Thema's

Thema's

Van alleen de theorie leer je niet

Ben jij van plan om een opleiding binnen Zorg en Welzijn te volgen? Dan is de kans groot dat jij les krijgt van docent Yvonne Kopstein. Wat Yvonne belangrijk vindt aan haar werk? “Ik hoop dat ik mijn leergierigheid kan overbrengen op studenten. Dat je belangrijk werk doet, dat je ertoe doet”.

Wie is Yvonne?

Yvonne werkte tien jaar lang voor de Raad van de Kinderbescherming in Rotterdam en was leidinggevende bij Jeugdzorg. Wat ze daar geleerd heeft, deelt ze nu in haar rol als docent, examinator en assessor bij Scheidegger. Je kunt haar tegenkomen bij modules van de opleidingen Welzijn en Hulpverlening, van budgetcoach tot ouderenzorg.

Theorie altijd verbinden met de praktijk

Yvonne vindt het belangrijk om de praktijk mee te nemen in haar lessen. “Als je weet hoe het is om in een branche te werken, als je de onmogelijkheden hebt meegemaakt, dan klopt de theorie niet altijd. Je weet veel meer waar je het over hebt. Voorbeelden uit de praktijk werken beter dan grote hoeveelheden theorie. Wat je zelf hebt meegemaakt, kun je gebruiken om voor studenten de leerstof concreet te maken”. Bij Scheidegger vinden we het belangrijk dat de docenten uit de praktijk komen. Zo weet je zeker dat wat je leert tijdens je opleiding past bij je latere werk. Dat noemen we de klaar-voor-het-vakgarantie.

Lesgeven met aandacht

Een baan als docent is afwisselend. Yvonne kijkt examenverslagen na of neemt praktijkexamens af. Zo komt ze op allerlei plekken en heeft ze een bonte verzameling aan mensen ontmoet. “Je komt overal, met bijna alle studenten heb je hele leuke gesprekken, ik zie veel en daar heb je het dan over. Het kost veel energie, maar het geeft ook heel veel terug. Eerder was ik bij een paardencoachingsbedrijf, een kinderopvang én in de forensische psychiatrie. Het is zo breed, dat vind ik geweldig. Ik houd van een spannende, uitdagende omgeving. En met volwassen mensen werken vind ik echt geweldig”.

Persoonlijke aandacht vindt Yvonne ook belangrijk. Ze is docent, geen begeleider, maar toch draagt ze haar steentje bij aan het ‘studeren met de wind in de rug’. “Ik ben goed bereikbaar en sta mensen persoonlijk te woord. Soms neem ik zelf contact op met een student, als ik zie dat die wel wat hulp kan gebruiken. Ik ben heel persoonsgericht en vertel heel veel over mijn eigen ervaringen en leven. Als ik dit niet zou mogen, zou ik geen goede docent zijn”.

Wat wil ze de toekomstige studenten meegeven?

Yvonnes tip om het jezelf makkelijker te maken: “Zorg dat je zelf al werkt in het vakgebied of zoek een goede stage. Zorg dat je weet hoe het voelt. Van alleen de theorie leer je dat niet. En onthoud dat je het nu niet allemaal al hoeft te weten. Neem het tot je en geef jezelf de vrijheid om het nog niet te weten. Je mag het allemaal nog gaan leren”.

Een opleiding begin je omdat je iets nieuws wilt leren. Soms voelt het alsof het nooit gaat lukken. Juist daarom steken wij al onze energie in jouw volgende stap. Lukt het de eerste keer niet bij een examen? Dan mag je het gewoon nog een keer doen. Heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding of gewoon een goed gesprek? Je mentor staat voor je klaar. En vergeet niet: iedereen begint ergens.

Onze opleidingen Welzijn en Hulpverlening

Scheidegger biedt verschillende opleidingen aan waarmee je in het sociale domein kunt werken. Je kunt denken aan een volledige opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), maar ook aan kleinere modules. De module Opvoedingsondersteuning en Coaching duurt bijvoorbeeld maar drie maanden. Fijn als je eerst wilt ontdekken wat het beste bij je past.

Contact met Scheidegger

Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies? Bel ons op 035 − 7 121 992 of mail naar info@scheidegger.nl. Of stel je vraag online. Wij helpen je graag bij het vinden van de opleiding die bij je past.