Sociaalpedagogisch hulpverlener worden?

Wil jij werken in de jeugdzorg, de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten, de psychiatrie, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg of de ambulante zorg? Dan is het beroep van sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH’er) misschien wel wat voor jou. 

Om SPH’er te worden moet je een opleiding sociaalpedagogische hulpverlening volgen. Dat is in Nederland altijd een opleiding op HBO-niveau. Als je je opleiding hebt afgerond kun je aan de slag in onder meer een ziekenhuis, een woonbegeleidingscentrum, een gezinshuis of in een wijkteam. Je begeleidt en ondersteunt mensen die door psychische problemen, handicap of ziekte niet zelfstandig dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Dat kunnen zowel kinderen als pubers en jongvolwassenen, volwassenen en ouderen zijn. Het kan ook gaan om gezins- of opvoedingsproblemen. Je begeleidt je cliënten thuis of in de instelling waar ze zitten.

Zelfredzaamheid bevorderen

Het ondersteunen en begeleiden van je cliënten doe je zonder keuzes voor hen te maken. Het is jouw taak om zijn of haar zelfredzaamheid te bevorderen. Als SPH'er werk je meestal samen met andere hulpverleners zoals pedagogen, psychiaters, psychologen en verzorgers. Je overlegt regelmatig in teamverband en stelt samen een behandelplan op voor de cliënt. 

De SPH’er is naast het ondersteunen en begeleiden van cliënten bij dagelijkse activiteiten ook verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van de zorg, het volgen van het behandelplan en het bijhouden van de administratie in dossiers over de ontwikkelingen van cliënten, vooruitgang of verslechtering enzovoort.

Boeiend en afwisselend werk

Als sociaalpedagogisch hulpverlener heb je dus een heel boeiende en afwisselende baan. Als jij inlevingsvermogen hebt, maatschappelijk betrokken bent, goed met mensen om kunt gaan, weet wat doorzetten is, gevoel voor rechtvaardigheid hebt en integer bent, is dit echt een baan voor jou.

Bij Scheidegger kun je de volledige geaccrediteerde HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) volgen. Je kunt ook kiezen voor een van de kortere HBO-programma’s HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - 1 jaar of HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - 2 jaar

Volg nu voordelig de Bachelor SPH

Als je je vóór 1 maart inschrijft voor de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) krijg je 10% korting op het lesgeld. Dat is een financieel voordeel van maar liefst 800 euro! En nadat je de opleiding hebt afgerond ontvang je nog eens een felicitatiebedrag van 500 euro! Lees alles over dit mooie aanbod.