Thema's

Thema's

Naast je baan een opleiding doen?

Bij een leidinggevende functie in de zorg komt flink wat kijken. Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vogelen. Met de 6 gouden garanties van Scheidegger hebben we alles in huis om je een vliegende start te geven. Een goed voorbeeld is Jane. In 2019 besloot ze de stap te wagen: ze stortte zich op een nieuwe opleiding, MHBO Leidinggeven in Zorg en Welzijn. Inmiddels heeft ze twee opleidingen bij Scheidegger afgerond én een nieuwe baan. Hoe kreeg ze dit voor elkaar? 

"Ik zeg, doen!"

Laten we bij het begin beginnen: waarom begon je aan een opleiding naast je baan? 

Jane: “Na wat veranderingen op mijn vorige werkplek waren er voor mij helaas geen doorgroeimogelijkheden meer. Toen kreeg ik de kans om in 2019 de opleiding ‘Leidinggeven in Zorg en Welzijn’ te volgen.”

Jane was veertien jaar medisch secretaresse, maar wilde graag meer uit zichzelf halen. Wil je ook graag een stapje hogerop? Een opleiding naast je werk helpt je net dat beetje meer eruit te halen. Het lijkt een grote stap, maar het is de investering meer dan waard. 

Werk en studie combineren

Een opleiding naast je baan volgen vraagt best wat van je. Je denkt misschien: hoe combineer je dat met elkaar? Gelukkig houden we daar gewoon rekening mee. Onze opleidingen zitten zo in elkaar dat je ze makkelijk met je baan combineert. Of je nou liever ‘s avonds of overdag lessen volgt, klassikaal of online. Hoe deed Jane dat?

“Een balans tussen werk en privé is erg belangrijk. De eerste studie heb ik klassikaal gevolgd en de tweede via virtual classroom. Ik moet zeggen dat ik virtual classroom als veel prettiger heb ervaren, doordat ik niet hoefde te reizen en de dag minder vermoeiend voelde dan een hele dag live. En toch was er contact met de medestudenten.”

Spannend: weer de schoolbanken in? Welnee!

Een veel gehoorde angst: het zou moeilijk zijn om na een poosje gewerkt te hebben weer aan de studie te gaan. Zo dacht Jane er in het begin ook over.

Jane: “Van tevoren voelde het wat te hoog gegrepen voor mij, ik had jaren niet meer in de schoolbanken gezeten. Maar het viel me alles mee, want als je ergens interesse in hebt dan blijft het vanzelf hangen.” 

We helpen je hier ook graag een handje mee. Zo zorgen we voor kleine klassen, zodat iedereen aandacht en ondersteuning krijgt. We snappen dat iedereen een eigen pad bewandelt en denken graag met je mee. En niet onbelangrijk: we zorgen voor een boeiend en leerzaam programma.

Klaar-voor-het-vakgarantie

Je leert natuurlijk het liefste dingen die je ook echt kunt gebruiken. Dat noemen we bij Scheidegger de klaar-voor-het-vakgarantie. Met docenten die uit het vakgebied komen krijg je meer dan alleen theorie en boeken. Je leert hoe het er écht aan toe gaat. 

Jane: “Er waren opdrachten en tools in de boeken die ik direct kon toepassen op de werkvloer en dat maakte het leren weer een stuk makkelijker en ook leuker. Het lijkt saai en droog om alles uit een boek te leren, maar dat was het niet. Door bepaalde tips uit te proberen in de praktijk zie je ook het resultaat.”

Hoe kijkt Jane terug op haar opleidingen? 

Inmiddels heeft Jane zelfs al een tweede opleiding afgerond, namelijk de HBO Manager in de Zorg. En dat loonde: in juli 2021 startte ze als Hoofd Medisch Secretariaat bij het LUMC. Een mooie kans, mede dankzij de twee diploma’s die ze bij Scheidegger haalde. Ze werkt nu als meewerkend voorman op het secretariaat.

Jane: “Naast mijn leidinggevende taken beman ik ook regelmatig de balie en telefoon van onze polikliniek. Eigenlijk werk ik mee aan alle taken bij het secretariaat. De combinatie vind ik heel prettig. Daardoor houd ik de feeling met de dagelijkse werkzaamheden. Ik weet hoe belangrijk het is om op het secretariaat bij iemand terecht te kunnen die je begrijpt”.

Wil je ook:

Weten hoe het is om leiding te geven aan een team binnen een zorgorganisatie? Met de opleiding MHBO Leidinggeven in Zorg en Welzijn leer je in vijftien maanden alles over het strak organiseren van je team. Onze praktijkdocenten komen uit het vak en weten alles over het reilen en zeilen van zo’n baan. Zo leer je onder andere hoe je een goed gesprek voert. Of dat nou een functioneringsgesprek is of een teamlid even een hart onder de riem steken. En loop je even vast? Dan zijn wij er om je een duwtje in de goede richting te geven.