Thema's

Thema's

Geldzorgen door de corona-crisis

Mensen geven de laatste tijd minder geld uit door de corona-crisis. Geen uitjes meer naar het café of het restaurant, niet meer naar de bioscoop, het theater en pretparken. En ook zijn we minder gaan winkelen en op pad gegaan met de auto of het ov. Bovendien is de benzineprijs ook nog flink lager geworden.

Dat lijkt allemaal gunstig voor onze portemonnee, maar volgens het Nibud zijn deze besparingen veel minder dan de negatieve gevolgen die de corona-crisis zal hebben. De economie krijgt grote klappen die op iedereen effect zullen hebben. In veel sectoren verliezen mensen hun baan en moeten ze van veel minder geld rondkomen. Ondertussen lopen veel vaste lasten gewoon door.

Financieel stappenplan

Maar ook mensen die hun inkomen behouden, kunnen in de gevarenzone komen. Zeker de lagere-inkomensgroepen. Door corona verandert het uitgavenpatroon. Het begon al met het hamsteren. Mensen kopen meer dan ze nodig hebben en dan ook nog A-merken omdat de huismerken op zijn. Ook kunnen mensen nu er weer meer mag juist extra geld gaan uitgeven omdat ze het gevoel hebben dat ze nu wel een beloning hebben verdiend.
 
Nibud heeft een stappenplan om je financiën zo goed mogelijk op orde te kunnen houden:

  1. Zet maandinkomsten en -uitgaven op een rij
  2. Kijk waar je snel op kunt besparen
  3. Vraag hulp uit noodregelingen aan
  4. Kijk enkele maanden vooruit
  5. Zoek oplossingen als betalingsproblemen ontstaan
  6. Vraag indien nodig uitstel van betaling aan
  7. Zoek hulp bij grotere problemen

Meer informatie vind je op nibud.nl.

Budgetcoaching en schuldhulpverlening

De corona-crisis raakt dus veel mensen nu of straks nog hard in hun portemonnee. Als het hen zelf niet lukt om hun uitgaven hieraan aan te passen, kan een budgetcoach hen helpen. Bijvoorbeeld met het maken van een budgetplan. Als er al schulden zijn, kan de hulp van een schuldhulpverlener nodig zijn.

Scheidegger biedt een aantal opleidingen aan op het gebied van budgetcoaching en schuldhulpverlening.