's

Thema's

Social Work: een opleiding met toekomst

De geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ouderenzorg of crisisopvang: Social Workers werken overal waar mensen wonen, werken en leven. Niet voor niets is deze opleiding nu zo populair: je kunt er niet alleen heel veel kanten mee op, je kunt ook echt iets betekenen voor mensen die niet goed mee kunnen doen in de samenleving.

Nieuw: Social Work

Het is je vast wel opgevallen: de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Culturele en Maatschappelijk Vorming bestaan niet meer, maar zijn nu landelijk samengevoegd tot een nieuwe opleiding: Social Work. De ontwikkelingen in de zorg gaan namelijk zo snel, dat er in de nieuwe opleiding letterlijk ruimte is om in te spelen op de praktijk en wat er leeft. Omdat de theorie binnen de opleiding daar goed op aansluit, is alles wat je leert direct toepasbaar in je werk. Een werkveld dat heel breed is: van een paardencoachingsbedrijf tot een kinderopvang of de forensische psychiatrie.

Social Work bij Scheidegger

Als social worker heb je inlevingsvermogen, ben je maatschappelijk betrokken en kun je goed omgaan met mensen. Tijdens de drie- à vierjarige opleiding leer je hoe je iemand professionele, maatschappelijke hulp kunt bieden. Je leert stevig in je schoenen te staan, op problemen af te stappen en zo het verschil te kunnen maken. Wat je leert, is heel divers: van ontwikkelingspsychologie tot slachtofferhulp. Hieronder volgt een beknopte samenvatting per jaar:

  • Jaar 1: Ontwikkelings- en levensfasepsychologie, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz, maatschappelijk opvang en preventie, gesprekstechnieken en professionele communicatie

  • Jaar 2: Klinische psychologie, ziekte- en stressmanagement, psychische stoornissen en verslaving, voorlichting en behandeling, culturele diversiteit, etnische diversiteit, diversiteit in seksualiteit, slachtofferhulp en ouderenzorg

  • Jaar 3: Sociologie en maatschappij, verzorgingsinstellingen, criminaliteit, interventies, empowerment, groepsdynamiek, intervisie en coaching.

  • Afstudeerfase.

Na afronding van de opleiding ontvang je een officieel erkend HBO Bachelorgetuigschrift. Je behaalt de officiële graad Bachelor of Social Work (BSW). Ben je benieuwd naar je docenten? De kans is groot dat je binnen Social Work les krijgt van Yvonne Kopstein. Maak hier alvast kennis met haar.

Volg een korte opleiding of modules

Weet je nog niet zeker of je de opleiding wilt volgen? Je kunt ook de verkorte opleiding volgen, die één jaar duurt: HBO Social Work Kort. Je kunt ook voor een wat korter HBO-programma kiezen binnen het sociale welzijns- en zorgdomein. Denk bijvoorbeeld aan de 6-maanden durende opleiding HBO Begeleiding bij Specifieke Doelgroepen of de 3-maanden durende opleiding HBO Systeemgerichte Hulpverlening. Met dit soort opleidingen volg je als het ware een module uit de Social Work-opleiding, waar je dan eventueel een vrijstelling voor kunt krijgen als je besluit de opleiding alsnog te gaan volgen.

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze opleidingen of trainingen? Bel onze opleidingsadviseurs op 035-7506140 of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!