Basisopleiding Kraamverzorgende

Korte, praktijkgerichte opleiding voor kraamverzorgenden - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

6 maanden Duur van de opleiding

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb jij altijd al met pasgeborenen en hun moeders willen werken? En wil of kun je nog geen stage lopen voor de MBO-opleiding Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Kraamzorg, maar wil je je wel alvast verder ontwikkelen? Dan is deze korte Basisopleiding Kraamverzorgende zeker iets voor jou! Je leert alles over het assisteren bij een bevalling en het verzorgen van de baby en de kraamvrouw. Ook ontwikkel je vaardigheden voor de communicatie met de ouders. Na deze basisopleiding kun je doorstromen naar de volledige MBO-opleiding Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Kraamzorg van Scheidegger of de Brancheopleiding Kraamverzorgende. Je krijgt dan vrijstelling voor de modules die je in deze opleiding hebt afgerond. Zo is een volledig erkend MBO-diploma wel heel dichtbij.

Voor wie?

Is het voor jou nog niet mogelijk om een volledige MBO-opleiding tot verzorgende kraamzorg te volgen, omdat je nog geen kans ziet om stage te lopen? Wil je daarentegen niet stilzitten en je wel alvast ontwikkelen op dit gebied? Dan is deze opleiding heel geschikt voor jou!

In deze opleiding doe je kennis en vaardigheden op die ook in de erkende opleiding tot verzorgende IG niveau 3 specialisatie kraamzorg worden behandeld. Daarom is deze opleiding een goed startpunt als je door wilt stromen naar de volledige opleiding. Deze specialisatie is ook bedoeld voor mensen die met een andere doelgroep in de zorg werken en nu graag willen switchen naar de kraamzorg.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je meteen kunt toepassen in de praktijk. Zo leer je in dit boeiende programma hoe je de barende begeleidt vanaf het begin van de bevalling. Je krijgt zicht op zowel de zorg voor de kraamvrouw als de pasgeborene en leert onvoorziene en crisissituaties herkennen. Daarnaast ga je aan de slag met je communicatieve vaardigheden. Je leert hoe je van de zorgvrager de juiste informatie verkrijgt om op effectieve wijze zorg te kunnen verlenen en hoe je kunt inspelen op de behoefte van de zorgvrager qua voorlichting en advies. Zo word je goed voorbereid op de praktijk.

Tijdens je opleiding heb je toegang tot de gebruiksvriendelijke online leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens en kun je makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgen ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Werken in de kraamzorg

(6 lessen)

 • De organisatie van de kraamzorg
 • Voorlichting, advies en instructie
 • Bevalling
 • Zorg voor de kraamvrouw
 • Zorg voor de baby
 • Bijzonder kraambed
 • Omgaan met cliënten, patiënten en familie
 • Professionaliseren van de kraamzorg

Communicatie in de zorg

(6 lessen)

 • Overdracht
 • Voorlichting, advies en instructie
 • Overleggen
 • Evalueren en feedback geven
 • Ethische dilemma’s
 • Omgaan met emoties
 • Slechtnieuwsgesprekken voeren

Afronding en diploma

Elke module wordt afgesloten met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt naar de praktijk. Na een positieve afronding van alle modules ontvang je het diploma ‘Basisopleiding Kraamverzorgende’ van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 6 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 6 lesdagen van 10.00 tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 12 lesdagen van 19.00 tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.099,-

Studiemateriaal: € 125,- (per module)

Examenkosten: € 195,- (per digitaal examen)

Je kunt deze opleiding ook in 2 of 6 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 290,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Basisopleiding Kraamverzorgende

Korte, praktijkgerichte opleiding voor kraamverzorgenden - 6 maanden

Niveau

Basis-, Praktijk- en Vakopleidingen

Duur

6 maanden Duur van de opleiding