Nieuwe eisen kinderopvang: vanaf 1 januari 2019 Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach verplicht

Het akkoord ‘Innovatie Kwaliteit Kinderopvang’ (IKK)

In 2016 bereikten de brancheorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezamenlijk een akkoord over het verbeteren van de kwaliteit in de kinderopvang. Het akkoord ‘Innovatie Kwaliteit Kinderopvang’ (IKK) is gebaseerd op 4 pijlers, waarvan de pijler 'Kinderopvang is een vak' er specifiek op gericht is om de professionaliteit van de kinderopvang en de medewerkers te verbeteren.

Pedagogisch Beleidsmedewerker (PBM)/Coach

Op basis van dit akkoord gelden per 1 januari 2019 nieuwe eisen voor de kinderopvang. Vanaf die datum moet op iedere kinderopvangorganisatie en peuterspeelzaal een pedagogisch beleidsmedewerker/coach aanwezig zijn om 'coaching on the job' te bieden. De PBM/coach levert daarnaast een bijdrage aan het vormgeven en implementeren van het pedagogisch beleid van de opvang. 

HBO-niveau

Om de kwaliteit van de pedagogisch coaches te garanderen, wordt voor deze functie HBO-niveau gevraagd. De cao Sociaal Werk en de cao Kinderopvang hebben hiervoor samen de kwalificatie-eis voor pedagogisch beleidsmedewerker/coach opgesteld, zodat voor iedereen duidelijk is wat de benodigde opleidingen zijn en welke ervaring nodig is om deze rol goed te kunnen vervullen.
De PBM/coach moet minimaal in het bezit zijn of komen van het diploma MBO 4 (Sociaal) Pedagogisch Medewerker, in combinatie met een bewijs van gevolgde erkende scholing op HBO-niveau, op het gebied van pedagogiek of coaching. 

FCB-erkend HBO-diploma

Bij Scheidegger kun je kiezen uit 3 FCB-erkende programma's, waarmee je op korte termijn voldoet aan de eisen van de cao-tafels Kinderopvang en Sociaal Werk en de wet IKK:

• HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach
• HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach, specialisatie Pedagogiek
• HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach, specialisatie coaching 

Welke opleiding past bij mij?

  • Ben jij in het bezit van het benodigde MBO 4-diploma (Sociaal) Pedagogisch Medewerker?

Dan hoef je alleen nog maar een van onze korte HBO-opleidingen Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach te volgen. Je kunt daarbij kiezen uit de specialisaties Coaching (3 maanden) of Pedagogiek (3 maanden). Je kunt ook een traject volgen met beide modules (6 maanden).

  • Heb jij nu een diploma MBO Pedagogisch Medewerker niveau 3 en ben je werkzaam in de kinderopvang?

Dan kun je bij ons versneld de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 volgen. Als je beschikt over uitgebreide werkervaring, dan kun je mogelijk een aantal modules en een deel van je stage vrijgesteld krijgen. Je kunt eventueel ook je competenties laten erkennen via een EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties), om vrijstelling te krijgen voor nog een aantal modules. We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn!

Opstap naar versnelde Bacheloropleiding

Als je de korte HBO-opleiding Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach (of een van beide specialisaties) hebt afgerond, dan kun je aansluitend versneld je HBO Bachelorgetuigschrift behalen. Je krijgt namelijk de modules die je al hebt gevolgd vrijgesteld, zodat je snel kunt afstuderen.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 035 - 7 121 992 of info@scheidegger.nl. Je kunt ook langskomen op een van onze Open Avonden of Open Dag in Utrecht.

Maatwerk en incompany

Werk jij in een grotere kinderopvangorganisatie en wil je samen met je collega's een opleiding tot pedagogisch coach volgen? Wij verzorgen deze opleiding ook op locatie, voor groepen vanaf 6 personen. Neem voor een incompany- of maatwerkoplossing contact op met Ron de Ruijter, via 06 - 20 96 87 62.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Bezoek een van onze Open Avonden
Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.
Gratis proefles Welzijn en Hulpverlening
Wil jij weten of een opleiding in Welzijn en Hulpverlening iets voor jou is? Vraag nu een gratis proefles Sociaal Pedagogisch Begeleiden aan.