Met Scheidegger sta je sterker

Brancheopleiding Kraamverzorgende A

Verkorte opleiding, officieel erkend door de branchevereniging - 6 maanden

Werk je al in de zorg als verzorgende IG en wil je graag gaan werken in de kraamzorg? Dan is deze brancheopleiding de juiste keuze. Zo ben je al in een half jaar kraamverzorgende. Je kunt dit korte traject volgen met een diploma 'MBO Verzorgende IG niveau 3' met een andere specialisatie. Je kan daarna gaan werken bij een organisatie voor thuiszorg, een kraam- of bemiddelingsbureau. Je werkt bij gezinnen in de periode tijdens en na een bevalling. Naast de zorg voor moeder en kind heb je ook de verantwoordelijkheid om het huishouden draaiende te houden. Wanneer je alle onderdelen met een voldoende afrondt, ontvang je van Scheidegger het door de VVT erkende branchediploma 'Kraamverzorgende' met bijbehorende speld.

Voor wie?

Wil jij graag in de kraamzorg werken? En ben je in het bezit van het diploma 'Verzorgende IG niveau 3', met een andere specialisatie? Dan kun je deze verkorte opleiding tot kraamverzorgende volgen.

Vooropleiding

Voor deze verkorte brancheopleiding dien je in het bezit te zijn van het diploma 'MBO Verzorgende IG niveau 3', met een andere specialisatie. Bij aanvang van de opleiding moet je minimaal minimaal 21 jaar zijn.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen op de praktijk.

Opzet van de opleiding

We beginnen de opleiding met een kick-offbijeenkomst. De opleiding bestaat uit een module en een stage. In de beroepsmodule leer je de belangrijke basis van de kraamzorg. Tijdens je stage leer je de theorie toepassen in de praktijk en oefen je jouw beroepsvaardigheden. Zo krijg je waardevolle praktijkervaring in het beroep. Naast de module Werken in de kraamzorg volg je ook 2 lessen waarin je voorbereid wordt op het afrondende praktijkexamen.

Stage

Leren doe je in de praktijk. Dit doe je tijdens de stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de BPV heb je een stage of werkplek nodig die past bij deze opleiding. Daarnaast moet de stage bij de aanvang van de opleiding beschikbaar zijn en je moet minimaal 16 uur per week actief kunnen zijn als kraamverzorgende. Heb je nog geen stagelocatie? Ons Stage Instituut kan je mogelijk helpen met zoeken. Neem in dit geval contact op met een van de opleidingsadviseurs van Scheidegger.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Brancheopleiding Kraamverzorgende A

Studieprogramma

Werken in de kraamzorg

(6 lessen)

 • Functies en beroepen in de kraamzorg
 • De organisatie van de kraamzorg
 • Preventie, voorlichting en gezondheidsbevordering
 • De bevalling en partusassistentie
 • Verzorging van de kraamvrouw
 • Verzorging van de baby
 • Problemen en calamiteiten
 • Cultuur, gewoonten en gebruiken rondom baren en kramen
 • Omgaan met cliĆ«nten, patiĆ«nten en familie
 • Examen: Praktijkgericht examen

Afronding

(2 lessen)

 • Voorbereiding praktijkexamen

Afronding en diploma

Je rondt de module af met een praktijkgericht examen. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten en je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je van Scheidegger het door VVT erkende branchediploma 'Kraamverzorgende' met bijbehorende speld.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden, afhankelijk van hoe snel je het praktijkportfolio afrondt. De opleiding wordt in zowel een dag- als avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 4 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 8 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, dan heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor de opleiding Brancheopleiding Kraamverzorgende A bekend. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examen: € 195,-
Studiemateriaal: € 125,-
Afronding: € 450,- (incl. diplomering)

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.